Acționarii Aum Tulcea au decis vânzarea minelor de Bauxită din Sierra Leone după ce au primit o ofertă nesolicitată din partea unui investitor local în urmă cu două luni.
Consiliul de Administrație este mandatat să negocieze și să aprobe prețul, dar și forma finală a tranzacției, conform Realitatea Oltului.
Consiliul de Administrație al combinatului Alum Tulcea, companie controlată de Alro Slatina și cu producția oprită aproape în totalitate încă din vara trecută, a propus acționarilor, în urmă cu o lună de zile, demararea negocierilor în vederea vânzării minei de bauxită deținute în statul african Sierra Leone, după ce a primit recent o ofertă nesolicitată de cumpărare în acest sens din partea unui potențial achizitor neprecizat.
CITEȘTE ȘI Grupul OMV, controlat de guvernul Austriei, va continua să cumpere gaz din Rusia în ciuda criticilorMina se întinde pe o suprafata de 322 kmp în sudul țării și, la momentul achiziției de către Alum, în 2011, avea o bază de resurse de aproximativ 20 milioane tone de bauxită, producând aproape 1,2 milioane tone pe an. Activul este operat prin subsidiara Sierra Mineral Holdings 1 LTD (SMHL).
Prețul va fi negociat pornind de la raportul de evaluare a activului, în starea actuală, fără garanții de performanță. Cumpărătorul va trebui să preia toate obligațiile existente la momentul transferului de proprietate sau născute ulterior sau constatate ulterior, inclusiv datoriile către Guvernul din Sierra Leone, către terți și pe cele intragrup, precum și obligațiile de mediu.
Printre argumentele de vânzare enumerate de CA-ul Alum se numără epuizarea accelerată a rezervelor de bauxită de calitate superioară, scăderea graduală a calității bauxitei livrate, interesul scăzut al jucătorilor de pe piață în cumpărarea bauxitei din această sursă, dificultăți logistice datorate infrastructurii locale de transport și portuare, lipsa de resurse financiare pentru efectuarea explorărilor în vederea identificării de resurse sigure pentru exploatarea imediată și viitoare, necesitatea unor investiții viitoare semnificative în vederea continuării activității în condiții de eficiență comercială, acumularea de datorii semnificative față de furnizori externi, către guvernul din Sierra Leone, cât și față de companiile din grup, creșterea accelerată a riscului de insolvență și lipsa apetitului de finanțare a activităților de minerit de către instituțiile bancare regionale sau internaționale, cauzată de circumstanțele comerciale și de riscurile asociate regiunii.
CMF Consulting, un evaluator independent, a realizat anul trecut testul de impairment pentru investiția Alum în Global Aluminium.
„Valoarea justă mai puțin costurile de vânzare a investitței în Global Aluminium Ltd. are valoarea de 14,5 milioane dolari (echivalent a 67.356.000 lei). La 31 decembrie 2021 valoarea era de 44,85 milioane de dolari, (echivalent a 196.026.000 lei), de aceea a fost recunoscuta o cheltuială din ajustari pentru deprecierea imobilizărilor financiare în suma de 128.670.000 lei în situatiile financiare pentru anul încheiat la 31 decembrie 2022 ale Companiei (2021: cheltuiala din ajustări pentru deprecierea imobilizărilor financiare în sumă de 68.018.000 lei), se arată în raportul financiar al companiei.
CITEȘTE ȘI Transgaz va opera sistemul de transport din Republica Moldova, în locul gigantului rus GazpromPierderile grupului în Sierra Leone pot fi recuperate în decurs de zece ani.
Cumpărată de Vimetco N.V. în 2008, mina de bauxită din Sierra Leone, cu o bază de resurse de aproximativ 31 milioane de tone de bauxită, a produs 910.344 tone în 2022 (2021: 1.396.678 tone).
Mina de bauxită asigură necesarul de materii prime pentru Alum S.A..
Oprirea producției de la 1 august 2022 a făcut ca veniturile totale ale Alum SA să scadă cu o treime anul trecut, la 587,4 milioane lei, pierderile crescând de peste 4 ori, de la 29,49 la 123,5 milioane lei.