Noile prevederi legale intrate în vigoare de la 1 septembrie privind plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale, în special suprataxarea activității de trading, riscă să ducă la blocarea importurilor, de care România este dependentă, în special în sezonul rece, a declarat președintele Consiliului Director al Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), Laurențiu Urluescu.
Ce se va întâmpla cu prețurile la energie în România și care va fi situația la iarnă urmează să fie anunțat la Profit Energy.forum, programat pentru 3 octombrie.
Conferința, organizată la Hotel JW Marriott cu sprijinul Engie, Romgaz, Transgaz și OMV Petrom, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV
″OUG nr. 119/2022 va duce la blocarea importurilor de energie electrică și gaze naturale″, a spus Urluescu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El s-a referit în principal la suprataxarea retroactivă cu 98% a marjei brute din tranzacțiile interne cu energie și cu 100% a celei provenite din deal-urile de export.
″Suprataxarea face imposibilă activitatea de import-export, costurile de transport și financiare, inclusiv de hedging, depășesc cu mult 2% Taxarea cu 100% a profiturilor din exporturi e un non-sens când România e importator net de energie, pentru că va crește apetitul vecinilor de a face la fel și deci nu vom mai putea importa energie″, a mai spus oficialul AFEER.
Urluescu a adăugat că totalul costurilor capacităților de interconexiune pentru import au scăzut la jumătate în septembrie față de august, ceea ce, potrivit lui, demonstrează lipsa de apetit a traderilor pentru import și faptul că aceștia se așteaptă la prețuri mai mari în viitor.
″Se vorbește despre supraimpozitarea traderilor, însă trading fac toate companiile active în piața de energie și gaze, pentru că portofoliul de consumatori variază în timp și, în consecință, și nevoia de energie pentru satisfacerea cererii acestora. E nevoie de echilibrare, deci toți jucătorii trebuie să vândă și să cumpere din piață tot timpul″, a precizat Laurențiu Urluescu.
CITEȘTE ȘI Prețul mediu de vânzare al iPhone-urilor va ajunge anul acesta la cel mai înalt nivel din toate timpurileEl a scos în evidență și dispariția tranzacțiilor pe termen mai lung pe piețele românești de energie, din cauza noii legislații, remarcată deja de Profit.ro aici și aici.
Un furnizor de energie a fost la un pas de a intra în incapacitate de plată, ceea ce ar duce în secunda doi la un blocaj general în toată piața, precum și la măsuri de raționalizare, de decontare a unor consumatori sau de blackout, a mai afirmat Laurențiu Urluescu.
El a atras atenția că se întâmplă lucruri grave în piață după 1 septembrie, de la intrarea în vigoare a OUG 119/2022.
"Deja sunt probleme cu lichiditatea în piață, ca urmare a decontărilor întârziate, și există un risc mare de apariție a blocajelor financiare. Era cât pe-aci să avem un default (incapacitate de plată - n. r.), ceea ce înseamnă un blocaj financiar, ceea ce va duce în secunda doi la un blocaj general", a spus Urluescu.
Deși a spus că nu poate da nume de companii, acesta a afirmat totuși că, potrivit unor informații din piață, ar fi vorba despre Electrica Furnizare, arată Agerpres.
UPDATE 29 septembrie Mesaj al companiei Electrica Furnizare:
"Societatea Energetică Electrica S.A., listată în 2014 pe Bursa de Valori București și pe London Stock Exchange, a raportat profit pe segmentul de furnizare în primele 6 luni ale anului în curs, demonstrând adaptabilitate rapidă la condițiile pieței, în paralel cu asumarea rolului de contribuitor major la implementarea schemelor de sprijin din energie. Afirmații speculative precum aflarea companiei într-o imediată apropiere de incapacitate de plată riscă să inducă incertitudine participanților la piață – clienți finali, companii și investitori – și, implicit, comportamente neprevăzute ce sunt nefavorabile unei bune desfășurări a activităților de furnizare și distribuție într-o piață profund marcată de instabilitate.
