Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care completează normele privind semnalizarea rutieră

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care completează normele privind semnalizarea rutieră
scris 18 mar 2024

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Actul normativ completează normele privind semnalizarea rutieră și se introduc noi contravenții pentru administratorii drumurilor publice.

Actul normativ promulgat de către șeful statului are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului 195/2002, în scopul armonizării reglementarilor naționale cu multitudinea reglementarilor europene în materia gestionării semnalizării rutiere, fiind totodată în acord cu dispozițiile Convenției asupra circulației rutiere și cele ale Convenției asupra semnalizării rutiere, încheiate la Viena la 8 noiembrie 1968, ratificate de România prin Decretul 318/1980, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO INEDIT - Uber lansează în România \ CITEȘTE ȘI FOTO INEDIT - Uber lansează în România "Uber Melc", ca reacție la protestele taximetriștilor și ordonanța pregătită de Guvern
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

„Persoanele responsabile au obligațiile să asigure instalarea, întreținerea și verificarea semnalizării rutiere, în conformitate cu standardele în vigoare, să instaleze indicatoare rutiere și alte mijloace de semnalizare rutieră sau dispozitive speciale pe drumurile publice din localitatea aflată în zona de administrare, inclusiv cele de intrare și ieșire, cu aceste semnificații, să aplice sau să instaleze, să întrețină și să verifice calitatea mijloacelor de semnalizare rutiere, în conformitate cu standardele în vigoare”, conform legii promulgate.

Astfel, administratorul drumului public, potrivit competențelor ce îi revin, cu avizul Poliției rutiere, este obligat să aplice marcaje rutiere rezonatoare transversale sau alte dispozitive de calmare a traficului, înainte de intrarea în localitate, de trecerea pentru pietoni și de trecerea la nivel cu o cale ferată, marcaje rutiere rezonatoare longitudinale, precum și marcaje pentru zone cu risc crescut de accidente, în cazurile prevăzute de reglementările în vigoare.

Totodată, „administratorul drumului public sau, după caz, antreprenorul ori executantul lucrărilor este obligat să semnalizeze corespunzător, cât mai repede posibil, orice obstacol sau lucrare aflate pe platforma drumului, care stânjenește sau pune în pericol siguranța circulației, conform reglementărilor tehnice specifice semnalizării temporare și să ia toate măsurile de înlăturare a acestora”, potrivit sursei citate.

De asemenea, autoritățile publice locale sunt obligate să amenajeze stațiile mijloacelor de transport public de persoane, prevăzute cu alveole sau refugii, cu avizul Poliției rutiere și în conformitate cu prevederile reglementărilor tehnice specifice.

„Autovehiculele care efectuează transport rutier agabaritic, cele de însoțire a acestora, precum și cele care transportă mărfuri și/sau deșeuri periculoase, trebuie să aibă montate sau să fie dotate cu echipamentele specifice prevăzute de reglementările în vigoare, precum și semnalele speciale de avertizare cu lumină galbenă, iar conducătorii acestora trebuie să le mențină în funcțiune pe toată perioada deplasării pe drumul public”, mai arată sursa menționată.

În cazul accidentelor de circulație din care a rezultat decesul sau, după caz, vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, polițistul învestit cu cercetarea la locul faptei este obligat să menționeze în actele de constatare existența ori inexistența modului de semnalizare rutieră și calitatea acesteia și să înregistreze prin foto și video existența sau inexistența semnalizării rutiere ori vicii ale acesteia.

În plus, „în cazul accidentelor din care au rezultat numai pagube materiale, aceste obligații se îndeplinesc de polițistul învestit cu soluționarea acestuia, numai dacă cel puțin una dintre persoanele implicate solicită constatarea inexistenței semnalizării ori vicii ale acesteia”.

Potrivit actului normativ promulgat, constituie contravenții: „nesemnalizarea sau semnalizarea necorespunzătoare a drumului public sau a trecerilor la nivel cu calea ferată, conform standardelor și reglementărilor tehnice în vigoare; neînlăturarea obstacolelor care împiedică vizibilitatea conducătorilor de vehicule la trecerile la nivel cu calea ferată; neîndeplinirea obligațiilor de instalare, aplicare și verificare a mijloacelor de semnalizare rutieră, precum și a dispozitivelor speciale de acest fel”.

Constituie contravenții și nesemnalizarea sau semnalizarea necorespunzătoare, conform standardelor și reglementărilor tehnice în vigoare, a obstacolelor sau lucrărilor aflate în zona drumului public și neasigurarea stării de viabilitate a oricărui element, parte integrantă a drumului public, potrivit reglementărilor tehnice în vigoare, precum și neluarea măsurilor de înlăturare a obstacolelor aflate pe aceste elemente.

Contravenție este și nerespectarea obligației de către administratorul drumului public sau, după caz, antreprenorul ori executantul lucrărilor de a lua toate măsurile de înlăturare a indicatoarelor și mijloacelor de semnalizare rutieră temporară la finalizarea lucrărilor, potrivit legii promulgate.

Șeful statului a mai promulgat legea pentru acceptarea de către România a amendamentului la Acordul privind Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare propus prin Rezoluția nr. 696 din 10 iulie 2023, privind eliminarea limitei de creditare, aprobată de Consiliul Guvernatorilor Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Actul normativ are ca scop acceptarea de către România a amendamentului, propus prin Rezoluția nr.696 din 10 iulie 2023, la Acordul privind Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, amendament care se referă la eliminarea prevederilor referitoare la limita de creditare, aprobată de Consiliul Guvernatorilor Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

viewscnt
Afla mai multe despre
semnalizare rutieră
klaus iohannis