Cei care călătoresc cu avionul se vor confrunta în această vară cu prețuri mai ridicate ale biletelor, din cauza capacității limitate a industriei, a avertizat Michael O'Leary, directorul general al Ryanair, cea mai mare companie aeriană din Europa în funcție de numărul de pasageri, transmite DPA.
Din cauza problemelor care limitează numărul de aeronave disponibile, operatorii aerieni europeni vor satisface cu dificultate cererea pentru călătorii în timpul sezonului de vârf, susține șeful companiei irlandeze.
El a previzionat că prețul biletelor Ryanair va fi cu până la 10% mai ridicat în această vară, comparativ cu perioada similară din 2023, deoarece creșterea numărului de pasageri va fi mai redusă decât se aștepta compania, din cauza întârzierii livrărilor de avioane noi Boeing, scrie Agerpres.
Inițial, Ryanair previziona că în anul fiscal ce se va încheia la 31 martie 2025 va transporta 205 milioane de pasageri, în creștere față de 183,5 milioane în anul precedent. "Dar, cu mai puține aeronave, poate vom fi nevoiți să înrăutățim estimările la aproximativ 200 de milioane de pasageri", le-a spus jurnaliștilor O'Leary, la sediul central al companiei din Dublin.
În vara acestui an, prețurile la bilete vor fi din nou mai ridicate, comparativ cu perioada similară din 2023. "La noi, prețurile au crescut în medie cu 17% în vara anului trecut. Dar nu cred că vara aceasta vom avea o creștere mai mare de 10%", a susținut șeful Ryanair. Acesta a adăugat: "Dacă va crește capacitatea, prețurile vor scădea".
Ryanair are un contract cu Boeing pentru livrarea a 57 de avioane noi până la 31 martie 2025, dar se așteaptă să primească până atunci doar 40 - 45.
Luna trecută, Ryanair și-a înrăutățit estimările de profit pentru anul fiscal care se va încheia la 31 martie 2024, după ce unele agenții de turism online (OTA) au oprit vânzarea biletelor la zborurile Ryanair la începutul lunii decembrie, forțând compania irlandeză să reducă prețul biletelor pentru ocuparea locurilor.
CITEȘTE ȘI Recomandările Băncii Transilvania pentru a evita tentativele de fraudă onlineCompania se așteaptă ca profitul după taxe să se situeze între 1,85 și 1,95 miliarde de euro în anul fiscal curent, după ce în noiembrie 2023 previziona un nivel între 1,85 și 2,05 miliarde de euro. Totuși, încă s-ar putea depăși precedentul record de 1,45 miliarde de euro din 2018.
În trimestrul patru din 2023, compania a transportat 41,4 milioane de pasageri, un avans de 7% față de perioada similară din 2022, în timp ce prețul mediu al biletelor a fost cu 13% mai ridicat.