„Într-un context atât de dificil, cum este cel al pieței de energie, compania Electrica, partener al românilor de peste 120 de ani, face apel la echilibru și colaborare între toate părțile interesate de procesele de distribuție și furnizare a energiei, esențiale pentru consumatori. Electrica S.A. se află în linie cu bugetul aprobat de către Adunarea Generală a Acționarilor în aprilie 2022 și își onorează obligațiile comerciale în condițiile în care traversăm o perioadă complexă, cu multiple provocări, reiterând faptul că informarea corectă a factorilor implicați este esențială și orice denaturare a realității din piață poate să ducă la dezechilibre. Situația este una excepțională atât pentru furnizori, cât și pentru distribuitori, activitatea acestora fiind direct afectată de creșterea fără precedent a prețurilor de achiziție a energiei de pe piețele comune, precum și de deficitele de cash-flow cauzate de majorarea valorilor care trebuie achitate pentru energia achiziționată pentru viitor.
Situația companiilor operaționale din cadrul Grupului Electrica nu este cu mult diferită de a celorlalți jucători din piață, Electrica raportând, de altfel, transparent și oferind detalii referitoare la nivelul subvențiilor de încasat de la stat ca urmare a aplicării mecanismului de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale. În prezent, Grupul Electrica este în curs de evaluare a impactului pe care îl au ultimele modificări legislative și de reglementare.
Menționez, totodată, că în conformitate cu raportarea financiară la 6 luni, segmentul de furnizare al Grupului Electrica înregistrează un profit net de 213 milioane lei, iar noile modificări legislative legate de capitalizarea diferenței de preț pentru energia electrică aferentă consumului propriu tehnologic au potențial de a determina un impact pozitiv asupra segmentului de distribuție, aspecte ce vor fi relevate în raportarea financiară pentru trimestrul al treilea care va fi publicată la data de 15 noiembrie 2022”, a declarat Alexandru-Aurelian Chiriță, directorul general al Electrica S.A.
Referitor la informațiile apărute în spațiul public, potrivit cărora statul român a livrat în avans către compania de furnizare din cadrul Grupului sume de bani privind măsurile de protecție a clienților, facem precizarea că toate sumele decontate către Electrica Furnizare S.A. s-au realizat în baza cererilor depuse și aprobate de către organismele de stat abilitate, conform reglementărilor și termenelor legale în vigoare.
De asemenea, în ceea ce privește capacitatea de plată a Electrica Furnizare S.A., menționăm că aceasta este garantată la nivel de Grup de Electrica S.A., care a contractat noi facilități de credit de peste 2 miliarde de lei în prima jumătate a anului, printr-o structură de finanțare acceptată de toate băncile partenere ale Grupului.
În ciuda contextului de piață dificil, strategia și planurile de reziliență implementate de managementul Grupului la nivelul companiilor operaționale au permis adaptarea rapidă la condițiile de piață atipice, lucru ce demonstrează că Electrica este și va rămâne un partener credibil și stabil pentru români"
În prima parte a lunii, după cum a relatat în premieră și în exclusivitate Profit.ro, Federația Europeană a Traderilor de Energie (European Federation of Energy Traders – EFET) a avertizat, într-o scrisoare adresată deopotrivă autorităților de la București și celor de la Bruxelles, că OUG nr. 119/2022 de modificare a legislației de sprijinire a consumatorilor de energie, prin extinderea și înăsprirea dramatică a supraimpozitării tranzacțiilor jucătorilor din sector, în primul rând a exporturilor, riscă să declanșeze o reacție în lanț care să ducă de-a dreptul la ″destructurarea″ pieței europene integrate de electricitate și chiar să provoace mari probleme de aprovizionare la iarnă nu doar în România, ci la nivelul întregii regiuni.