Compania low-cost Blue Air, cel mai mare transportator aerian român și al doilea mare jucător pe piața locală, după rivalul ungar Wizz Air, a amânat temporar planurile subsidiarei din Cehia, deschisă la finalul anului trecut, cum a anunțat atunci Profit.ro, cu baza la Brno, în regiunea Moravia de Sud, fiind invocat că zborurile sunt amânate din cauza neînțelegerilor cu autoritățile locale. Blue Air își programase să opereze din această lună 7 zboruri de la Brno.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
"Negocierile durează mult - ceea ce nu este deloc bine - fiind destul de dificil să fie armonizată legea cehă cu cea română. Deci, suntem blocați, există probleme și, desigur, căutăm alți posibili transportatori,", a declarat Bohemil Shimek, directorul executiv al Regiunii Moravia de Sud, citat în presa locală.
Planul prevedea operarea de zboruri către Milano și Bruxelles de trei ori pe săptămână, precum și către Roma, Barcelona și Lviv de două ori pe săptămână. De asemenea, din iunie până în septembrie, compania aeriană planificase lansarea zborurilor sezoniere către Split și Dubrovnik.
CITEȘTE ȘI Tranzacție: Tibbett Logistics, jucător de top pe piața de logistică din România, a fost preluat de japonezii de la Yusen Logistics, parte a uneia dintre cele mai mari și mai vechi companii de transport din lumeAcum, noul program pentru începerea zborurilor din Brno nu este cunoscut la acest moment de niciuna dintre părți.
Presa locală punctează că, după anunțul de înființare a firmei Blue Air Moravia, operatorul aerian maghiar Wizz Air a renunțat la Brno, efectuând pe 8 ianuarie ultimul zbor către aeroportul din Londra.
La finele anului trecut, Profit.ro a anunțat că membrii Consiliului Regional din Moravia de Sud au aprobat înființarea companiei Blue Air Moravia, la care va deține, prin subsidiara Jihomoravská rozvojová společnost, o participație de 35%, restul acțiuniilor revenind SC Blue Air-Airline Management Solutions.
Înființarea companiei face parte din planul de dezvoltare al regiunii cehe, Consiliul pregătind o investiție de 60 milioane coroane (peste 2,3 milioane euro) în acest an.
Autoritățile regionale estimează că parteneriatul cu Blue Air va contribui la creșterea numărului de pasageri pe aeroportul din Brno cu circa 130.000 de persoane anual.
CITEȘTE ȘI Blue Air ar putea opera două noi rute aeriene din 2018, București-Cairo și București-TbilisiBlue Air va aloca bazei de la Brno o aeronavă Boeing 737-500 cu 126 de locuri.
Blue Air a fost înființată în 2004 și s-a dezvoltat de-a lungul anilor devenind un operator aerian paneuropean, cu baze operaționale în România, Cipru, Italia și Marea Britanie.
În 2016, Blue Air a devenit cea mai mare companie aeriană românească, depășind în premieră compania de stat Tarom după numărul de pasageri transportați.
Compania low-cost operează zboruri către peste 100 de rute, din 16 țări, având opt baze operaționale, în București, Bacău, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Larnaca, Liverpool și Torino.
Blue Air este al doilea mare jucător pe piața locală, după rivalul ungar Wizz Air.
Compania țintește afaceri anuale de 400 milioane euro și aproximativ 5 milioane de pasageri transportați.