Un consorțiu condus de E.ON primește 45 de milioane de euro din fonduri europene pentru extinderea infrastructurii de încărcare a mașinilor și vehiculelor comerciale electrice în Europa.
Proiectul DRIVE-E este unul dintre cele 39 de proiecte inovatoare selectate recent de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea infrastructurii de alimentare cu combustibili alternativi.

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Vor fi instalate, în total, 1.400 de noi puncte de încărcare publice, până la sfârșitul anului 2027, dintre care 430 de puncte vor fi destinate camioanelor comerciale grele, fiecare având o capacitate de 350 kW sau mai mult.
Proiectul va fi implementat în 13 țări din UE printre care și România.
Astfel, punctele de încărcare vor fi amplasate în peste 250 de spații din Germania, Austria, Danemarca, Italia, Țările de Jos, Suedia, Lituania, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Bulgaria și Slovacia.

România ar urma să beneficieze la finalul proiectului de 40 de stații construite pentru alimentarea mașinilor electrice de MOL și E.ON cu finanțare europeană. Planul prevede că 14 stații vor fi deschise în acel an de către MOL în cadrul proiectului NEXT-E, în care este partener alături de E.ON, era relatat.
NEXT-E este un consorțiu din care fac parte companiile din cadrul Grupului E.ON (Zapadoslovenská energetika in Slovakia, E.ON Czech Republic, E.ON Hungary, E.ON Romania), Grupului MOL (filialele din cele șase țări participante), Hrvatska elektroprivreda din Croația, PETROL (în Slovenia și Croația), precum și Nissan și BMW.
Transferul vizează portofoliul local de stații de încărcare de mașini electrice al grupului.

S-a decis, astfel, transferul proprietății asupra stațiilor de încărcare, drepturilor și obligațiilor cu privire la locațiile de amplasare a stațiilor de încărcare, operațiunilor de instalare, întreținere și operare a stațiilor de încărcare, precum și al tuturor activelor, contractelor, salariaților, avizelor, autorizațiilor și accesoriilor aferente acestei activități.
Toate acestea erau deținute de către furnizorul de energie și gaze E.ON Energie România, iar, prin decizia grupului-mamă, au fost transferate către firma specializată E.ON Drive Infrastructure România, înființată în august 2023.

Potrivit companiei, la jumătatea anului 2023, portofoliul românesc de puncte de încărcare ajunsese la 375, fiind incluse aici atât cele din rețeaua proprie E.ON, cât și cele destinate clienților privați.