Companii americane vor încerca să trimită o navă spațială pe Lună la 14 februarie, a anunțat NASA, la o lună după eșecul unei prime misiuni private, potrivit AFP.
Misiunea va fi realizată de un modul de aterizare lunară al Intuitive Machines, o companie cu sediul în Houston, Texas, care va fi atașat la vârful unei rachete SpaceX.
Ultima tentativă, în ianuarie, a fost realizată de un lander lunar al companiei Atrobotic, lansat la bordul unei rachete Vulcan Centaur a grupului ULA, care include Boeing și Lockheed Martin, scrie News.ro.
Din cauza unei scurgeri de combustibil în timpul zborului, nava spațială nu a reușit să ajungă pe Lună și a fost dezintegrată în mod deliberat la reintrarea în atmosfera terestră.
Lansarea este programată de SpaceX pe 14 februarie, la ora 00:57 (05:57 GMT), de la Centrul Spațial Kennedy din Florida. Apoi, modulul de aterizare lunară al Intuitive Machines, numit Nova-C, este programat să aterizeze pe Lună la 22 februarie, în apropierea polului sud lunar.
În cazul în care misiunea Intuitive Machines și SpaceX va avea succes, aceasta va fi prima aterizare a unei nave spațiale americane pe Lună de la încheierea programului Apollo, în urmă cu mai bine de 50 de ani, și prima aterizare reușită pe suprafața lunară de către o companie privată.
Modulul lunar Nova-C va transporta instrumente științifice ale NASA, care a încheiat un contract în valoare de peste 100 de milioane de dolari cu Intuitive Machines.
CITEȘTE ȘI Disney a început anul 2024 cu profituri peste așteptări, cu pierderi reduse în streamingScopul acestor instrumente este de a oferi o mai bună înțelegere a mediului lunar, pentru a ajuta Agenția spațială americană să se pregătească pentru întoarcerea astronauților pe satelitul natural, pe care o planifică prin programul Artemis.
Nava spațială Nova-C va transporta, de asemenea, sculpturi colorate realizate de artistul contemporan Jeff Koons.
Aterizarea pe Lună este deosebit de complexă din cauza absenței atmosferei, ceea ce înseamnă că nu pot fi folosite parașutele, iar o navă spațială trebuie să își folosească propulsoarele pentru a efectua o coborâre controlată.
Înainte de eșecul misiunii Astrobotic din ianuarie, încercările unor companii private israeliene și japoneze s-au prăbușit în 2019 și 2023. Cu toate acestea, o mică navă spațială japoneză numită SLIM a reușit să aterizeze pe Lună la sfârșitul lunii ianuarie, dar nu a putut să își folosească panourile solare imediat după aterizare, așa cum plănuise.