Vânzările mărcii de automobile sport Porsche au scăzut în primul trimestru al acestui ani, confirmând astfel previziunile deloc optimiste ale conducerii companiei, previziuni care au fost strâns legate în ultima lună de schimbările radicale de management.
Germania a fost piața principală din Europa care a tras în jos vânzările Porsche în primele trei luni ale acestui an, cu o scădere de -34% față de trimestrul 1 din 2024, respectiv un total de 7.495 vehicule, asta însemnând un volum vândut mai mic cu aproape 4.000 de automobile față de anul trecut.
În restul Europei, Porsche a vândut puțin peste 18.000 de autoturisme, scăderea fiind de 10 procente, corespunzător unui declin de 2.000 de autoturisme față de volumul din 2024.
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Și în China dezastrul a fost la fel de mare, dacă nu chiar mai mare. De la 16.340 de vehicule, câte vânduse în urmă cu un an (un volum deja în scădere față de 2023), Porsche a vândut anul acesta, în intervalul ianuarie – martie, numai 9.471 de vehicule, în scăderea ridicându-se la -42%.
Situația nu face altceva decât să confirme explicațiile și prognozele managementului constructorului auto, care punea accent pe schimbarea obiceiurilor de cumpărare ale clienților chinezi și pe accentuarea competiției pe această piață.
La început de an, Oliver Blume menționa că se așteaptă ca, în 2025, „condițiile economice și geopolitice să ne provoace mai mult ca oricând”.

Singura piață cu creștere din acest an, America de Nord, bazată în special pe achizițiile făcute de clienții din SUA, va fi afectată cel mai probabil de noile tarife vamale care vor scumpi inevitabil mașinile Porsche în lunile următoare, ceea ce s-ar putea transforma într-o scădere a vânzărilor.
Deocamdată, cu 20.698 de vehicule vândute în primele trei luni, Porsche a compensat parțial scăderile din China, având în America de Nord un avans de 37%.
Pe de altă parte, Porsche reușește să-și mărească vânzările de mașini electrificate, asta însemnând atât propulsiile electrice (Macan și Taycan), cât și cele hibride.
Noul SUV Macan, care suferă pentru că nu are la dispoziție și o motorizare cu combustie, pe unele piețe majore, a reușit să vândă 23.555 de unități, din care puțin peste 14.000 au fost complet electrice, susținând creșterea ponderii segmentului electrificat în vânzările mărcii la 38,5%.

În total, au fost livrate 71.470 de vehicule cu propulsie electrică și PHEV, respectiv 25,9% electrice 100% și 12,6% PHEV. Interesul clienților pentru motoarele plug-in hybrid s-a făcut simțit la Panamera, care a avut o creștere a vânzărilor de 27%.
Vechiul Macan, care mai poate fi vândut doar pe piețele care nu au impus noile norme GSR2, a salvat situația acestui model și a vânzărilor pe ansamblul lor, cu aproape 10.000 de unități livrate.

„Macan a avut rezultate foarte bune în primul trimestru și, cu varianta integral electrică, aduce o contribuție semnificativă la creșterea ratei noastre de electrificare.
În general, avem un mix de propulsie foarte echilibrat care reflectă diferitele preferințe ale clienților noștri la nivel global”, spune Matthias Becker, noul director de vânzări și marketing al Porsche AG, care abia a preluat funcția la 1 aprilie.
„Vom continua să satisfacem diversele cerințe ale clienților noștri în viitor cu o strategie de produs care include toate cele trei variante de propulsie pentru mașini sport cu două uși, sedanuri sport și SUV-uri sport până în anii 2030”.
Legendarul 911 s-a confruntat cu o cerere mai scăzută, având un volum de 11.390 exemplare (-12%), compania punând acest lucru pe seama vânzărilor accelerate ale generației anterioare, la final de 2024.

De asemenea, modelele 718, Boxster și Cayman, au fost afectate de limitările GSR2, care au scos mașinile din ofertă pe piețele europene, ceea ce a condus la un declin cu -22% pentru cele două modele, volumul livrat fiind de 4.498 unități.
Și vedeta Cayenne s-a confruntat cu o scădere de -28%, având un volum de 20.055 de unități.
Acționarii Porsche au decis schimbarea directorului de vânzări și marketing, pe de o parte, și a CFO-ului companiei, de cealaltă parte, pentru a încerca o terapie de șoc.
În același timp, Oliver Blume, CEO-ul Porsche, a fost confirmat în funcție, în pofida acuzațiilor privind imposibilitatea ca acesta să se ocupe de ambele companii, Porsche și VW Group, în același timp.