Câteva sute de angajați ai Elcen au refuzat să intre în tura de dimineață, nemulțumiți că le vor scădea salariile odată cu aplicarea ordonanței trenuleț, și amenință că vor opri centralele care produc căldură și apă caldă pentru locuitorii Bucureștiului.
Momentan negocierile sunt în derulare, a afirmat, pentru HotNews.ro, Claudiu Crețu, directorul general al companiei. „Legal nu au voie să oprească centralele”, a adăugat el.
Angajații de la centralele Sud Progresu și Grozăvești din București au refuzat să înceapă lucrul la ora 8:00, iar câteva sute de persoane s-au alăturat protestului încă de la primele ore ale dimineții, transmite Digi24, care precizează că, dacă situația se prelungește, există riscul ca bucureștenii să rămână fără apă caldă și căldură.
Oamenii spun că unele prevederi din ordonanța trenuleț, votată de Guvern la finalul anului trecut, vor duce la scăderi salariale chiar și de 1.500 de lei.
Conducerea Elcen caută soluții pentru ca bucureștenii să nu rămână în frig
Claudiu Crețu, directorul general al companiei, a precizat că negocierile sunt în derulare, iar conducerea Elcen caută soluții pentru a înlătura riscul ca bucureștenii să rămână fără căldură.
„Anumite prevederi din ordonanța trenuleț afectează drepturile salariale ale angajaților. Negociem pentru a găsi soluții să rezolvăm această situație”, a precizat Claudiu Crețu.
CITEȘTE ȘI Soldul creditului neguvernamental a crescutPotrivit acestuia, este vorba de o scădere a salariilor de câteva sute de lei, în medie.
Întrebat dacă există riscul ca centralele să fie oprite, în urma protestului, Crețu a precizat:
„Nu vreau să mă gândesc. Din fericire, momentan funcționează toate CET-urile și vom face tot ce ne stă în putință să rămână în funcțiune. Legal nu au voie să oprească funcționarea centralelor. Dacă se ajunge aici, vom lua măsurile legale”.
Angajații Elcen au protestat și săptămâna trecută față de prevederile ordonanței trenuleț
Potrivit unui comunicat al Blocului Național Sindical, Sindicatul Liber Independent din Sucursala Electrocentrale București (SLI-SEB) subliniază că Ordonanța Trenuleț afectează drepturile salariale stabilite în contractul colectiv de muncă înregistrat, care, conform legislației în vigoare, nu poate fi modificat unilateral.
„Noua ordonanță guvernamentală nu poate modifica în mod legal contractul colectiv de muncă semnat, asumat și înregistrat, pentru că acesta este un drept salarial stabilit prin contract în urma negocierilor dintre părți (nu prin lege) și nu poate fi modificat decât prin acordul părților, iar Guvernul nu face parte din acest contract”, a declarat Cristian Popescu, președintele SLI-SEB.