Sute de taximetriști au renunțat la curse, marți, și au pornit în coloană pe străzile marilor orașe, pentru a cere abrogarea unei Ordonanțe de Urgență din anul 2019, care reglementează transportul alternativ de persoane. Șoferii de taxi reclamă că mașinile companiilor de ride sharing le fac concurență neloială.
La Ploiești, peste 100 de taximetre au participat la protest. Manifestația a fost autorizată de către municipalitate, numărul participanților depășindu-l pe cel estimat inițial. Taximetriștii s-au întâlnit la Sala Sporturilor Olimpia, de unde au pornit în coloană pe un traseu stabilit și autorizat de municipalitate. Mitingul s-a terminat cu o oprire la sediul Autorității Rutiere Române din Ploiești, scrie News.ro
Peste 100 de taximetriști au participat la protestul de la Timișoara. Șoferii de taxi s-au adunat în zona Stadionului ”Dan Păltimișanu”, apoi au pornit pe mai multe străzi din oraș.
Protestatarii spun că șoferii care practică transportul alternativ le fac concurență neloială, nu plătesc taxe și practică tarife mult mai mici. Acest lucru, spun ei, conduce la intrarea în colaps a activității de taximetrie și la pierderea a zeci de mii de locuri de muncă la nivelul întregii țări.
„Este singura meserie din țară cu dublă reglementare, deși avem legea 38/2003 (lege specială) a mai fost dată OUG 49/2019 care reglementează transportul alternativ de persoane care desfășoară transport persoane în regim de taxi conform deciziei Curții Europene de Justiție din 2019) – 5 ani (2014 – 2019) au funcționat ilegal neplătind taxe și impozite de miliarde de euro la statul Român”, se arată într-un comunicat transmis de către Asociația Banat Taxi.
În Suceava, sute de taximetriști au circulat în coloană pe străzile din municipiu, claxonând îndelung pe întreg traseul.
Și la Brașov taximetriștii s-au încolonat și au ieșit la protest, provocând nemulțumirea unora dintre participanții la trafic.
O femeie aflată într-un autobuz care circula în zona unde a avut loc protestul și-a povestit experiența pe rețelele de socializare:
„În Brașov e protest. La miezul zilei, pe una dintre cele mai aglomerate artere, un cârd de taximetriști care claxonează isteric, necontând că la spital sunt bolnavi care au nevoie de odihnă, nu de claxoane. Și necontând că poți protesta și omenește, lăsând măcar o bandă liberă, pentru transportul în comun și salvări. Cam ăsta e nivelul celor supărați pe alții că folosesc alte aplicații decât cele de taxi. Nu, niciodată n-am preferat Uber, mereu am chemat, bătrânește, un taxi. Însă după fazele astea zău de nu îți vine să nu te mai sui veci în taxi. În bus-ul în care sunt eu și care în 10 minute a parcurs o distanță de nici 500 metri, e o bătrână care are programare la Spitalul Militar. Și tot sună acolo, încercând să explice ce se întâmplă. Poliție deloc, ca să controleze și degajeze puțin aglomerația. Zero! E o singură mașină în fruntea lor care e complet inutilă. Cel puțin o bună perioadă n-am să mai urc în taxi.”
CITEȘTE ȘI Primark deschide noul magazin din RomâniaLa Bacău, peste 200 de taximetriști s-au mobilizat pentru a participa la protest. Municipalitatea a autorizat acțiunea, iar taximetriștii au anunțat dinainte că nu vor bloca circulația și vor respecta regulile impuse de Codul rutier pe traseul Strada Mărășești – Calea Republicii- sediul primăriei – sediul Prefecturii.
La Cluj Napoca, traseul stabilit pentru protest a inclus sediile principalelor instituții: Primăria, biroul de taxe și impozite, ANAF, Consiliul Local, Prefectura și, la final, Autoritatea Rutieră Română.
Taximetriștii cer abrogarea OUG 49/2019 privind transportul alternativ. Ei susțin că firmele de ride sharing precum Uber sau Bolt le fac concurență neloială reclamând că, în timp ce pentru activitatea în regim taxi există în orașe un număr limitat de licențe, pentru mașinile de ride sharing nu există restricții în acest sens.
Inițiativa privind acest protest aparține Asociației Naționale a Patronatului Operatorilor în Transport în Regim de Taxi (ANPOTRT), filiala Cluj, aceștei inițiative alăturându-se taximetriști din 29 de orașe.
Oficialii ANPOTRT susțin că OUG 49/2019 care este „neconstituțională și ilegală” și spun că jurisprudența constantă a Curții Constituționale stabilește că ordonanțele de urgență pot fi adoptate dacă prin reglementările pe care le conțin au consecințe pozitive în domeniile în care intervin și prin adoptarea acestui act normativ nu se ” prejudiciază”, nu se „aduce atingere”, iar reglementările nu „antrenează consecințe negative”.
Sursa video: Monitorul de Suceva