Agenția spațială japoneză (JAXA) a anunțat luni că a pus capăt operațiunilor modulului său lunar, care a supraviețuit trei nopți lunare cu temperaturi glaciale, la aproape un an după lansarea sa în spațiu, informează AFP.
Modulul Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) a asolizat în luna ianuarie pe satelitul natural al Terrei, făcând din Japonia cea de-a cincea țară din lume care a reușit această performanță tehnologică după Statele Unite, U.R.S.S., China și India, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
După ce a încercat în zadar să comunice cu acest modul robotizat săptămâna trecută, JAXA a anunțat pe rețeaua de socializare X că nu a primit niciun răspuns din partea micului dispozitiv spațial, care a fost lansat în septembrie 2023.
"Am estimat că nu mai există nicio perspectivă de a putea restabili comunicarea cu SLIM, iar pe 23 august, în jurul orei 22:40, am trimis o comandă pentru a îi opri activitatea", a explicat JAXA.
Sonda japoneză "a continuat să transmită informații despre starea sa și despre mediul în care se afla pentru o perioadă mult mai îndelungată decât era prevăzut inițial", au adăugat reprezentanții JAXA. "În momentul lansării, nimeni nu își imagina că operațiunea va continua pentru atât de mult timp", au mai spus ei.
Misiunea modulului robotizat SLIM, care nu a fost conceput pentru a rezista la nopțile lunare glaciale ce durează două săptămâni, a fost aceea de a realiza analize ale rocilor bănuite că ar proveni dintr-o structură internă a Lunii, mantaua lunară, foarte puțin cunoscută până în prezent.
Misiunea japoneză a urmărit, de asemenea, să avanseze în cercetarea resurselor de apă de pe Lună, o problemă cheie în contextul în care Statele Unite și China au planuri pe termen lung ce vizează înființarea unor baze cu echipaj uman.
Primele două tentative de alunizare ce au fost efectuate de Japonia au înregistrat eșecuri. În 2022, o sondă realizată de JAXA, Omotenashi, încărcată la bordul misiunii americane Artemis 1, s-a confruntat cu o defecțiune fatală a bateriilor sale la scurt timp după ce a fost eliberată în spațiu.
Iar anul trecut, un modul de alunizare dezvoltat de tânăra companie privată japoneză iSpace s-a prăbușit pe suprafața Lunii, ratând etapa crucială a coborârii lente spre scoarța unui obiect cosmic.