Iată tot ce trebuie știi despre luminile autovehiculelor. Care este motivul pentru care becurile trebuie schimbate des

Iată tot ce trebuie știi despre luminile autovehiculelor. Care este motivul pentru care becurile trebuie schimbate des
scris 23 iun 2021

Luminile unui autovehicul deservesc în principal următoarelor scopuri: să fiți văzut de către participanții la trafic și să îi vedeți pe aceștia în orice condiții de trafic. De asemenea, acestea vă ajută să vă semnalați intențiile de circulație în fața celorlalți utilizatori ai drumului cu care vă intersectați.

Fără luminile adecvate instalate, o mașină devine un pericol pentru siguranța traficului. Acesta este motivul pentru care este atât de important să vă asigurați că aveți becurile corecte montate pe autovehicul și de asemenea că le păstrați în stare optimă de funcționare. Aceste componente trebuie înlocuite imediat în caz de neaprindere sau ardere.

Urmărește-ne și pe Google News

În continuare vom discuta despre principalele tipuri de becuri necesare la o mașină și a căror funcționare corectă este o cerință fundamentală pentru siguranța dumneavoastră, a pasagerilor, precum și a celorlalți șoferi din trafic.

Vom începe cu farurile. În cele mai multe dintre ele veți găsi fasciculele înalte și joase, luminile de poziție și, în multe cazuri, semnalizatoarele (care sunt evidente deoarece sunt de culoare portocalie).

Iată tot ce trebuie știi despre luminile autovehiculelor. Care este motivul pentru care becurile trebuie schimbate des

Imaginea tipurilor de becuri preluate din autopieseonline24.ro

Câte variante de becuri auto există?

Merită să vă familiarizați cu becurile ce sunt montate la luminile mașinii dumneavoastră pentru a înțelege mai bine cum funcționează acestea.

Există trei tipuri principale de becuri auto. Nu este neobișnuit să găsiții diferite tipuri de becuri în interiorul farului, ce pot varia în funcție de rolul pe care îl îndeplinesc.

Becurile cu Halogen / filament. Până relativ recent, toate becurile farurilor erau filamentate. Funcționarea lor este aceeași cu cea a unui bec normal de uz casnic: un curent electric încălzește un filament metalic foarte fin. În majoritatea cazurilor, becurile de acest tip sunt umplute cu gaz halogen. Au o durată de viață lungă și sunt regăsite, de obicei, la prețuri bune, astfel încât costurile de înlocuire sunt mici. Acestea produc o cantitate standard de lumină și au o culoare mai caldă decât cea a  LED-urilor.

Becurile indicatoarelor și a luminilor de poziție folosesc adesea această tehnologie, deși încep să fie înlocuite cu LED-uri.

Luminile cu Xenon. Cunoscute și sub denumirea de lămpi cu descărcare de mare intensitate (HID), ele pot produce o lumină mai strălucitoare, cu mai puțină căldură decât becurile cu halogen și, de obicei, au o durată de viață mai lungă (aproximativ 2.000 de ore). Ele emit o lumină alb-albăstruie, care este extrem de strălucitoare și este excelentă pentru vizibilitate pe timp de noapte sau în cazul unor condiții nefavorabile de vreme. De asemenea, acestea sunt mai rentabile, deoarece, deși necesită multă energie la prima pornire, au nevoie de mult mai puțină energie pentru a menține ulterior luminozitatea.

Becurile de tip LED-uri. LED este prescurtarea de la „Light Emitting Diode”, în traducere în limba română „diodă emițătoare de lumină”. Aceste becuri sunt din ce în ce mai preferate și utilizate de către cumpărători datorită consumului redus de energie și duratei de viață prelungite, fiind considerate o alegere excelentă pentru mulți șoferi. Acestea produc o lumină mai strălucitoare decât alte altor variante de becuri și sunt considerate a fi cele mai eficiente din punct de vedere al consumului energetic. Luminile de tip LED sunt folosite doar ca și lumini de fază lungă/ fază scurtă de întâlnire la mașinile de ultimă generație, dar sunt folosite din ce în ce mai des pentru semnalizatoarele și luminile de poziție.

Cum se schimba becurile unei mașini?

Înainte de a proceda la schimbarea luminilor de la mașina dumneavoastră, este foarte important să aflați dacă aceasta este echipată cu faruri detașabile sau sigilate, deoarece procedeul este diferit. Având în vedere că exteriorul fiecărei mașini are o formă diferită, acest  lucru duce la o lipsă de standardizare atunci când vine vorba de poziția tuturor componentelor de sub capotă și a punctelor de acces pentru schimbarea becurilor.

Fiecare mașină are modalități diferite de accesare a unor zonele mai dificile. Manualul proprietarului pentru fiecare marcă și model de mașină ar trebui să vă ofere toate informațiile de care aveți nevoie pentru a localiza poziția exactă a luminilor din interior și cum puteți ajunge să le schimbați atunci când este nevoie.

Luați ca exemplu cel mai bun farurile, este ușor să știți unde puteți găsi accesul la becurile acestora. Va trebui să vă asigurați că motorul este oprit înainte de a deschide capota. Evaluând poziția farurilor în exterior, ar trebui să puteți localiza locația lor sub capotă. Nu ar trebui să aveți nevoie de instrumente speciale pentru a accesa becurile. Dacă aveți nevoie de orice echipament special, acesta va fi indicat în manualul de utilizare. Odată ce becul este localizat, îl puteți scoate. Becurile pentru faruri au diferite forme și dimensiuni și adesea poate fi dificil să le găsești pe cea potrivită dacă nu aveți manualul proprietarului sau un bec vechi la îndemână atunci când mergeți la cumpărături pentru unul nou.

În timp ce farurile, stopurile și semnalizatoarele sunt cele mai comune becuri ce trebuie  înlocuite, există și alte lumini care necesită atenție. Acestea pot fi ușor înlocuite cu uneltele și becurile potrivite. Cel mai important instrument de utilizat la înlocuirea becurilor auto este în mod surprinzător sau nu, o pereche de mănuși ce vă vor proteja atunci când faceți schimbarea luminilor.

În funcție de vechimea mașinii, pot exista și lumini de zi (DRL- daytime running lights) ce se aprind atunci când motorul pornește și care cresc substanțial vizibilitatea în trafic. În multe țări farurile sunt obligatorii doar noaptea, însa aceste lumini de zi sunt proiectate pentru a fi aprinse și pe timpul zilei, dacă vizibilitatea nu este una foarte bună.

Unele mașini au și semnalizatoare de direcție, care se aprind, așa cum sugerează și numele lor, atunci când roțile din față virează la stânga sau la dreapta. De asemenea, mai pot avea o pereche de faruri de ceață poziționate în partea din față a autovehiculului.

În spatele mașinii există stopuri de culoarea roșu aprins. Lămpile de frână au aceeași culoare roșie, dar sunt mult mai strălucitoare decât cele din spate și se aprind numai atunci când pedala de frână este apăsată.

O altă lampă de ceață aflată în spatele autovehiculului va ajuta mașina să fie văzută în condiții de ploi puternice și de ceață. Iar lumina albă de semnalizare din spate va arăta intenția de a da cu spatele și vă va ajută să vedeți mai bine în timpul realizării acestei manevre.

viewscnt
Afla mai multe despre
becuri
autovehicule