ULTIMA ORĂ - VIDEO&FOTO Transportatorii au pornit în marș spre București cu nemulțumiri, luând și fermieri după ei

ULTIMA ORĂ - VIDEO&FOTO Transportatorii au pornit în marș spre București cu nemulțumiri, luând și fermieri după ei
scris 10 ian 2024

Transportatori din toată țara au declanșat o acțiune de protest, coloane de camioane formându-se pe mai multe tronsoane rutiere, în zona Bucureștiului, dar și în Cluj și Buzău.

Din unele județe, angajații operatorilor din transport au pornit către Capitală. Transportatorii sunt nemulțumiți de tarifele polițelor obligatorii de răspundere civilă și cer mai multe modificări legislative, inclusiv adoptarea unei legi anti-dumping. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, afirmă miercuri, legat de protestul “spontan” al transportatorilor la care s-au alăturat și câțiva fermieri, că până în acest moment, la ministerul Agriculturii nu a primit nicio revendicare, pentru că nicio asociație nu își asumă acest protest, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Mai multe drumuri, închise din cauza ninsorii viscolite CITEȘTE ȘI VIDEO Mai multe drumuri, închise din cauza ninsorii viscolite

Ministrul spune că a stabilit deja o întâlnire cu toate asociațiile și federațiile, săptămâna viitoare, pentru a le prezenta programele pe pregătite pentru acest an și îi asigură pe toți fermierii că subvențiile se acordă la timp iar subvenția la motorină se va acorda în continuare la valoarea maximă posibilă. Traficul pe A1, pe Centura București, dar și pe centurile marilor municipii este blocat sau îngreunat.

Centrul Infotrafic al Poliției Române informează că pe autostrada A1 București-Pitești, de la kilometrul 13+500 de metri, până la intrarea în DN Centura București, traficul autovehiculelor este blocat de mai multe autocamioane ale transportatorilor rutieri care protestează, circulând cu viteză minimă.

De asemenea, s-a format coloană de autovehicule și pe Centura Capitalei, între localitățile Chiajna și Bragadiru, județul Ilfov.

Entuziasm în rândul pasionaților de automobile: Volkswagen anunță testarea cu succes a unei baterii avansate „solid-state” pentru vehicule electrice CITEȘTE ȘI Entuziasm în rândul pasionaților de automobile: Volkswagen anunță testarea cu succes a unei baterii avansate „solid-state” pentru vehicule electrice

Totodată, situații similare sunt prezente și în alte zone ale țării, pe centurile marilor municipii, circulația rutieră desfășurându-se îngreunat, cu viteză foarte redusă, pe alocuri blocându-se.

Potrivit președintelui Federației Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu, lista revendicărilor include: plafonarea polițelor de răspundere obligatorie auto (RCA, în regim de urgență la 5.000 lei pentru autovehiculele din clasa B 0 (care se referă la asigurații noi, fără istoric de daune - n.r.); amendarea OG43/1997 privind toleranțele la mase și dimensiuni și armonizarea acestui act normativ cu Regulamentul European 1100/2008 privind controalele în vămi și tarife de utilizare a rețelei de drumuri fără dublă taxare.
O altă revendicare se referă la aplicarea ”tratamentului fiscal nediscriminatoriu angajaților din mediul privat în privința alocației de cazare”.

Transportatorii solicită, de asemenea, aplicarea RO-Etransport doar pentru mărfurile cu risc fiscal ridicat în conformitate cu prevederile Directivei europene 2006/112, dar și elaborarea în regim de urgență a legii anti-dumping, promovată prin Ordonanța de urgență pentru eliminarea concurenței neloiale din toate sectoarele economice.

Proteste ale transportatorilor au loc în Capitală și în mai multe zone ale țării. În Capitală, transportatorii s-au întâlnit la Chiajna și au pornit în coloană către Pantelimon, zeci de camioane participând la protest.

Cronologia evenimentelor care au marcat criza avioanelor Boeing 737 Max, începând din 2018 CITEȘTE ȘI Cronologia evenimentelor care au marcat criza avioanelor Boeing 737 Max, începând din 2018

De la Buzău, protestatarii vor merge în Capitală, unde se vor întâlni cu transportatori din alte județe ale țării și vor protesta pe Centura Bucureștiului.

”Eu am o firmă de transport și nemulțumirile sunt multe, problemele generate de autoritățile naționale, de legislația în vigoare sunt foarte multe. Ca și transportatori, avem mari probleme când ne expiră polițele RCA, nu avem o predictibilitate și o siguranță că putem să ne plătim această asigurare. Avem niște instituții ale statului inutile și incompetente. ASF ar trebui să reglementeze situația asigurărilor din piață.

Uitați-vă ce s-a întâmplat în ultimii 7 ani, trei falimente majore care au fost plătite din banii noștri. Noi nu vrem nimic să ni se dea,  ci doar protecție din punct de vedere legislativ și să trăim într-un stat corect. Uitați-vă ce s-a întâmplat cu acciza la motorină! Începând cu 1 ianuarie s-a mărit din nou, pentru că prețul scăzuse, până în anul nou statul s-a gândit să mai bage o acciză suplimentară. Avem această guvernare care anul trecut a spus că nu face măriri de taxe și a venit cu o groază de modificări fiscale, iar cea mai aberantă e că eu, ca și microîntreprindere, trebuie să plătesc un impozit pe venit de 3%.

