Clienții actuali ai E.ON nu trebuie să facă nimic special în contextul tranzacției prin care compania energetică de stat a Ungariei, MVM ar jurma să preia furnizorul român de energie electrică și gaze naturale E.ON Energie România.
Aceștia vor fi preluați de către noua companie fără să fie afectați în vreun fel, au precizat, reprezentanții E.ON Energie, citați de Hotnews.
„Toate contractele rămân în vigoare, iar E.ON rămâne acționar principal până la obținerea tuturor avizelor și finalizarea tranzacției”, au afirmat aceștia.
Conform acordului, MVM va achiziționa cota de 68% a E.ON din E.ON Energie România și cota de 98% din E.ON Asist Complet.
Anterior a fost relatat că miza cea mare, după preluarea furnizării, este achiziționarea activității de distribuție.
E.ON Energie România este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze și energie electrică din România, cu aproximativ 3,4 milioane de clienți. E.ON Assist Complet este o companie regională de servicii care furnizează servicii energetice legate de instalarea și întreținerea infrastructurii.
Tranzacția, care este supusă aprobărilor necesare, este de așteptat să fie încheiată în prima jumătate a anului 2025.
Operațiunea este verificată de autoritățile statului, urmând a fi analizată și de către Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD) instituție care supraveghează investițiile strategice pentru a proteja interesele României.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Plafonarea tarifelor la RCA - din nou prelungită„Astăzi marcăm o etapă importantă pentru expansiunea regională a MVM. Prin această achiziție, MVM își va consolida și mai mult poziția în Europa Centrală și de Est, asigurând o bază solidă și continuitate pentru clienții săi români, care pot conta în continuare pe servicii de cel mai înalt standard.
Împreună cu managementul viitoarei noastre companii, ne propunem să explorăm și să valorificăm noi sinergii care vor conduce la dezvoltarea pieței românești și vor spori rolul din ce în ce mai important al MVM în regiune. Sunt încântat să colaborez cu colegii noștri români și încrezător că ne vom modela viitorul împreună cu succes”, a declarat Károly Mátrai, CEO al MVM Group.
CITEȘTE ȘI FOTO ANUNȚ Primul tronson de autostradă care va fi construit în România de ucraineni„Aș dori să mulțumesc sincer angajaților noștri din România pentru munca grozavă pe care au făcut-o până acum”, a declarat Marc Spieker, Chief Operating Officer – Commercial la E.ON SE. „E.ON își revizuiește continuu portofoliul pentru a-și avansa agenda strategică de sustenabilitate, digitalizare și creștere. Decizia anunțată astăzi vine la sfârșitul unei analize amănunțite, care a luat în considerare dinamica și impactul schimbărilor din sectorul energetic asupra operațiunilor mai largi ale E.ON. Tranzacția va permite E.ON să se concentreze pe cele mai importante domenii strategice ale sale, în conformitate cu obiectivul său de a deveni actorul tranziției energetice europene.”
În urmă cu 2 ani, cei de la MVM au cumpărat business-ul de furnizare al E.ON din Ungaria, E.ON Áramszolgáltató Kft., iar în 2020 - pe cel din Cehia.
În primăvară, Leonhard Birnbaum, CEO-ul E.ON, le-a declarat ziariștilor români prezenți la Summit-ul Eurelectric că grupul german ″explorează opțiunea″ de a vinde operațiunile de furnizare de energie electrică și gaze naturale din România, motivul fiind deteriorarea raportului risc-randament al business-ului, din cauza legislației românești a schemei de sprijin constând în plafonarea prețurilor finale la consumatori și a modificărilor frecvente și bruște ale acesteia.
CITEȘTE ȘI „Istoria comunismului din România” devine disciplină obligatorie în școli din anul școlar 2025 - 2026Furnizorul E.ON Energie România SA a terminat anul trecut cu profit net de 133,5 milioane lei, însă după o pierdere de aproape 360 milioane lei suferită în 2022, anul crizei energetice. Compania este controlată indirect de E.ON, cu peste 68% din capital, restul de 31,82% din acțiuni fiind în posesia statului român, prin Ministerul Energiei.
Maghiarii de la MVM dețin în prezent în România furnizorul și producătorul de energie electrică MVM Future Energy Technology din Miercurea Ciuc, care a atacat anul acesta la Curtea Constituțională baza legală a unei amenzi de 1% din cifra de afaceri anuală realizată din activitatea de furnizare, cu care a fost sancționat de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) în decembrie 2023.
La finalul lunii august, MVM Group a preluat participații minoritare din drepturile de producție și vânzare aferente unuia dintre cele mai mari zăcăminte de gaze naturale din lume, Shah Deniz din Azerbaidjan, tranzacție inițiată în iunie.