LEGE Poliția rutieră va putea dispune ridicarea mașinilor parcate pe trotuar sau pe orice alte spații

LEGE Poliția rutieră va putea dispune ridicarea mașinilor parcate pe trotuar sau pe orice alte spații
scris 15 nov 2022

Poliția rutieră va putea dispune ridicarea nu doar a vehiculelor staționate neregulamentar pe partea carosabilă, cum stabilește acum Codul Rutier, ci și a mașinilor parcate pe trotuar sau pe alte spații, dacă împiedică astfel traficul sau pun în pericol participanții la trafic, stabilește un proiect de lege promulgat de președintele Iohannis.

Proiectul fusese adoptat de Parlament, prin votul final al Camerei Deputaților, luna trecută.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ DOCUMENT PSD și PNL amână schimbările la impozitarea locuințelor până la 1 ianuarie 2025. Anulare la majorarea bazei impozabile cu 50%. Modificări surprinzătoare și la microîntreprinderi CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT PSD și PNL amână schimbările la impozitarea locuințelor până la 1 ianuarie 2025. Anulare la majorarea bazei impozabile cu 50%. Modificări surprinzătoare și la microîntreprinderi
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Proiectul, care fusese respins de senatori, a fost inițiat încă din 2019 de deputatul USR Cătălin Drulă, care arată că în forma în vigoare a Codului Rutier, ridicarea vehiculelor poate fi dispusă de către poliție doar dacă mașinile sunt staționate ilegal pe partea carosabilă.

”Prin urmare, dacă un vehicul este staționat neregulamentar în întregime pe trotuar, poliția nu poate în prezent dispune ridicare acestuia. Prin această formulare, poliția este privată de un instrument eficient prin care poate înlătura pericolul creat, spre exemplu, de blocarea accesului de către o mașină parcată neregulamentar într-un spital sau o școală sau o grădiniță. Sau în cazul în care prin staționarea vehiculului respectiv, pietonii - inclusiv părinți cu copii mici sau persoane cu dizabilități - sunt forțați să folosească carosabilul pentru deplasare expunându-se riscului de accidente. În toate aceste situații, din cauza formulării actuale a legii, poliția nu poate dispune singura măsură care înlătură efectiv pericolul, adică înlăturarea acelui vehicul”, arată inițiatorul noii legi.

Profitul Hidroelectrica a crescut cu 37% la peste 3,5 miliarde lei, dublarea prețurilor de vânzare a compensat reducerea masivă a producției CITEȘTE ȘI Profitul Hidroelectrica a crescut cu 37% la peste 3,5 miliarde lei, dublarea prețurilor de vânzare a compensat reducerea masivă a producției

Prin urmare, noua lege elimină sintagma ''pe partea carosabilă” din prima propoziție a art. 64 alin. (1) din OUG 195/2002.

Poliția rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar. Ridicarea și depozitarea vehiculelor în locuri special amenajate se realizează de către administrațiile publice locale sau de către administratorul drumului public, după caz”, este noul text propus pentru Codul Rutier.

”Lipsa locurilor de parcare și politicile de mobilitate urbane defectuoase sunt probleme reale în orașele României. În același timp, pietonii sunt cei mai vulnerabili participanți la trafic, expuși pericolului asupra vieții. Poliția are nevoie de instrumente eficiente pentru a înlătura această stare de pericol acolo unde există. Prezenta propunere vine ca urmare a blocajelor întâlnite în practică de către poliție, a reclamațiilor cetățenilor, dar și administrațiilor locale”, mai argumentează autorul legii.

ULTIMA ORĂ Creșterea economică a încetinit în trimestrul al treilea. Statistica surprinde cu noi revizuiri majore ale datelor CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Creșterea economică a încetinit în trimestrul al treilea. Statistica surprinde cu noi revizuiri majore ale datelor

Guvernul Ciucă a transmis Parlamentului că susține inițiativa, dar a recomandat ca măsura să fie condiționată de nerespectarea conducătorului auto de care parchează pe trotuar de a asigura un spațiu de cel puțin un metru pentru circulația pietonilor.  

viewscnt
Afla mai multe despre
vehicul
auotovehicul
politie
ridicare
parcare
parcat
neregulamentar
trotuar
spatiu
proiect
lege
parlament
usr
drula