Circulația rutieră va fi deschisă în zilele următoare pe un nou tronson de autostradă, respectiv o porțiune de 16 kilometri între nodurile rutiere Bascov și Băiculești, parte a autostrăzii A1 Sibiu – Pitești.
„Încă 16 kilometri, cu 8 luni mai devreme”, anunță autoritățile.
Antreprenorul are mobilizate în șantier 1.179 persoane, 190 utilaje și echipamente și 152 autovehicule.
A1 Sibiu – Pitești, Secțiunea 5 Pitești – Curtea de Argeș
Contractul cu grupul italian WeBuild (ex-Astaldi) pentru cei 30,35 km din A1 Pitești Curtea de Argeș a fost semnat în mai 2020, după aproape trei ani de licitații și contestații și, pentru circa 356 milioane de euro, presupune 12 luni pentru proiectare și 48 de luni pentru execuție.
Acum, stadiul fizic a ajuns la 87%, conform ultimelor informații centralizate de CESTRIN.
Lungime: 30,35 km
Constructor: WeBuild
Valoare: 356 mil euro (fără TVA)
Contractat: mai 2020
Termen: 12 luni proiectare + 48 luni execuție (T4 2025)
Finalizare posibilă: T2 2025
Cum va arăta la final tronsonul A1 Pitești – Curtea de Argeș – prezentarea 3D a proiectului
Stadiul lucrărilor pe fiecare secțiune a autostrăzii A1 Sibiu – Pitești Autostrada Sibiu – Pitești ar urma să aibă o lungime de peste 122 de km și este împărțită în 5 secțiuni, și va lega Centrul și Vestul României de rețeaua europeană de autostrăzi, fiind o parte importantă a Coridorului 4 Paneuropean.
CITEȘTE ȘI VIDEO Record după Revoluție - Umbrărescu ține în continuare mii de muncitori pe Autostrada MoldoveiPe A1 Sibiu – Pitești s-a deschis traficul în decembrie 2022 pe Secțiunea 1 (13,17km de la Sibiu la Boița – constructor Porr).
În prezent se lucrează pe Secțiunea 5, pe cei 30 de km de la Pitești la Curtea de Argeș (constructor Astaldi). Aici constructorul a ajuns la un avans fizic de peste 87%.
Pe Secțiunea 4 Curtea de Argeș – Tigveni austriecii de la PORR au început în forță lucrările la tronson și la tuneluri.
Pe Secțiunea 3 o asociere de constructori din Italia și România au semnat în august 2022 contractul pentru cea mai scumpă licitație de autostradă lansată vreodată în România. Pe acest tronson constructorul se află, teoretic, în etapa de proiectare.
CITEȘTE ȘI VIDEO A început construcția singurului hotel de gheață din România, la Bâlea LacPe Secțiunea 2, cea mai dificilă porțiune care trece prin Valea Oltului și presupune realizarea a șapte tuneluri, CNAIR a semnat în luna februarie 2022 un contract de 860 de milioane de euro cu o firmă din Turcia. Și aici, în prezent, constructorul este în perioada de proiectare, dar lucrările au demarat în capătul dinspre Sibiu. Restul lucrărilor ar trebui să înceapă în 2025.