Păi dacă eu am pierdere pentru că nu merge treaba, am cheltuieli mari, am daune sau nu am încasări, de ce trebuie eu să îți dau ție, statul român, 3% din pierderea mea? Sunt multe nemulțumiri și mi-aș dori ca această răzvrătire să fie pașnică și civilizată și să avem un dialog coerent și corect cu autoritățile statului român”, a declarat Ionuț Cercel, reprezentant al unei firme de transport din Buzău.

La Galați, zeci de autovehicule ale unor firme de transport protestează, la fel la Cluj, dar și în alte orașe ale țării.

FOTO ANUNȚ România va avea parte și anul acesta de premiere în infrastructura rutieră CITEȘTE ȘI FOTO ANUNȚ România va avea parte și anul acesta de premiere în infrastructura rutieră

În unele zone, protestul transportatorilor este dublat de cel al fermierilor.

”Astăzi este un protest și al fermierilor, și al transportatorilor, iar revendicările sunt, în mare parte comune. Legat de transportatori este valoarea RCA care în unele condiții este mai mare valoarea poliței decât valoarea mașinii, dar și situația din România legată de creșterea accizei la motorină de la 1 ianuarie și de abuzurile autorităților în general. Legat de agricultură, prețurile scăzute la cereale generat și de importurile din Ucraina, echivalarea categoriei B cu categoria TR pentru utilajele agricole, înregistrarea la primărie a utilajelor agricole doar cu factura pentru că este aproape imposibil să mergi să faci carte de identitate unui utilaj agricol de 30-40 de ani, lipsa subvențiilor din conturi cu diferite tertipuri de gen controale, monitorizare, nefuncționarea sistemelor de la APIA și de la ministere, legea forței majore neimplementată pentru a-i putea susține pe cei care au probleme pentru că după doi ani de secetă cei din agricultură au așa de mari probleme încât chiar nu își pot susține cheltuielile, lipsa Legii arendei, lipsa responsabilității angajaților statului față de greșelile pe care le fac și abuzurile instituțiilor statului care atunci când vin în controale ne dau impresia că deja suntem arestați sau condamnați.

Nu este normal ca atunci când vii în control să nu dai un proces verbal de constatare și să dai un termen de remediere a problemelor, că așa e simplu: vii și aplici amenda și l-ai terminat pe omul ăla. Vom protesta până ne rezolvăm problemele pe care le avem pentru că de 30 de ani suntem mințiți, jefuiți și nu rezolvăm niciodată problemele. Faptul că în ultimii ani cei care au guvernat România și au adus țara în stadiul ăsta cu acest deficit financiar nu înseamnă că noi trebuie să suportăm. Au greșit, să plătească! Noi am muncit, ne-am plătit dările și în stilul ăsta nu se poate continua”, a afirmat Georgian Calotă, reprezentant al unei asociații agricole din județul Buzău.

Reprezentanții unor organizații agricole reprezentantive au anunțat și ei că nu au nicio o legătură cu protestul spontan anunțat în mediul online de fermieri din mai multe zone ale țării, care se îndreaptă cu mai multe camioane și tractoare spre București, însă au confirmat participarea unor fermieri din organizațiile lor.

"Protestul s-a declanșat spontan din partea transportatorilor români. Sunt implicați și fermierii români din nordul și estul țării , inclusiv din organizația noastră, dar cea mai mare problemă o au transportatorii. Se circulă cu utilajele pe drumurile publice cu viteză între 5 și 10 km/h, iar fermierii vor să ajungă în orașele reședință de județ, iar într-un viitor apropiat și la București. 2024 se anunță un an destul dificil, iar 2025 și mai dificil fără discuție. Trebuie să fim destul de inteligenți pentru a găsi strategii de dezvoltare sectorială", a declarat președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Nicu Vasile, organizație care face parte din Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) .

DOCUMENT ANAF a redactat modelul Declarației unice pentru 2024. Formular schimbat CITEȘTE ȘI DOCUMENT ANAF a redactat modelul Declarației unice pentru 2024. Formular schimbat

Acesta a precizat că problema cea mai mare a fermierilor nu este pe partea de valorificare, ci pe partea de costuri și de taxe, la fel ca și cea a șoferilor și transportatorilor, scrie Agerpres.

