Comisia Europeană (CE) a propus să acorde statelor membre o perioadă de șase luni pentru aplicarea progresivă a noului sistem digital de control la frontieră al Uniunii Europene (UE), așa-numitul Sistemul de Intrare/Ieșire (EES), pentru a se asigura că acesta funcționează "fluid" din prima zi și pentru a ști "cine intră și cine iese" din UE, informează EFE.
Propunerea CE urmează acum să fie aprobată de Consiliul UE și Parlamentul European. În acest context, vicepreședinta executivă pentru suveranitatea tehnologică, securitate și democrație, Henna Virkkunen, a îndemnat Consiliul UE și Parlamentul European să facă acest lucru "rapid", arată Agerpres.
Odată implementată această propunere, UE va avea "cel mai modern sistem digital de control la frontieră din lume" și va reprezenta "o piatră de hotar importantă în eforturile Uniunii de a îmbunătăți securitatea frontierelor, știind cine intră și cine părăsește teritoriul Uniunii", a adăugat Virkkunen.
"Trebuie să știm cine intră și iese din UE", a subliniat comisarul pentru afaceri interne și migrație, Magnus Brunner, pentru care EES reprezintă "un pas mare către o gestionare mai integrată și completă a frontierelor".
Permițând statelor membre să introducă treptat noul sistem, care inițial era programat să intre în vigoare la sfârșitul acestui an, ne asigurăm că funcționează fără probleme încă din prima zi în care va fi pe deplin operațional, într-o manieră "lină și sigură", au subliniat Virkkunen și Bruner.
Implementarea acestui sistem informatic de amploare este o operațiune complexă și nu pot fi excluse complet întârzierile, motiv pentru care CE propune această implementare progresivă pe parcursul unui semestru.
CITEȘTE ȘI Chiriașii din Roma au problemeÎn practică, aceasta înseamnă că toate statele membre vor începe să utilizeze sistemul din prima zi la unul sau mai multe puncte de trecere a frontierei, începând cu cel puțin 10% din punctele de trecere a frontierei și ajungând la înregistrarea completă a tuturor persoanelor până la sfârșitul perioadei de șase luni. În această perioadă, datele călătorilor vor fi înregistrate electronic doar la frontierele unde sistemul va funcționa. În același timp, pașapoartele vor continua să fie ștampilate la toate frontierele.
Propunerea introduce și posibilitatea suspendării temporare a funcționării sistemului în cazul apariției unor defecțiuni tehnice sau a altor perturbări la frontiere, pentru a evita perioadele lungi de așteptare.
CE a asigurat că aceasta este "piatra de temelie" a arhitecturii de interoperabilitate ce va permite tuturor sistemelor de informații de frontieră și de securitate să comunice între ele.
CITEȘTE ȘI Rusia închide consulatul polonez din Sankt Petersburg și expulzează trei diplomațiEES este un sistem informatic de ultimă generație, al cărui cost de implementare presupune 480,2 milioane de euro timp de patru ani. El va înregistra digital numele persoanei, intrările și ieșirile, refuzurile de intrare, datele pașapoartelor, amprentele digitale și imaginile faciale ale pasagerilor din țări terțe care călătoresc în oricare dintre statele membre UE și cele asociate Schengen, a reamintit executivul comunitar într-un comunicat.
Obiectivul este acela de a facilita călătoriile, de a moderniza gestionarea frontierelor externe, de a reduce fraudele de identitate și de a permite identificarea celor cărora le-a expirat perioada de ședere permisă de viză, întărind în același timp securitatea spațiului Schengen. Totodată, va permite automatizarea controalelor la frontieră, va accelera treptat procedurile la frontieră și va îmbunătăți experiența călătorilor, potrivit CE.