Compania de stat Tarom a înregistrat o creștere de doar 1% a numărului de pasageri în 2016, până la 2,41 milioane, potrivit datelor transmise la solicitarea News.ro, în contextul retragerii celor două avioane Airbus A310 în toamna acestui an, și a coborât pe locul trei în topul liniilor aeriene, fiind depășită de Blue Air, care a anunțat un avans de 80% al numărului de pasageri în 2016.
În schimb, Blue Air se apropie de liderul pieței, compania ungară Wizz Air, după ce a anunțat un ritm de creștere superior: 80%, până la 3,59 milioane de pasageri.
Wizz Air a înregistrat anul trecut o creștere a traficului pe piața românească de 23%, până la 5,5 milioane de pasageri.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Avansul înregistrat de Blue Air a venit în contextul creșterii flotei de avioane de la 15, în 2015, la 24 de aparate în prezent. În plus, compania a introdus zboruri noi pe 29 de rute anul trecut.
În lunile septembrie și octombrie ale anului trecut, Tarom a retras două avioane Airbus A310, cumpărate în 1992 de Guvernul condus de Petre Roman.
Fostul ministru al Transporturilor, Sorin Bușe, a declarat, în luna noiembrie, că autoritățile sunt în negocieri cu Boeing și Airbus pentru a înlocui în viitor întreaga flotă Tarom.
CITEȘTE ȘI Mercedes-Benz a devenit cel mai mare producător de automobile de lux din lume, depășind BMWActualul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat recent că, din fondul suveran național de 10 miliarde de euro, care va fi creat de Guvern în acest an, va fi finanțată achiziția a 30 de avioane noi pentru Tarom în următorii ani.
După primele șase luni ale anului trecut, Tarom a trecut oficial pe locul al treilea în topul companiilor aeriene care activează în România, la cinci ani după ce a pierdut poziția de lider în fața Wizz Air.
Pe locul patru în topul liniilor aeriene, din punct de vedere al numărului de pasageri, se află Ryanair, care estimează un număr de 2,55 milioane de pasageri în anul fiscal 2017/2018, ce se termină în 31 martie 2018.
Numărul total de pasageri care au tranzitat aeroporturile din România în primul semestru al anului trecut a fost de 7,15 milioane, cu 18% peste nivelul din aceeași perioadă a anului 2015, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS) în vara anului trecut.