Grupul italian Prysmian a început construcția unui nou vas în România, la Șantierul Naval VARD din Tulcea.
"Noul vas este evoluția clasei Leonardo da Vinci / Monna Lisa, cu o capacitate mai mare de încărcare a cablurilor și soluții tehnice îmbunătățite pentru a face față unei piețe în continuă evoluție", este mesajul companiei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În vară, Prysmian a finalizat teste pe mare pentru instalarea unui cablu la 2.150 m adâncime a apei, o instalație record în industrie, fiind prima dată când un cablu HVDC este amplasat la o asemenea adâncime și stabilind noi standarde de piață.
Operațiunea a fost efectuată cu vasul construit în România și anunțat anterior de Profit.ro.
CITEȘTE ȘI FOTO & VIDEO Fiat lansează noul Grande Panda electric, încă un concurent puternic pentru Dacia Spring, pe melodia "Felicita"Cablul va fi folosit pentru Tyrrhenian Link, un proiect de 1,7 miliarde euro atribuit în 2021 de Terna S.p.A. În cadrul contractului, Prysmian va proiecta, furniza și instala un total de peste 1.500 km de cabluri submarine pentru a sprijini schimbul de energie între Sardinia, Sicilia și Campania, consolidând astfel nodul energetic mediteranean.
În 2022, Profit.ro a anunțat că Vard Tulcea va construi coca unui vas avansat de poziționare a cablurilor subacvatice pentru producătorul italian de cabluri Prysmian Group, în cadrul unui contract de 200 milioane de euro semnat de italieni cu operatorul șantierului naval, grupul norvegian Vard.
Este a doua comandă pentru o astfel de navă obținută de Vard de la Prysmian. Primul vas, a cărui cocă a fost construită, de asemenea, la Tulcea, a depășit “toate așteptările” în primul său an de funcționare.
Prysmian a plătit 170 milioane de euro pentru vasul construit anterior, botezat Leonardo da Vinci.
CITEȘTE ȘI VIDEO Podul de la Brăila, "Golden Gate-ul României", nu va fi inaugurat până la finalul acestui an. Pe cine este aruncată vinaNoua navă va avea o lungime de aproximativ 170 metri și grinda de 34 metri, la fel ca Leonardo da Vinci, și va dispune de capacități de instalare pentru adâncimi de peste 3.000 de metri.
De designul vasului se va ocupa șantierul Vard Design din Ålesund, armarea completă urmând să fie realizată pe unul dintre celelalte șantiere Vard din Norvegia.
Vard operează 9 șantiere cu peste 9.000 de angajați, în Norvegia, România, Brazilia și Vietnam. Compania este deținută în proporție de 86,81% de grupul italian Fincantieri, al patrulea cel mai mare constructor de nave la nivel global.