Operatorii de distribuție de gaze naturale vor avea o rată de profit de maxim 5% din tarifele pentru activități conexe distribuției prestate în beneficiul clienților, cum ar fi emiteri de avize și alte acte, puneri în funcțiune de instalații, debranșări sau modificări ale sistemelor de distribuție, iar tarifele vor putea fi modificate doar o dată pe an și doar dacă cheltuielile distribuitorilor cu aceste servicii cresc cu cel puțin 5%.
Prevederea apare într-un ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), publicat în Monitorul Oficial.
Până în prezent, tarifele pentru servicii conexe distribuției de gaze naturale erau nereglementate, astfel încât operatorii de distribuție, având fiecare monopol în zona proprie de licență, nu erau îngrădiți nici de legislație și nici de concurență în tendința lor de majorare a prețurilor.
Astfel, potrivit ordinului ANRE, pentru fiecare dintre activitățile conexe prestate de operatorii de distribuție de gaze naturale, tariful reglementat se stabilește astfel încât să acopere suma cheltuielilor directe și indirecte generate de respectiva activitate, la care se adaugă o rată de profit de 5%. Tarifele se stabilesc în baza devizelor de cheltuieli, distribuitorii având obligația să le publice pe paginile lor de Internet.
"În situația în care operatorul de distribuție înregistrează la nivelul unui an de reglementare o creștere mai mare sau egală cu 5% a cheltuielilor înregistrate în contabilitatea financiară, acesta are dreptul să actualizeze tarifele aferente activităților conexe celei de operare a sistemului de distribuție, o singură dată, în anul următor anului de reglementare în care s-a înregistrat creșterea", se stipulează în ordinul ANRE.
Activitățile conexe distribuției de gaze conțin, fiecare, mai multe subactivități, cheltuielile presupuse de fiecare fiind luate în calcul la stabilirea tarifelor.
De exemplu, potrivit ordinului ANRE, în activitatea conexă de punere în funcțiune a instalațiilor de utilizare a gazelor aparținând clienților finali sunt cuprinse subactivitățile de înregistrare a solicitării și verificare a documentației depuse, de alocare a resurselor necesare și programare a deplasării, deplasare în teren la locul amplasamentului, de montare a sistemului de măsurare a gazelor naturale, verificare a etanșeităților la racorduri, de sigilare a racordurilor, instruire a beneficiarului privind utilizarea corectă a instalației, sau de predare către beneficiar a unui exemplar din Instrucțiunile pentru utilizarea gazelor naturale și punere efectivă în funcțiune a instalației de utilizare.