Amenzi record în România cu argumentul de "manipulare a pieței energiei"

Amenzi record în România cu argumentul de "manipulare a pieței energiei"
scris 6 feb 2024

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) susține, în urma unei investigații, că patru furnizori (traderi) de energie electrică ar fi manipulat piața energiei electrice.

Faptele sunt atât de grave încât au fost aplicate amenzi record în cazurile ANRE, sancțiunile depășind 3% din cifra de afaceri, ajungând chiar și până la 7,5%. 

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Compania minieră lansată de Bill Gates a descoperit cel mai mare zăcământ de cupru din ultimul secol CITEȘTE ȘI FOTO Compania minieră lansată de Bill Gates a descoperit cel mai mare zăcământ de cupru din ultimul secol
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Trei dintre cei patru furnzori ar fi EFT Furnizare, Nova Power & Gas și Tinmar, scrie Hotnews.ro

UPDATE Mesaj transmis de Nova Power & Gas 

„Nova Power & Gas este o companie privată cu capital integral românesc, care are în centrul strategiei sale de business consumatorul din România și investițiile în energie regenerabilă. În ultimii ani, Nova Power & Gas a oferit consumatorilor printre cele mai mici prețuri din piață, atât la gaze naturale, cât și la energie electrică.

Suntem surprinși de concluziile ANRE în ceea ce ne privește, în condițiile în care Nova a respectat pe deplin toate regulile pieței.

Vom furniza în continuare toate datele și informațiile necesare pentru a ne demonstra nevinovăția în fața autorităților și a instanțelor competente".

UPDATE 2 Mesaj transmis de Tinmar Energy

"Investigația a fost demarată ca urmare a unei sesizări efectuate de OPCOM prin intermediul unui raport de tranzacții suspecte. Subliniem însă că acest tip de sesizare este emis în mod automat de OPCOM pe baza unor algoritmi și nu reprezintă o incriminare, ci doar ridică suspiciuni (ce pot fi confirmate sau nu pe parcursul investigației) și, pe cale de consecință, impune efectuarea unei analize pentru verificarea contextului tranzacțiilor semnalate. O astfel de analiză, dacă ar fi fost efectuată corespunzător de către echipa de investigație, ar fi dus la concluzia inexistenței vreunei încălcări a legii.

Investigația a vizat tranzacții desfășurate pe piata PC-OTC , piață anonimă pe care participanții la piață nu cunosc cu cine tranzacționează până la încheierea sesiunii de tranzacționare când sunt anunțați de către OPCOM care este partea contractantă pentru fiecare tranzacție în parte. Vom dovedi în instanță că însăși modul de organizare a pieței face imposibilă o eventuală înțelegere între participanții la piață.

Tranzacțiile derulate de Tinmar Energy în perioada vizată au avut ca scop asigurarea energiei necesară consumului clienților finali din portofoliu.

Față de cele reținute de către autoritatea de investigație respectiv că:

1. cele două tranzacții ar fi tranzacții încrucișate , de tip A-B-A , precizăm că:

piața PC-OTC funcționează strict în baza contractelor de tip EFET conform căruia fiecare parte poate acționa fie pe poziție de cumpărător, fie pe poziție de vânzător. Deci inversarea pozitiilor în piață este o consecință a modului de funcționare al acestei piețe si nu un element contraventional. In plus, piața de tranzacționare angro din Romania este o piata redusă ca număr de participanți. Societatea noastră derulează contracte cu un numar de 12-14 parteneri eligibili iar din acesți o parte sunt numai cumpărători iar alți numai vânzători. Traderi care desfășoară tranzacții în ambele sensuri de tranzacționare sunt în medie în numar de 4 într-un an si, în aceste condiții, este imposibil să nu se întâlnească în mod repetat în piață pe ambele sensuri de tranzacționare vanzare-cumpărare.

2. Părțile au tranzacționat aceeași cantitate în ambele sensuri – 5MW (3715MWh) subliniem că Produsul tranzacționat – 5MW BSLD echivalentul cantității de 3715MWh- este un produs standard pe piața OTC. Astfel, peste 85% din tranzacții încheiate pe această piață
au ca obiect acest produs.

3. Intervalul de timp dintre cele 2 tranzacții a fost unul scurt. Punct de vedere Tinmar - Toate tranzactiile de manipulare de piață incriminate la nivel european vizează intervale de timp dintre cele 2 tranzacții de ordinul minutelor sau chiar al secundelor în cadrul aceleasi sesiuni de tranzacționare. Cele 2 tranzacții vizate de investigația ANRE nu pot fi încadrate în noțiunea de manipulare a pieței având în vedere distanța mare de timp dintre acestea, de aproape 1 lună (29.01-25.02).

