Norvegienii care și-au cumpărat Tesla Model S și și-au făcut actualizarea Over-The-Air vor primi despăgubiri din partea companiei, deoarece softul instalat le-a diminuat performanțele bateriei.
Autoritățile din Norvegia au fost nevoite să „medieze” un conflict între proprietarii de Tesla și compania americană, care a beneficiat în această țară de o primire de excepție, grație subvențiilor acordate clienților cu mult timp înainte ca ele să apară și în restul Europei. Potrivit publicației Nettavisen, peste 30 de proprietari de Model S, care au cumpărat mașinile între 2013 și 2015, cu baterii de 85 kW, au reclamat faptul că ultima actualizarea de software a dus la scăderea capacității bateriei și la reducerea semnificativă a puterii de încărcare. Instanța în care a fost disputat acest conflict a stabilit că acești clienți vor trebui să primească despăgubiri în valoare de 13.300 de euro fiecare (136.000 de coroane norvegiene).
Decizia a fost luată în urmă cu câteva zile, după ce procesul a început la finele anului 2020. Au fost solicitate teste ale bateriei care au demonstrat că timpul de încărcare a crescut, iar puterea totală a scăzut. Reprezentanții Tesla au justificat modificarea introdusă în software prin faptul că au dorit să protejeze bateria și să-i crească timpul de utilizare, însă ei nu s-au prezentat în proces. Judecătorii au decis că sumele trebuie plătite până pe 31 mai, dar au dreptul să facă apel la decizia instanței.
CITEȘTE ȘI FOTO Premieră Cupra Born, primul automobil electric al mărcii spaniolePotrivit presei din Norvegia, nu este primul astfel de caz, un alt grup de proprietari de Tesla Model S, peste 100, fiind despăgubiți de judecători după ce au reclamat că informațiile oferite de constructor referitor la mașini sunt incorecte.
În urma procesului pierdut acum de Tesla, orice proprietar de Model S va putea solicita această despăgubire, iar numărul lor nu este deloc mic, ridicându-se la circa 10.000 de unități vândute în perioada respectivă.Suma totală pe care Tesla ar trebui să o plătească se ridică la peste 130 milioane de euro, însă este posibil ca nu toți deținătorii unui astfel de model să ceară despăgubirea.
Mai grav de atât este faptul că procesul din Norvegia ar putea fi startul unui val de astfel de procese în toată Europa. Publicația Politiken.de scrie că există deja un caz deschis în instanță în care 75 de proprietari Tesla au dat în judecată constructorul, însă deocamdată procesul este în derulare.