Energia fotovoltaică a mai făcut un avans important în Germania pe parcursul anului 2024, în condițiile în care cifrele publicate acum de o asociație de profil arată că, pentru prima dată în istorie, capacitatea totală instalată de producție a energiei fotovoltaice a depășit pragul de 100 de gigawați (GW), transmite agenția de știri DPA.
România țintește 2.500 MW noi în sistemul energetic, în 2025, cu investiții precum Iernut, Mintia, Răstolița, Năvodari și proiectele private cofinanțate prin PNRR, însă energia trebuie să fie "sigură, accesibilă ca preț și cât mai curată", arată Ministerul Energiei.
Un proiect fotovoltaic (PV) de 258 MWac (megawați curent alternativ) din Teleorman a fost achiziționat de Renalfa IPP, o companie lider în dezvoltarea și investițiile în energie regenerabilă, din Viena.
Exporturile de petrol ale Venezuelei au crescut cu 10,5% anul trecut, ajungând la o medie de 772.000 de barili pe zi, cel mai ridicat nivel din 2019, potrivit datelor despre mișcările navelor și rapoartelor de expediere ale companiei de stat PDVSA, transmite Reuters.
Prețul spot al gazelor pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) a sărit de 250 de lei/MWh la începutul acestui an în pofida consumului scăzut caracteristic perioadei de sărbători. Cotațiile intrazilnice sunt cu 100 de lei sau 66% peste cele din aceeași perioadă a anului trecut, când gazul costa 150 de lei/MWh.
Canada se grăbește să devină cel mai mare producător mondial de uraniu, pe măsură ce prețurile la metalul radioactiv au explodat ca răspuns la creșterea cererii pentru energie electrică fără emisii poluante, în timp ce tensiunile geopolitice amenință aprovizionarea cu uraniu, potrivit unui articol publicat duminică în Financial Times, citat de Agerpres.
Germania a înregistrat o creștere a producției de energie regenerabilă în 2024, care a ajuns să reprezinte 59% din producția totală de electricitate a țării. Anul trecut a fost și primul fără energie nucleară, conform DW.
Aproape 60% din consumul de energie electrică de vineri, 3 ianuarie 2025, al Republicii Moldova de pe malul drept al Nistrului, teritoriul controlat de autoritățile constituționale de la Chișinău, a fost asigurat prin importuri din România.
Uniunea Europeană ar trebui să-și extindă plafonul de urgență la prețurile gazelor și să stabilească un plafon de 60 de euro pe megawat oră, pentru a preveni un posibil șoc al prețului energiei, pe fondul opririi tranzitului de gaze rusești prin Ucraina, a declarat ministrul italian al Energiei, Gilberto Pichetto Fratin, transmite Reuters.
Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a început procedura de stornare a facturilor pentru octombrie și noiembrie 2024, operațiune anunțată anterior ca pregătită.