Cea mai mare problemă cu care se confruntă constructorii a două loturi din autostrada Pitești-Sibiu e forța de muncă. Lipsa ei, mai precis. Localnicilor li se par prea mici salariile de la 1.000 de euro lunar în sus.
Pe loturile cele mai grele ale autostrăzii (Tigveni-Cornetu și Cornetu-Boița), antreprenorii au mari probleme în a găsi localnici dispuși să muncească, arată Argeșul Online.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe lotul Tigveni-Cornetu, 37,4 km, lucrează concernul italian WeBuild (Astaldi). Pe Cornetu-Boița, 31,33 km, poate cel mai greu al autostrăzii, turcii de la Mapa Cengiz. Ambii antreprenori caută forță de muncă pe plan local, dar nu prea găsesc.
„Suntem în căutare de forță de muncă. Din februarie vom reîncepe angajările. Din păcate, forța de muncă în România încă este o problemă. Angajăm forțe calificate, cât și necalificate. Am apelat și la soluții de avarie, aducem și din alte țări și vom pregăti ansambluri de cazare”, a declarat Adrian Bodoc, manager de proiect la WeBuild, într-un clip video postat de CNAIR.
Salarii pornind de la aproape 1.000 de euro lunar, refuzate de săteni
Atât constructorul italian, cât și cel turc oferă salarii bune și foarte bune celor doritori să lucreze la autostradă. E vorba de 4.500-5000 de lei net pentru un muncitor necalificat. Salariul pentru unul calificat e mult mai mari. Minimum 8.000 de lei pe lună pentru un fierar-betonist, buldozerist sau excavatorist.
Plus alte avantaje: ore suplimentare plătite mai bine, cazare gratuită, tichete de masă etc.
Nici aceste sume nu sunt, însă, prea tentante pentru localnicii din satele pe unde va trece autostrada. Majoritatea preferă ajutoarele sociale. Cu venitul minim garantat, plus alocații copii, ajutor de încălzire și altele, se poate lua lejer 2.000 de lei stând acasă.
„… te bagă la lopată. La banii pe care îi dau ăștia (WeBuild – n.r.) îți rupi sănătatea și ajungi la spitale”, a reprodus publicația Râmnicu-Vâlcea Week discuția cu un sătean din Argeș.
„E puțin pentru câtă muncă e… Să mai crească salariul și mă mai gândesc”, zicea un altul.
CITEȘTE ȘI Năsui reacționează după anunțul Profit.ro privind oferta de răscumpărare lansată de Chimcomplex: Mai țineți minte când vă ziceam de optimizările fiscale care se pot face atunci când au crescut taxarea dividendelor? „Nu le convine să muncească”
Primarul unei comune argeșene cunoaște bine situația. „Chiar am vorbit cu cineva de la Astaldi (WeBuild- n.r.), au mare nevoie de oameni. Da’ ai noștri nu vor să lucreze la ei. E prea puțini bani. N-am ce să le fac”, a declarat primarul.
Asta după ce a rugat să nu cumva să fie nominalizat: „Nu vreau să mi-i sui pe toți ăștia în cap acu’, în prag de alegeri”, a explicat primarul.
În aceste condiții, singura soluție viabilă pentru cei de la WeBuild este, potrivit inginerului Adrian Bodoc, aducerea de muncitori străini. Probabil, vor fi aduși din India, Bangladesh, Pakistan, Sri Lanka sau Nepal. Țări în care un salariu pornind de la 1.000 de euro lunar în sus e mană cerească.
CITEȘTE ȘI Un contabil de la o companie multinațională, păcălit prin tehnologie deepfake să plătească 25 milioane dolari, crezând că discută cu colegii săi într-o conferință videoLa fel stau lucrurile și în județul Vâlcea, unde asocierea de firme din Turcia Mapa Insaat-Cengiz Insaat găsește cu greu muncitori pentru șantierele lotului Cornetu-Boița.
Iar firmele omului de afaceri băcăuan Dorinel Umbrărescu, care au contractate tronsoane de autostradă însumând peste 400 de km, dau constant anunțuri de angajare. Și în presă, și pe rețelele sociale. Semn că nici acolo forța de muncă nu prisosește.