"Gradul de îndatorare a sectorului este destul de mare. Noi în primă fază vom negocia, pentru a dezvolta sectorul împreună cu partea politică, iar în cazul în care nu se găsesc măsuri, strategii de dezvoltare sectorială, vom apela și noi la aceeași formă de protest, dar vom merge și pe partea de Bruxelles, pentru că sunt foarte multe constrângeri pentru fermierul român față de ce i s-a promis în 2007 la intrarea în comunitatea europeană. Nu s-a respectat absolut nimic, în afara faptului că s-au diminuat subvențiile, deși trebuia să creeze uniformizare. Fermierul european are 430 euro subvenție pe suprafață, utilajele sunt mai ieftine cu 30% 40%, creditarea este minus dobândă, deci undeva la minus 0,36%, și noi plătim undeva la 16-20%. Inclusiv dacă discutăm despre fondurile acestea de investiții pe agricultură, pe IMM-Invest. Gândiți-vă că se plătește ROBOR-ul, se plătește administrarea contului, care tot sare la 10%. Ne cam mințim, noi nu facem economie, noi facem păcăleală, ne păcălim unii pe alții. Discutăm de criterii de performanță, ceea ce nu se întâmplă în România", a spus Nicu Vasile.

ULTIMA ORĂ - VIDEO&FOTO Transportatorii au pornit în marș spre București cu nemulțumiri, luând și fermieri după ei

La rândul său, Florentin Bercu, director executiv al Uniunii Naționale de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV), organizație care face parte din Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC), a transmis că protestul fermierilor și transportatorilor este unul spontan, dar a confirmat că participă și membri ai acestei organizații.

"Este o acțiune spontană, sunt fermieri din mai multe zone ale țării, sunt și membri de-ai noștri, ne-au informat de această acțiune la care și-au manifestat disponibilitatea de a participa. Urmează să avem și noi discuții interne atât la nivelul organizației, cât și la nivelul Alianței și să vedem ce va fi în perioada următoare, pentru că există posibilitatea ca aceste proteste să nu fie doar astăzi. Dacă se prelungesc la nivel european, să se prelungească și la nivel național. Deja sunt câțiva colegi care astăzi o să fie la București, o să vedem ce trebuie făcut mai departe", a declarat Florentin Bercu.

Acesta a precizat că joi va fi luată la nivelul organizației o decizie oficială în privința protestelor, în urma consultării membrilor.

De asemenea, directorul executiv al UNCSV a adăugat că este nevoie de mai multă deschidere din partea autorităților pentru a rezolva problemele fermierilor și de un dialog inter-instituțional "mult mai apropiat și mai concis".

"Important este că sunt o serie de nemulțumiri și deficiențe cu care atât fermierii, cât și cooperativele, dar în special fermierii, se confruntă și este nevoie de o mai mare deschidere, atenție, implicare și disponibilitate din partea autorităților pentru a rezolva aceste probleme și pentru a exista un dialog inter-instituțional mult mai apropiat și mai concis. Și înainte de a-și asuma poziții atât la nivel european, cât și la nivel național, trebuie să fie consultate toate organizațiile profesionale și să se țină cont de propunerile și observațiile lor, implicit atunci când sunt aspecte care țin de a ajuta alte state, care poate sunt într-o situație dificilă, așa cum este Ucraina, dar trebuie să avem în vedere și repercursiunile și nota de plată pentru acel ajutor, care s-ar putea să fie mult mai costisitor pentru noi decât dacă am fi fost mai egoiști, cel puțin în anumite situații", a subliniat Bercu.

Concediile medicale, impozitate mai mult din acest an. Mai puțini bani în concediu. Ce taxă a impus Guvernul CITEȘTE ȘI Concediile medicale, impozitate mai mult din acest an. Mai puțini bani în concediu. Ce taxă a impus Guvernul

El consideră că și fermierii români ar trebui să fie lăsați să producă în aceleași în aceleași condiții ca și cei ucraineni, pentru că foarte mulți fermieri și consumatori români sunt afectați de deciziile luate pentru sprijinirea Ucrainei.

"Noi suntem conștienți și vrem să fim alături de poporul ucrainean, dar de poporul ucrainean, nu doar de anumiți traderi sau anumiți oameni de afaceri, câțiva, care fac profituri enorme, exagerate, și pe noi ne afectează atât ca țară cât și la nivelul Uniunii Europene, pentru că foarte mulți fermieri și chiar și consumatori sunt afectați. Dacă acele produse sunt sigure pentru consum, ar trebui să ne lase și pe noi să producem în aceleași în aceleași condiții. De ce doar prețul produselor agricole a scăzut, dacă costurile la inputuri au crescut enorm, prețurile la raft au crescut, de asemenea, de ce doar prețul produselor agricole a scăzut? Pentru că marfa care nu ar fi trebuit sau nu rămânea niciodată în Europa a creat o concurență neloială. Noi avem niște constrângeri prin legislația europeană, le respectăm, dar acele constrângeri ne deservesc pe noi și ne afectează atât ca producători, cât și ca populație", a explicat șeful asociației agricole.

Și Vasile Ștefănescu, președintele Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), a menționat că organizația pe care o conduce nu are nicio legătură cu organizarea protestului.

"Nu am organizat niciun protest. Protestul este ultima formă de a ne manifesta. Până atunci încercăm pe cale amiabilă cu guvernanții, cu miniștri, să obținem ceea ce vrem pentru breasla noastră", a punctat Vasile Ștefănescu.

La protestul spontan anunțat online de fermieri, acțiunea neasumată oficial de nicio organizație, este estimat că vor particpa 122 de camioane și 70 de tractoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
fermieri
proteste