Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei consolidează mecanismul de furnizare de ultimă instanță pentru gaze naturale și transformă mecanismul temporar într-un sistem permanent prin care toți furnizorii de ultimă instanță vor prelua, prin rotație lunară, locurile de consum ale clienților rămași fără furnizor de gaze naturale.
De asemenea, instituie un mecanism specific pentru locurile de consum ale producătorilor de energie termică cu un consum anual de peste 28.000 MWh, care nu își pot acoperi necesarul de consum, caz în care ANRE desemnează FUI pentru perioade consecutive de 12 luni, denumite 'perioade de alocare'. Furnizorii de ultimă instanță vor avea obligația de a publica în mod transparent informațiile privind prețul final facturat, alături de contractul-cadru aplicabil, scrie Agerpres.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
'Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, în ședința Comitetului de Reglementare, Ordinul nr. 13/08.04.2025 pentru modificarea și completarea Regulamentului privind furnizarea de ultimă instanță a gazelor naturale. Măsurile adoptate au un impact direct asupra funcționării pieței de gaze naturale și oferă un cadru mai clar și mai transparent pentru protecția clienților finali', se menționează într-un comunicat al ANRE.
Măsura adoptată de către autoritatea de reglementare vine la doar două săptămâni după ce ANRE a modificat regulamentul privind furnizarea de ultimă instanță a energiei electrice. De altfel, modificările aduse regulamentului FUI pentru gaze naturale reflectă, în oglindă, modificările aduse regulamentului FUI pentru energie electrică.
'Prin acest ordin, facem un pas important în direcția consolidării unui mecanism echilibrat, eficient și transparent pentru furnizarea de gaze naturale în regim de ultimă instanță. Am transformat un mecanism temporar, aplicat în contextul crizei energetice, într-un sistem permanent, previzibil, în care responsabilitatea este împărțită echitabil între furnizorii desemnați. În același timp, transmitem un semnal clar: clienții trebuie să fie informați corect și complet, iar furnizorii au obligația să asigure această transparență. Încurajăm trecerea către piața concurențială și oferim consumatorilor toate instrumentele necesare pentru a lua decizii informate și în beneficiul lor economic', a declarat președintele ANRE, George Niculescu, citat în comunicat.
ANRE subliniază faptul că, prin intermediul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 6/2025, perioada de plafonare a prețurilor finale facturate de către furnizorii de gaze naturale, inclusiv pentru FUI, s-a prelungit până la data de 31 martie 2026, ceea ce înseamnă că prețurile plătite de către clienții de gaze naturale, inclusiv cei preluați în regim de furnizare de ultimă instanță (UI), rămân neschimbate până pe 31 martie 2026.

Astfel, modificările aduse Regulamentului de Furnizare în regim de ultimă instanță pentru gaze naturale vizează transformarea mecanismului temporar, aplicat pe perioada OUG nr. 27/2022, într-un sistem permanent prin care toți furnizorii de ultimă instanță (FUI) desemnați de ANRE vor prelua, prin rotație lunară, locurile de consum ale clienților rămași fără furnizor de gaze naturale și instituirea unui mecanism specific pentru locurile de consum ale producătorilor de energie termică cu un consum anual mai mare de 28.000 MWh, care nu își pot acoperi necesarul de consum, caz în care ANRE desemnează FUI pentru perioade consecutive de 12 luni, denumite 'perioade de alocare'. Această prevedere este specifică pentru furnizarea gazelor naturale în regim de UI și nu se regăsește în regulamentul FUI pentru energie electrică.
Alte modificări se referă la obligația FUI de a publica în mod transparent informațiile privind prețul final facturat (componenta de achiziție, componenta de furnizare, tarifele de transport/distribuție), alături de contractul-cadru aplicabil, în secțiunea dedicată de pe site-ul propriu și la informarea activă a clienților finali cu privire la posibilitatea de a compara ofertele concurențiale disponibile în piață prin intermediul aplicației web 'Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale', administrată de ANRE. În plus, FUI pot transmite oricând, pe durata contractului, oferte concurențiale clienților preluați.
De asemenea, se mai prevede: excluderea de la preluare a locurilor de consum aparținând unor entități radiate din ONRC/ANAF, întrucât acestea nu pot fi facturate prin sistemul național E-Factura, precum și a celor deconectate pentru neplată, pentru care contractul de furnizare a încetat; actualizarea contractului-cadru pentru a reflecta prevederile privind utilizarea sistemului național E-Factura, acolo unde este aplicabil, precum și detalii suplimentare privind structura prețului final facturat.
'Prin aceste modificări, consolidăm capacitatea furnizorilor de ultimă instanță de a reacționa eficient în situații critice și, totodată, oferim consumatorilor un cadru mai clar, predictibil și orientat spre protecția interesului lor economic. ANRE rămâne un garant al echilibrului între funcționarea corectă a pieței și drepturile clienților finali', a spus George Niculescu.