Ambasadorul României în SUA, George Maior, a discutat cu secretarul american al energiei, Rick Perry, pe tema legii offshore. Meleșcanu: E un lucru uzual

Ambasadorul României în SUA, George Maior, a discutat cu secretarul american al energiei, Rick Perry, pe tema legii offshore. Meleșcanu: E un lucru uzual
scris 28 iul 2018

Ambasadorul României la Washington, George Maior, a avut o întrevedere cu secretarul american al energiei, Rick Perry, iar discuțiile au vizat legea offshore adoptată de Parlament. Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a afirmat sâmbătă, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că întâlnirea este un lucru uzual pentru două state care sunt aliate, iar secretarul american s-a asigurat că există o concordanță între textul legii offshore și anexa pe baza căreia se fac acele calcule pentru deducerea cheltuielilor din exploatări.

“Cei doi interlocutori (George Maior și Rick Perry - n.r.) au subliniat impactul major al exploatării resurselor de hidrocarburi din România pentru securitatea energetică din regiune, ca o componentă importantă pentru dezvoltarea Parteneriatului Strategic dintre SUA și România. În context, secretarul american al energiei, Rick Perry, a reafirmat interesul față de dezvoltarea dialogului pe teme de energie, inclusiv cu ocazia Summit-ului la nivel înalt al Inițiativei celor Trei Mări, care va avea loc la București, în perioada 17-18 septembrie 2018”, se arată într-un comunicat de presă al Ambasadei României în SUA, citat de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Ministrul de Externe a afirmat că întâlnirea este un lucru uzual între două state aliate, iar consultările sunt utile și importante când există temeri.

"Este un lucru uzual pentru două state care sunt aliate, fac parte dintr-un parteneriat strategic. Consultările la nivel oficial sunt foarte utile și importante când există temeri. Din acest punct de vedere este o chestiune de rutină uzuală, care a permis autorităților americane, secretarul pentru energie, domnul Perry, dar și părții române să înțeleagă care este importanța pe care o au SUA”, a explicat Teodor Meleșcanu.

El a mai spus că în cadrul întrevederii dintre cei doi oficiali s-a discutat despre punerea în concordanță a textului legii offshore și a anexei pe baza căreia se fac calculele pentru deducerea cheltuielilor din exploatări.

“Singura chestiune legată de asigurarea unei concordanțe între textul legii și anexa pe care se fac calculele privind deducerea cheltuielilor din exploatări, având în vedere că pentru offshore-uri este mult mai costisitoare această activitate de exploatare a gazelor naturale. S-a insistat foarte clar pe ideea interesului pe care partea americană îl are în comparație cu relațiile cu România, referitor la problemele energiei”, a mai explicat Meleșcanu.

În urmă cu o săptămână, ambasadorul Statelor Unite la București, Hans Klemm, a declarat că a îndemnat în mai multe rânduri Guvernul român să fie predictibil în ceea ce privește economia și să fie transparent privind modificările care pot afecta investitorii și a criticat modul în care Parlamentul a adoptat Legea offshore, care reglementează exploatarea gazelor din Marea Neagră, el spunând că au fost încălcate toate principiile transparenței și negocierii și că "este îndoielnic".

Ulterior, liderul PSD Liviu Dragnea a anunțat deja o Ordonanță de Urgență care să clarifice legea.

Marți, Dragnea preciza că legea offshore, care reglementează exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, va trebui completată, după promulgare, cu o Ordonanță de Urgență care să clarifice modul în care vor fi deduse investițiile făcute de companii, în condițiile în care acest aspect nu este bine specificat, România are nevoie de acele gaze, iar companiile nu trebuie să lucreze în pierdere și trebuie să aibă un cadru predictibil și stabil pentru următorii ani.

”Discutăm și cu colegii de la ALDE. Nu-mi permit să ies așa de capul meu așa fără să discut cu prietenii și partenerii noștri. Ceea ce s-a adoptat în lege, trebuie pus limpede, clar și fără echivoc și în anexa care cuprinde formula de calcul pentru deducerile pentru impozitul pe venituri suplimentare și pentru deducerile din acest impozit. Și anume, este vorba de valoarea investițiilor despre care se vorbește în lege, este firesc să se deducă investițiile, dar nu este foarte bine clarificat în lege”, a spus Dragnea.

El a subliniat că firmele care investesc în Marea Neagră nu trebuie să lucreze în pierdere.

”Nu se deduc toate investițiile odată, și într-o perioadă de timp în așa fel în fel încât statul român să primească bani, dar, în același timp, și companiile care investesc să poată să se mențină deasupra costurilor. Ideea e că noi avem nevoie de acele gaze, avem nevoie ca cineva să le scoată, dar cei care le scot trebuie să nu lucreze în pierdere și să aibă cash-flow, este firesc. Asta va trebui să cuprindă ordonanța. Am avut o discuție și cu doamna prim-ministru, și cu domnul Teodorovici”, a spus Dragnea.

viewscnt
Afla mai multe despre
offshore
marea neagră
românia
sua