Tarifele la apă potabilă și canalizare variază semnificativ de la o regiune la alta, iar una dintre principalele diferențe o face nivelul investițiilor în modernizarea infrastructurii. Bucureștiul și Ploieștiul se numără printre orașele cu cele mai mici tarife pentru alimentarea cu apă și pentru canalizare din România, ca urmare a unor proiecte ample de modernizare și a rețelelor.
Realitatea contrastează puternic cu alte regiuni din țară, unde prețurile sunt aproape duble, iar cauzele sunt multiple: distanța față de sursa de apă, infrastructura deficitară sau costurile ridicate de procesare. Astfel, orașe precum Buzău, Iași sau Constanța au costuri mult mai ridicate, în intervalul de 17-18 lei/m³.
La polul opus, Capitala României, cu peste 2 milioane de locuitori conectați la sistemul de apă și canalizare, se află pe locul patru în clasamentul orașelor cu cele mai mici tarife la apă potabilă, cu un preț de 9,40 lei/m³, un cost posibil în urma unui program de investiții de peste 748 de milioane de euro, implementat de operatorul local începând cu anul 2000. Acest program, ce va continua și în anii următori, a permis reducerea pierderilor de apă cu aproape 85% și a crescut randamentul prin noi tehnologii și automatizări, în timp ce consumul specific de energie electrică pentru producția unui metru cub a scăzut cu 300% în prezent, comparativ cu anul 2002.
Pe primul loc în clasament este însă Ploieștiul, cu cel mai mic tarif pentru apa potabilă din România, de doar 6,88 lei pentru un metru cub de apă consumat, în urma investițiilor de peste 53 de milioane de euro realizate în rețeaua locală. Fondurile au fost investite în modernizarea și automatizarea completă a unei rețele de apă de 174,5 km, din care 45,7% a fost deja reabilitată. În plus, randamentul rețelei a urcat de la 50% în anul 2000 la 78% în prezent, după instalarea a 3.715 contoare inteligente, care ajută la optimizarea consumului.
La nivel național, în schimb, tariful mediu pentru apă potabilă și canalizare ajunge la 13,78 lei/m³, în timp ce noi fonduri sunt direcționate către modernizarea infrastructurii de apă și canalizare. Una dintre cele mai mari oportunități pentru modernizarea rețelelor urbane este acum programul Anghel Saligny, prin care Ministerul Dezvoltării a anunțat alocarea a 130 de milioane lei pentru investiții în drumuri, rețele de gaze, apă și canalizare. Investițiile alocate în acest an pentru județele Alba, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brașov, Călărași, Constanța, Covasna, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Sibiu, Suceava și Timiș, vor permite în anii următori și altor orașe și operatori să atingă tarife accesibile prin modernizarea rețelelor de apă și canalizare.