Prețurile petrolului au scăzut cu aproximativ 3% în 2024, marcând al doilea an consecutiv de declin, pe fondul încetinirii redresării cererii post-pandemie, dificultăților economice din China și creșterii producției de petrol în SUA și alte țări non-OPEC, într-o piață globală bine aprovizionată, transmite Reuters.
Contractele futures-urile pentru petrolul Brent au închis ultima zi de tranzacționare a anului 2024 la 74,64 dolari pe baril, în creștere cu 65 de cenți (0,88%). West Texas Intermediate (WTI) a închis marți la 71,72 dolari pe baril, în creștere cu 73 de cenți (1,03%), scrie News.ro.
Prețul petrolului Brent a încheiat anul cu o scădere de aproximativ 3% față de închiderea finală din 2023 (77,04 dolari), la 74,64 dolari pe baril, în timp ce prețul petrolului WTI a rămas aproape de nivelul de anul trecut, la 71,72 dolari pe baril.
În septembrie, prețul petrolului Brent a scăzut sub 70 de dolari pe baril pentru prima dată din decembrie 2021, iar în 2024 a fost tranzacționat la niveluri inferioare maximelor din anii anteriori, pe măsură ce efectele redresării cererii post-pandemie și șocurile de preț cauzate de invazia Rusiei în Ucraina în 2022 s-au estompat.
Un sondaj lunar al Reuters sugerează că petrolul se va tranzacționa la un preț de circa 70 de dolari pe baril în 2025, din cauza cererii slabe din China și a creșterii ofertei globale, factori care contrabalansează eforturile OPEC+ de a susține piața.
Creșterea producției și perspective economice
Producția de petrol a SUA a atins un nivel record de 13,46 milioane de barili pe zi (bpd) în octombrie, conform datelor Administrației pentru Informații Energetice (EIA). Aceasta este estimată să crească la un nou record de 13,52 milioane bpd în 2025.
În același timp, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și Agenția Internațională pentru Energie (IEA) au revizuit în scădere estimările privind creșterea cererii de petrol pentru 2024 și 2025, pe fondul slăbirii cererii din China și al unei piețe cu surplus de ofertă.
Investitorii vor monitoriza deciziile Rezervei Federale a SUA privind reducerea ratelor dobânzilor în 2025, în contextul unei inflații ridicate. Ratele mai mici ale dobânzilor stimulează, de obicei, creșterea economică, care alimentează cererea de energie.
CITEȘTE ȘI VIDEO Un vehicul Tesla, încărcat cu canistre de benzină și artificii pentru a fi transformat în bombă, a explodat în fața hotelului Trump din Las VegasFactorii geopolitici și riscurile pe piața petrolului
Politicile președintelui ales Donald Trump, care va prelua funcția în ianuarie 2025, ar putea influența semnificativ piața petrolului. Trump a promis o încetare imediată a focului în războiul Rusia-Ucraina și ar putea reintroduce sancțiuni stricte împotriva Iranului, ceea ce ar putea duce la o restrângere a ofertei globale.
"Cu posibilitatea unor sancțiuni mai dure asupra petrolului iranian odată cu instalarea lui Trump, ne așteptăm la o piață mai strânsă în anul viitor", a declarat Phil Flynn, analist senior la Price Futures Group. Cererea fermă din India și datele recente care indică o ușoară redresare a producției din China ar putea, de asemenea, sprijini prețurile.
Atacurile recente ale SUA asupra țintelor Houthi din Yemen, în urma unor atacuri asupra navigației comerciale din Marea Roșie, au crescut temerile privind fluxurile globale de petrol. Gruparea Houthi, susținută de Iran, a atacat transporturi maritime în solidaritate cu palestinienii în contextul conflictului prelungit dintre Israel și Gaza.
În pofida scăderii stocurilor de țiței din SUA cu 1,4 milioane de barili săptămâna trecută, creșterea stocurilor de benzină și distilate indică o piață bine aprovizionată, ceea ce ar putea limita creșterile de preț.