Metrorex avertizează că termenul pentru eliberarea spațiilor comerciale de la metrou expiră la miezul nopții și promite că de săptămâna viitoare vor începe procedurile de evacuare.
Compania spune că din 2018 a expirat contractul cu sindicatul USLM, condus de Ion Rădoi , prin care formațiune sindicală închiria spațiile comerciale, și susține că spațiile comerciale sunt un pericol pentru siguranța cetățenilor, nefiind identificate autorizații de construire emise.
CITEȘTE ȘI Digitalizarea activităților în siguranță și cu valoare legală"Metrorex informează că în urma analizelor efectuate pe teren s-a constatat că spațiile comerciale care activează în rețeaua de metrou pun în pericol siguranța transportului subteran, cu afectarea directă a exigențelor de securitate la incendiu și evacuarea persoanelor în caz de urgență. În acest context, ținând seama și de expirarea contractului încheiat cu firma care administrează spațiile comerciale, a notificărilor transmise anterior prin care Metrorex a solicitat în repetate rânduri dezafectarea acestor spații, dar și ca urmare a Raportului de control întocmit de Metrorex cu privire la luarea măsurilor ce se impun în concordanță cu respectarea Normativului pentru proiectarea Construcțiilor și Instalațiilor Specifice de Metrou privind prevenirea și stingerea incendiilor, Metrorex a notificat firma care administrează spațiile comerciale ca, în regim de urgență, să fie eliberate și predate către administratorul rețelei de transport subteran toate spațiile comerciale amplasate în incinta stațiilor de metrou până la data de 2 aprilie 2021", a anunțat compania de stat.
Continuarea activității spațiilor comerciale amplasate în calea de evacuare din incinta metroului periclitează securitatea persoanelor în caz de urgență, precum și evacuarea rapidă și sigură a acestora, spun reprezentanții Metrorex, potrivit News.ro.
"Mai mult, acestea creează un mediu nefavorabil pentru publicul călător prin aglomerarea mărfurilor în afara spațiului comercial, supraaglomerarea cu mărfuri combustibile, băuturi alcoolice și comercializarea produselor de patiserie. Precizăm că Metrorex nu va ezita să ia toate măsurile ce se impun pentru a reda publicului călător condiții de transport civilizate, în siguranță și în conformitate cu standardele europene", adaugă compania.
CITEȘTE ȘI Virtual Private Server (VPS) – soluția de la Vodafone care vă permite să configurați mașinile virtuale în funcție de propriile nevoiMinistrul Transporturilor Cătălin Drulă a afirmat recent, referitor la contractul pentru valorificarea spațiilor comerciale de la metrou, că acesta este o gaură neagră în veniturile Metrorex. Deși este expirat din 2018, firma sindicatului ocupă, în continuare, abuziv aceste spații și le subînchiriază către terți, deși statutul Metrorex interzice subînchirierea lor, relata ministrul Transporturilor, care amintea că acest contract face obiectul unui proces, iar managementul are misiune să urgenteze procedurile cu toate mijloacele legale pentru ca firma sindicatului să dispară din spațiile comerciale.
CITEȘTE ȘI Cargus, soluția de servicii personalizate pentru afacerea ta! Potrivit raportului Corpului de Control făcut public la începutul acestei luni, toate spațiile comerciale construite după 2010 nu au aviz ISU. Unele îngreunează accesul la hidranți, altele aglomerează căi de evacuare în caz de urgență.
”Nici măcar nu e prima dată când se constată aceste deficiențe, dar ele nu au fost remediate”, preciza Cătălin Drulă.
Conform documentului, în anul 2020, toți angajații companiei au primit spor de metrou, ceea ce a fost o măsură abuzivă, întrucât acest spor de metrou trebuia să se acorde (în cuantum de 20, 27, 34 au 40% din salariul de bază) doar personalului de metrou care lucrează "în condiții deosebite, vătămătoare, grele sau periculoase". Mai mult, în ceea ce privește situația cheltuielilor cu salariile aferente anului trecut, raportat la valoarea totală a salariilor pentru timpul efectiv lucrat, în sumă de 270,08 milioane lei, valoarea totală a sporurilor acordate a fost de 234,73 milioane lei (87%).
Raportul corpului de control mai arată că Metrorex a achitat facturi sindicatului (Uniunea Sindicatul Liber Metrou - USLM) de peste 4 milioane lei, fără a fi încheiat un contract în acest sens. Astfel, Metrorex a plătit către Metrorex facturi de 2,24 milioane lei în 2019 și de 1,9 milioane lei în 2020, aferente decontării unor servicii prevăzute în contractul colectiv de muncă. Serviciile presupuneau că: salariații care efectuează concediul de odihnă pe bază de bilete de odihnă în țară sau în afara țării au dreptul a decontarea a 75% din valoarea totală a biletelor de odihnă și tratament, în limita cuantumului stabilit și de 75% din valoarea totală achitată a biletelor de odihnă eliberate de sindicat sau agenții de turism pentru sejururi în țară sau în afara țării, în limita tarifelor aplicate biletelor de odihnă liberate de sindicat.
CITEȘTE ȘI Gartner Magic Quadrant 2021: Ericsson, lider în infrastructura de rețea 5GMai mult, la nivelul Metrorex s-au încheiat mai multe contracte de asociere în participațiune dezavantajoase pentru compania de stat din punct de vedere financiar.
Corpul de control arată totodată că se impune efectuarea tuturor demersurilor legale pentru a determina firma Spectacular OOH&Printing "să elibereze spațiile ocupate în prezent abuziv".
CITEȘTE ȘI FOTO România are marea șansă de a-și rezolva în sfârșit problemele de gestionare a deșeurilorO altă neregulă este că ultima inventariere a spațiilor din metrou a fost făcută în anul 2018.
Prin raportul corpului de control s-a propus sesizarea organelor de urmărire penală, abilitate pentru efectuarea cercetărilor cu privire la fapte "in rem" și aplicarea măsurilor prevăzute de lege.