După ce tranșa de retail a operațiunii de listare a companiei Green Tech International fost subscrisă în proporție de doar jumătate, datele finale ale ofertei furnizate de broker indică o participare nesemnificativă pe segmentul fondurilor de investiții.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunță că este posibil ca actualul sistem de plafonare a prețurilor la energie, pentru toți consumatorii, să fie prelungit și după 1 aprilie, când acesta ar urma să expire, potrivit legislației în vigoare, și a arătat că unul din argumente este stoparea de la 1 ianuarie a tranzitului prin Ucraina al gazelor rusești destinate anumitor țări europene, care a majorat cotațiile pe bursele de profil.
România și Republica Moldova au solicitat Comisiei Europene derogare temporară de la obligația de achiziție de certificate de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) pentru energia pe gaze naturale, respectiv cea pe cărbune, care ar urma să fie exportată peste Prut de către producătorii români OMV Petrom și Complexul Energetic Oltenia.
Primele 2 zile în care România a înlocuit practic Rusia ca sursă principală de aprovizionare cu energie electrică a Republicii Moldova au decurs fără incidente, însă basarabenii și bugetul de stat de peste Prut vor resimți în curând costurile financiare ale schimbării istorice.
Prețul gazelor a înregistrat cel mai ridicat nivel de mai bine de un an, după ce livrările rusești au încetat să mai ajungă în restul Europei prin Ucraina, relatează The Guardian.
Prețurile petrolului au crescut cu aproximativ 2% joi, pe fondul optimismului legat de economia Chinei și cererea de combustibil, după ce președintele Xi Jinping a promis politici proactive pentru promovarea creșterii economice, transmite Reuters.
Producția de cărbune a României a depășit, în primele zece luni ale acestui an, 1,595 milioane tone echivalent petrol (tep), fiind cu 16,9% mai mică (minus 325.400 tep) față de cea din perioada similară din 2023, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS).
Electrica Furnizare prezintă oferta de preț pentru electricitate valabilă pentru întregul prim semestru al anului, inclusiv după termenul la care plafonarea ar urma să expire.
Regiunea separatistă moldoveană Transnistria a întrerupt miercuri furnizarea de încălzire și apă caldă pentru populație, după ce Rusia a oprit livrarea de gaze prin Ucraina, ca urmare a expirării acordului de tranzit.
Acordurile pentru transportul gazelor rusești în Europa prin Ucraina erau unul dintre puținele cazuri concrete de colaborare între Moscova și Kiev care au supraviețuit războiului. În ciuda conflictului, chiar și în 2024, în rețeaua ucraineană au fost pompați zilnic în jur de 40 de milioane de metri cubi de gaze naturale din zăcăminte siberiene de la stația din orașul rusesc Sudzha (aflat de patru luni sub controlul trupelor ucrainene), pentru a fi distribuit apoi între Slovacia, Austria, Ungaria, Republica Cehă și Italia, cu o cantitate suficientă de metan care era revândută apoi chiar Ucrainei.