Operatorul sistemului energetic al Republicii Moldova, Moldelectrica, a activat cu succes regimurile de insularizare pe patru linii electrice aeriene de interconexiune cu România de 110 kV, în colaborare cu operatorul omolog român Transelectrica și cu operatorii de distribuție de pe ambele maluri ale Prutului.
″Această măsură face parte din Planul de pregătire al Guvernului pentru sezonul de iarnă 2024-2025 și are ca scop asigurarea unor opțiuni alternative pentru o alimentare continuă și stabilă cu energie electrică″, a transmis Moldelectrica.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit sursei citate, activarea regimurilor de insularizare a fost realizată printr-o serie de teste și sincronizări tehnice între dispeceratele din România și Republica Moldova.
″Aceste măsuri asigură funcționarea corespunzătoare a liniilor de interconexiune în regim izolat, sporind astfel flexibilitatea și siguranța sistemului energetic. Astfel, orice eventuală avarie sau situație de criză poate fi gestionată rapid, fără a afecta stabilitatea întregului sistem.
Aceste măsuri sunt esențiale pentru consolidarea securității energetice și pentru menținerea unei furnizări stabile de energie pentru toți consumatorii″, a mai punctat operatorul basarabean.
Moldelectrica a finalizat luna trecută lucrările de instalare a unei celule noi de racord la stația de transformare de 110/35/10 kV Gotești de peste Prut, pentru întărirea interconexiunii cu sistemul energetic românesc, prin intermediul liniei electrice aeriene de 110 kV Fălciu (România) – Gotești, și creșterea capacității de import de energie din România a Basarabiei, după cum a relatat Profit.ro.
Rezultatul lucrărilor a fost testat tot atunci Moldelectrica și Transelectrica, fapt care a provocat scurte întreruperi programate ale alimentării cu curent electric a consumatorilor în câteva zeci de localități din Republica Moldova.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Unul dintre cei mai mari producători de mobilă ai României va intra în insolvențăPlanul oficial al autorităților de la Chișinău de pregătire a sezonului rece include, ca măsură de prevenire și atenuare a unei eventuale crize în aprovizionarea cu gaze destinate producției de electricitate, ″în scopul reducerii vulnerabilităților tehnice în domeniul asigurării cu energie electrică, elaborarea și implementarea acțiunilor organizatorice și tehnice necesare pentru alimentarea Republicii Moldova din Sistemul Electroenergetic Național al României, prin asigurarea funcționării, la necesitate, a LEA-110 kV″.
Aceste linii de interconexiune de 110 kV sunt Huși-Cioara, Stânca-Costești, Țuțora-Ungheni și Fălciu-Gotești. Cea din urmă a fost finalizată, pe partea românească încă din 2013, însă nu a putut fi pusă în funcțiune din cauza absenței celulei de racord de pe teritoriul Republicii Moldova, potrivit unui document al Transelectrica din vara trecută.
CITEȘTE ȘI VIDEO Se inaugurează „Cocoașa de la Focșani”: Se dau în circulație 11 km din Autostrada „Moldovei”. Cum arată tronsonul care se deschide aziÎn urmă cu 11 ani, la finalizarea lucrărilor, operatorul român de transport și sistem arăta că, după ce va fi terminată și peste Prut, prin interconexiune se vor putea exporta până la 90 MW, în funcție de necesități și de capacitatea de absorbție a sistemului energetic vecin, asigurându-se transferul de energie electrică între cele două țări și creșterea siguranței în alimentarea consumatorilor din zonă.
Lungimea totală a liniei Fălciu-Gotești este de 28 kilometri, din care 2,5 kilometri pe teritoriul României. Aceasta pornește din stația de transformare 110/20 kV Fălciu, traversează DN 24A, merge în paralel cu Prutul până în apropierea căii ferate ce face legătura între România și Republica Moldova, după care traversează râul.
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Corespondență din Paris - Carlos Tavares, șeful Stellantis, a vrut să vadă noul Bigster. Francezii au dat năvală la standul DaciaRepublica Moldova se confruntă cu riscul ca, la iarnă, în condiții de criză în aprovizionarea cu energie, care ar putea surveni și ca urmare a stopării tranzitului de gaze rusești prin Ucraina către Transnistria, să nu poată importa suficient curent electric din România pentru a-și asigura integral necesitățile de consum, a transmis luna trecută Agenția Internațională pentru Energie (AIE), reluând practic un avertisment oficial al autorităților de la Chișinău prezentat de Profit.ro la finalului lui august.
Între timp, Asociația Operatorilor de Transport și Sistem de Energie Electrică din Europa Continentală (ENTSO-E) a decis majorarea, de la 1 decembrie 2024, a capacității cumulate de import de curent electric de la țările vecine din UE a Ucrainei și Republicii Moldova cu peste 23%, de la nivelul actual de 1.700 MW la 2.100 MW.