Guvernul român are în vedere, pentru domeniul aerian, colaborări cu potențiali finanțatori, ca urmare a faptului că Uniunea Europeană nu mai alocă fonduri prin programele operaționale, transmite ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
„Ne interesează să scoatem TAROM din această zonă nefericită economic, cu efecte în calitatea serviciilor. Statul nu poate veni cu un ajutor de stat, pentru că ceilalți jucători ar reclama situația. Și atunci trebuie să găsești investitori. Căutăm acest lucru și sper să și găsim”, a spus Grindeanu.
Guvernul negociază cu două companii din Qatar și Emiratele Unite, unde premierul Ciolacu este la acest moment în vizită, vânzarea unui pachet de acțiuni la compania națională aeriană TAROM.
La schimb, arabii ar putea contribui la construcția unui nou terminal pe Aeroportul Otopeni.
Prim-ministrul Ciolacu va avea o discuție cu membrii Fondului Suveran de Investiții al statului Qatar. El a precizat totodată că nu a avut încă o discuție aplicată pe tema TAROM.
"Prioritatea este Portul Constanța, care a devenit cel mai important hub de distribuție la Marea Neagră pentru Europa Centrală și de Est. Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța pentru a juca un rol cheie de platformă logistică și în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei. Avem nevoie de experiența companiilor qatareze în ceea ce privește managementul și operațiunile portuare, dar și digitalizarea și dezvoltarea portului. De asemenea, vom discuta și posibilitatea altor proiecte de infrastructură, printre care dezvoltarea capacității Aeroportului Internațional "Traian Vuia" din Timișoara, finanțarea construcției autostrăzii Comarnic - Brașov și modernizarea căii ferate Predeal - Brașov. Vorbim de proiecte mature, care pot fi realizate în parteneriat public-privat. Îmi doresc ca toți miniștrii prezenți să își prezinte proiectele și să valorifice oportunitatea pe care o avem pentru atragerea de investiții în România", a declarat Marcel Ciolacu.
TAROM, compania română de transporturi aeriene deținută de stat, se confruntă de ani de zile cu dificultăți financiare.
TAROM a primit de la stat un împrumut de salvare temporar de aproximativ 36,7 milioane euro, după aprobarea de către Comisie în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat în februarie 2020.
CITEȘTE ȘI CFR începe să lucreze la creșterea vitezei de circulație a trenurilor în MoldovaAcum, unul dintre pețitorii TAROM este Emirates Airlines, locul patru în topul mondial, cu 300 de avioane în flotă și curse către 150 de orașe din 85 de țări. Ani la rândul a primit titlul de cea mai bună companie aeriană din lume, conform observatornews.
Altă variantă este Qatar Airways, care are 43.000 de angajați, 200 de aeronave și peste 170 de destinații internaționale.
Guvernul negociază inclusiv cedarea a cel puțin 51% din acționariatul TAROM, conform TVR Info.
Qatarezii ar putea investi în Autostrada Comarnic-Brașov și în calea ferată Brașov-Predeal. Vor de asemenea să concesioneze un perimetru în Marea Neagră pentru a monta turbine eoliene offshore. Iar investitorii din Emirate iau în calcul să ridice la Brăila cel mai mare abator din Europa și să construiască o fabrică de lapte praf în Ialomița.
CITEȘTE ȘI FOTO Nouă inspecție pe Autostrada A7. Umbrărescu a ajuns la 35%. Când va fi deschis un nou tronsonTAROM are o nouă conducere, după demisia directorului general Bogdan Popescu. În locul său a fost numit directorul financiar al companiei, Costin Iordache.
El o experiență de peste 18 de ani în companii precum ABN AMRO BANK, Romtelecom, Telekom Group.
CITEȘTE ȘI VIDEO Acțiunile Boeing se prăbușesc. Imagini care arată o gaură în aeronavă și pasageri care folosesc măști de oxigenEl a mai deținut postul de conducere, în urmă cu un an, atunci ca interimar.