Nicușor Dan spune că până la finele mandatului vor fi achiziționate încă 250 de tramvaie cu aer condiționat

Nicușor Dan spune că până la finele mandatului vor fi achiziționate încă 250 de tramvaie cu aer condiționat
scris 17 iul 2024

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, estimează că până la finalul celui de-al doilea mandat al său vor fi achiziționate 250 de tramvaie noi, care se vor adăuga celor 100 cumpărate deja.

El a menționat, la Euronews, că în acest fel se va ajunge ca toate tramvaiele din Capitală să fie dotate cu aer condiționat. Potrivit edilului general, în prezent aproximativ 5% dintre autobuze, 50% dintre troleibuze și 50% dintre tramvaie nu au aer condiționat, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Răzvan Avram, expert Unvinpezi.ro: Vinurile roze sunt foarte la modă, de câțiva ani buni. Ele rămân în continuare pe val, dar și mai tare vin din urmă vinurile spumante CITEȘTE ȘI Răzvan Avram, expert Unvinpezi.ro: Vinurile roze sunt foarte la modă, de câțiva ani buni. Ele rămân în continuare pe val, dar și mai tare vin din urmă vinurile spumante

„Noi am reușit cu aceste 100 de tramvaie, 100 de autobuze electrice, 100 de troleibuze care au schimbat alte vehicule similare, să ajungem – global, la nivelul tuturor vehiculelor – de la 52% la 74% (în ce privește dotarea cu aer condiționat). Au fost niște experimente făcute în mandatul trecut… în primul rând e foarte scump să pui aer condiționat pe un tramvai – cam 100.000 de euro – și n-a funcționat. Două au luat foc, instalațiile sunt grele, nu poți să le pui decât în plafon… Flota noastră de troleibuze este de aproximativ 200, iar acum am mai adus 100. O să avem 300 din care o să începem încet, încet să casăm. Pe tramvaie e durerea noastră, pentru că sunt foarte scumpe: 2 – 3 milioane de euro/bucata. Am adus primele 100 cumpărate după 1989 și vrem să mai cumpărăm 250 în acest mandat. Avem studiu de oportunitate, avem o direcție de finanțare. În momentul în care o să avem 350 de tramvaie noi în București, o să fie rezolvată și problema aerului condiționat pe tramvaie”, a declarat Nicușor Dan.

El a arătat că pentru achiziționarea tramvaielor, Primăria va cere finanțare prin Programul Operațional Regional, dar și împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții și de la bănci comerciale.

„Miza noastră este pe tramvaie, avem Programul Operațional. Costul celor 250 de tramvaie este undeva la 850 – 900 de milioane de euro. (…) Până la finalul mandatului vom avea aceste 350 de tramvaie noi: 100 + 250. (…) În octombrie anul acesta se vor lansa apelurile în cadrul Programului Operațional Regional 2021-2027. Avem documentația tehnică pregătită pentru a aplica și pentru tramvaie, și pentru liniile de tramvai care sunt deja contractate. Odată ce vom avea această finanțare, vom putea să ieșim în piață – am vorbit deja cu BEI și cu bănci comerciale – pentru a ne împrumuta până la diferență. Tot cam atunci o să începem procedura de achiziție”, a menționat Nicușor Dan.

VIDEO PROFIT NEWS TV Academia de Guvernanță – Președintele ASF: Nu există excepții la avizarea candidaților. Nu facem niciun fel de compromis / Gabriela Hârțescu, Envisia: Creșterea expertizei tehnice și managementul crizelor vor fi priorități CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Academia de Guvernanță – Președintele ASF: Nu există excepții la avizarea candidaților. Nu facem niciun fel de compromis / Gabriela Hârțescu, Envisia: Creșterea expertizei tehnice și managementul crizelor vor fi priorități

Edilul general a spus și că în București și în orașele mari se înregistrează cu câteva grade în plus, comparativ cu restul zonelor, ca urmare a defrișărilor. El a comparat zonele fără spațiu verde cu „o mare de beton”. Edilul general a estimat că în Capitală există între 7-9 metri pătrați de spațiu verde/locuitor. În acest sens, a subliniat importanța păstrării spațiului verde actual și a recuperării unor terenuri

„Noi am pierdut, după niște calcule, 1.400 – 1.600 de hectare de spațiu verde și continuă presiunea de a construi pe spațiile verzi care au mai rămas, pe două mecanisme. Unu – în anii 2000 s-au retrocedat inclusiv spații verzi, iar oameni care, cei mai mulți, au cumpărat drepturi litigioase se duc în instanță împotriva primăriei ca să construiască. Nu am privit cu foarte multă atenție lucrurile acestea; acum am început să câștigăm, pentru că există noțiunea aceasta de spațiu verde privat. Mai există un pericol care vine și din Codul urbanismului, și din Legea spațiilor verzi urbane – au fost chiar niște ședințe și niște acte oficiale în care grupul deputaților PSD a venit cu niște amendamente total ireale, care spuneau că nu mai există noțiunea de spațiu verde privat sau că poți să muți de la centru la periferie spațiul verde”, a spus edilul general.

Nicușor Dan a mai menționat că, în contextul caniculei, au fost distribuite sticle cu apă operatorilor sociali, jandarmilor și operatorilor de la Salvare. Totodată, Primăria Capitalei a refăcut cișmelele din parcurile pe care le administrează. El a mai precizat că în acest an nu au fost amenajate corturi anti-caniculă, dar că acestea vor fi prevăzute în bugetele pentru anii viitori.

viewscnt
Afla mai multe despre
nicușor dan
autobuze