Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat recent că tranzacția prin care compania energetică de stat a Ungariei, MVM, vrea să cumpere furnizorul de gaze și energie din România al grupului german E.ON este posibil să nu fie aprobată de autoritățile de la București.
Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat că livrările de energie către Ungaria prin Ucraina vor deveni din ce în ce mai dificile și că "este mai bine să presupunem că nimic nu va veni de acolo", relatează MTI.
Reactorul nuclear EPR de la Flamanville (Manche), cel mai puternic din Franța, a fost conectat sâmbătă, 21 decembrie, la rețeaua națională de electricitate, după 17 ani de lucrări și 12 ani de întârziere, a anunțat grupul EDF, citat de BFM TV și G4Media.ro.
Dezvoltarea de capacități de producție de energie eoliană pare a fi atins o limită, mai ales în state precum Danemarca și Suedia, unde a început să se facă simțit procesul de “canibalizare a producătorilor”, prețurile și stimulentele scăzând atât de mult încât au făcut neprofitabile investițiile noi în domeniu.
Navitas Energy SRL, o subsidiară din Republica Moldova a Premier Energy (simbol bursier PE), a achiziționat compania Elteprod Wind SRL, care deține un teren de 16.238 mp în apropierea orașului Ștefan Vodă, Republica Moldova. Compania va analiza posibilitatea de a dezvolta un parc eolian de 8 MW pe acest teren, arată un anunț transmis Bursei de Valori (BVB) de PE. În plus, Alive Renewable Holding Limited, o altă subsidiară a companiei PE, a achiziționat 90% în cadrul Development Power Solar Energy SRL, o companie care deține drepturile pentru construcția unui parc solar de 49 MW DC, împreună cu o facilitate de stocare a energiei de 16 MWh în județul Buzău, România.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat 62 de contracte de finanțare pentru proiecte de construcție a unor parcuri solare pentru primării și instituții publice, valoarea totală ridicându-se la 128,47 milioane de lei, potrivit unui comunicat al ministerului de resort, remis sâmbătă Agerpres, citată de G4Media.ro.
Ieri, Karoly Matrai, CEO-ul ungurilor de la MVM, care au un acord de cumpărare a furnizorului de gaze și energie deținut în România de germanii de la E.ON, s-a întâlnit la Baku cu președintele conglomeratului azer de stat al hidrocarburilor Socar, Rovshan Najaf. În vară, MVM a preluat o participație minoritară din drepturile de producție și vânzare aferente unuia dintre cele mai mari zăcăminte de gaze naturale din lume, Shah Deniz din Azerbaidjan.
Ungaria primește în prezent gaze din România prin conducta BRUA, volumele provenind în cea mai mare parte din Federația Rusă, de unde tranzitează gazoductul offshore Turkstream, Turcia, Bulgaria și România. Astăzi, potrivit operatorului național român de transport și sistem Transgaz, din România a intrat în Ungaria o cantitate de 3,1 milioane metri cubi de gaze.
Cumpărătorul estimează că unitatea de producție de energie regenerabilă solară va fi finalizată și pusă în funcțiune în a doua jumătate a anului viitor.
Agentia de rating Fitch a revizuit perspectiva ratingului S.N. Nuclearelectrica S.A. de la Stabilă la Negativă, confirmând în același timp ratingul IDR (Long-Term Issuer Default Rating) la 'BBB-'.