ANALIZĂ Consumatorii casnici nu mai sunt atât de atrași de piața concurențială de electricitate, reducerile obținute de la furnizori înjumătățindu-se la începutul acestui an

ANALIZĂ Consumatorii casnici nu mai sunt atât de atrași de piața concurențială de electricitate, reducerile obținute de la furnizori înjumătățindu-se la începutul acestui an
scris 11 iul 2018

Ritmul în care consumatorii casnici au renunțat la piața reglementată de electricitate în favoarea celei libere s-a diminuat în ultimul timp, în primele luni ale acestui an, conform ultimelor date, analizate de Profit.ro, doar 115.000 de consumatori casnici semnând contracte concurențiale, în pofida eliminării componentei de 10% reprezentând prețul  reglementat de ANRE din factură.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Începând cu luna noiembrie a anului trecut, numărul mediu lunar de consumatori casnici care au părăsit piața reglementată a scăzut undeva la 50-55.000. În perioada mai-octombrie 2017, media a fost de 70-80.000 de consumatori casnici care au preferat să semneze contracte pe piața concurențială. În luna octombrie, de exemplu, 87.000 de consumatori casnici au semnat contracte pe piața liberă, la prețuri fixe pe perioadă mai îndelungată (de 1 sau 2 ani).

Urmărește-ne și pe Google News

Explicația constă în dispariția ofertelor mult mai avantajoase de pe piața concurențială. Dacă, anul trecut, prețul energiei electrice obținute de pe piața concurențială era cu 20% mai redus decât cel de pe piața reglementată, în prezent, numai consumatorii casnici cu un consum anual mai mare de 15.000 de KWh (1.250 KWh lunar) par a beneficia de oferte foarte avantajoase, de 375 lei/MWh (prețul nu conține TVA, accize sau alte taxe, dar include toate serviciile aferente - tarife transport, servicii sistem, distribuție, dezechilibre, taxe agregare PRE, măsurare).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV Transelectrica ar urma să investească în Republica Moldova, devenind acționar majoritar la Moldelectrica, după modelul tranzacției Transgaz-Vestmoldtransgaz CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Transelectrica ar urma să investească în Republica Moldova, devenind acționar majoritar la Moldelectrica, după modelul tranzacției Transgaz-Vestmoldtransgaz

Potrivit ultimelor date publicate de ANRE în această săptămână, consumatorii cu un consum anual cuprins între 5.000 și 15.000 KWh beneficiază în medie pe piața concurențială de un preț de 381 lei/MWh, cei cu un consum anual cuprins între 2.500 și 5.000 KWh, de unul de 385 lei/MWh, cei cu un consum anual cuprins între 1.000 și 2.500 KWh, de unul de 387 lei/MWh, iar cei care consumă mai puțin de 1.000 KWh pe an, de unul de 410 lei/MWh.

Comparativ, la finalul anului trecut prețul mediu achitat de un consumator pe piața concurențială pentru un KWh a fost cuprins între 0,362 și 0,376 lei în funcție de tranșele de consum, în timp ce prețul mediu pentru clienții rămași în sistemul reglementat a fost de 0,465 lei/Kwh în trimestrul al patrulea al anului trecut.

Dacă cei care au semnat contracte anul trecut obțineau o reducere medie de aproximativ 20%, cei care au făcut acest lucru în acest an au fost nevoiți să se mulțumească cu reduceri de doar 10%.

Până la finalul lunii februarie, 1.3 milioane de consumatori casnici (dintr-un total de aproximativ 8,8 milioane) au optat pentru piața concurențială.

În cazul celorlalți clienți, care nu au optat pentru piața concurențială, până la 1 ianuarie 2018, energia electrică furnizată în regim reglementat avea două componente: una reglementată de Autoritatea Națională în Domeniul Energiei (ANRE), și una concurențială de piață, avizată și ea de ANRE, dar care varia în funcție de prețul de achiziție cu care furnizorii au cumpărat energia pe bursa de energie operată de OPCOM. De la 1 ianuarie, componenta reglementată de 10% a fost eliminată, rămânând doar cea concurențială de piață, care a evoluat ascendent ca urmare a faptului că anul trecut prețul de achiziție, fie că este vorba de cel de pe piețele la termen, însă mai ales pe piața spot, a crescut comparativ cu 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
piață concurențială
consumatori casnici
piață reglementată
electricitate