Schimbări majore la călătoriile cu avionul sunt pregătite de Organizația Internațională a Aviației Civile (ICAO), agenție a ONU.
Va fi introdus un pașaport digital care să elimine obligația de check-in și de bilet de îmbarcare.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Măsurile sunt gândite să fie introduse în următorii trei ani, conform The Guardian.
Sistemul propus ar permite pasagerilor să își stocheze datele din pașaport pe telefonul mobil și să utilizeze un „permis de călătorie” digital, emis la momentul rezervării. Documentul s-ar actualiza automat dacă apar modificări ale zborului, arată Hotnews.

În prezent, pasagerii trebuie să efectueze check-in-ul – online sau la aeroport – și să prezinte cartea de îmbarcare în mai multe puncte, inclusiv la poarta de acces spre avion.
Noua formulă ar elimina aceste etape. Identificarea s-ar face prin recunoaștere facială, iar companiile aeriene ar fi notificate automat când pasagerul ajunge la aeroport și îi este scanată fața.
Valérie Viale, directoare de produs la compania Amadeus (o companie globală de tehnologie specializată în soluții informatice pentru industria turismului și a transporturilor), a declarat că este vorba despre cele mai mari schimbări din ultimele cinci decenii.

„Ultima modernizare majoră a fost trecerea la biletele electronice, la începutul anilor 2000. Acum industria consideră că e momentul să adopte sisteme moderne, similare cu cele folosite de Amazon”, a spus ea, pentru The Times.
Pentru ca aceste planuri să poată fi implementate cu succes, ar fi necesare modernizări ale infrastructurii din aeroporturi, inclusiv tehnologie de recunoaștere facială și echipamente capabile să citească pașapoarte de pe dispozitive mobile.
„Multe dintre sistemele companiilor aeriene nu s-au schimbat de peste 50 de ani, pentru că totul trebuie să fie uniform și interoperabil la nivelul întregii industrii”, a explicat Viale.

Noua tehnologie ar putea ridica semne de întrebare legate de confidențialitate, însă compania Amadeus susține că a dezvoltat un sistem în care datele pasagerilor sunt șterse în maximum 15 secunde de la fiecare contact cu un „punct de control” – cum ar fi porțile de dinaintea filtrului de securitate.
Modul în care sunt gestionate întârzierile și zborurile de legătură ar putea fi și el schimbat.
În cadrul noii tehnologii aflate în dezvoltare, pasagerii care pierd o conexiune din motive ce nu țin de ei ar putea primi automat pe telefon o notificare cu detaliile noului zbor.

Permisul de călătorie s-ar actualiza automat, iar aceștia ar putea urca direct în avionul reprogramat.
„În prezent, sistemele companiilor aeriene sunt fragmentate. Sistemul de rezervare comunică cu alte platforme abia când se deschide check-in-ul. În viitor, procesul va fi continuu, iar permisul de călătorie – dinamic”, a adăugat Viale.