În plus, niciunul din actele administrative emise in cursul procedurii nu conțin referiri la analiza „ex-post” respectiv la efectele acestor tranzacții în piata de energie, deși o astfel de analiză reprezintă o condiție legală obligatorie pentru antrenarea răspunderii juridice a companiei noastre.

Mai mult, prețurile de tranzacționare din cele 2 tranzacții ce au făcut obiectul investigației sunt prețurile pieței de la momentul tranzacționării și ANRE reține că „variația față de valoarea pretului de referință publicat de catre OPCOM , la data realizării tranzacțiilor în discuție este între 0,63% si 0.89%”. Prin urmare, nu putem vorbi de manipulare atunci când vorbim de tranzacții efectuate la prețuri de piață.

Chiar dacă în cadrul documentelor întocmite de către ANRE se reține că - nu există elemente care sa încadreze „tranzacțiile suspecte” în categoria tranzacțiilor concertate, că nu au putut identifica probe din care să rezulte că Tinmar a urmărit în mod intenționat să manipuleze piața si că nu există nicio probă în sensul existenței vreunei înțelegeri sau vreunui comportament concertat între cele 2 părți implicate – autoritatea, dintr-o eroare de interpretare si fără a analiza în profunzime detaliile tranzacției si efectele ei, au apreciat totusi ca, și în lipsa dovezilor pot dispune aplicarea unei sancțiuni

Apreciem că intenția ANRE de a asigura o piață funcțională de tranzacționare a energiei tinde să capete conotații negative și să ridice semne de întrebare asupra eficienței acestei piețe datorate unei interpretări restrictive și limitative a prevederilor Regulamentului REMIT si sunt de natură să determine participantii la piată să renunțe la aceste tranzacții.

Sesizarea automată de către softul OPCOM/ACER a unor tranzacții care ridică suspiciuni nu ar trebui tratate drept contravenții, ci ar trebui să creeze obligația autorității de a investiga și de a dovedi, dacă e cazul , încălcarea imputată participanților, conform unor standarde de probă riguroase.

Avand în vedere toate argumentele legale și procedurale invocate, concluziilor experților în domeniu, avem convingerea că ne vom dovedi nevinovăția prin înlăturarea acuzațiilor reținute de ANRE în sarcina noastră."

Tinmar Energy este unul dintre cei mai mari furnziori din România, firma fiind controlată de omul de afaceri Augustin Oancea. Având sub 100 de angajați, furnizorul de energie a avut în 2022 o cifră de afaceri de 9,2 miliarde de lei, în creștere cu 157% față de 2021, și un profit de 523,7 milioane lei, cu o creștere de 266%.

EFT Furnizare SRL avea 5 angajați în 2022 și a ajuns la o cifră de afaceri de 656,3 milioane de lei, în scădere cu 19%, și un profit de 51,3 milioane de lei, în creștere cu 821%. Acționari sunt: EFT Investments Limited UK - 80%, VOJKAN TOMASEVIC - 15%, AMALIA GABRIELA BADEA - 2,5%, MARIN ALEXANDRU-COSTIN 2,5%.

VIDEO Incendiu puternic la un transformator care aparține de Hidrocentrala Porțile de Fier 1. UPDATE Nu sunt victime, au fost oprite 3 grupuri. Mesajul Hidroelectrica CITEȘTE ȘI VIDEO Incendiu puternic la un transformator care aparține de Hidrocentrala Porțile de Fier 1. UPDATE Nu sunt victime, au fost oprite 3 grupuri. Mesajul Hidroelectrica

NOVA POWER & GAS este o firmă din Cluj, care a devenit și partenerul Nuclearelectrica în proiectul mini-reactoarelor de la Doicești. În 2022, cu puțin peste 100 de angajați, a avut o cifră de afaceri de 1,8 miliarde de lei, în creștere cu 218%, și un profit de 230 milioane lei, în creștere cu 912%. Firma este deținută de E-Infra, controlată de frații Simion Mureșan (30%) și Teofil Mureșan (40%) și omul de afaceri Marian Pantazescu (30%).

Investigația ANRE a fost demarată în urma sesizărilor făcute de Operatorul Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale - OPCOM SA și Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER).

viewscnt
Afla mai multe despre
amenda
anre
energie