FOTO Cu hărțile în față se caută un alt traseu la autostrada Brașov-Bacău. Tunel de 600 metri în zona protejată

Auto/Transporturi   
FOTO Cu hărțile în față se caută un alt traseu la autostrada Brașov-Bacău. Tunel de 600 metri în zona protejată

Compania Națională de Investiții Rutiere a avut, în ultimele două zile, noi discuții cu primarii comunelor brașovene Hărman, Sânpetru și Prejmer pe marginea variantei de traseu a Autostrăzii A 13 Brașov-Bacău.

Întâlnirile de lucru și verificările în traseu au avut loc, după ce, în urmă cu două săptămâni, la ședința convocată de către Consiliul Județean Brașov, a fost prezentată necesitatea reconfigurării variantei inițiale de traseu pentru a facilita realizarea unui obiectiv de importanță strategică în zona localității Sânpetru.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Piedone a închis stații GPL, după ce a descoperit că buteliile pentru aragaz erau umplute direct din portbagajul autoturismelor CITEȘTE ȘI VIDEO Piedone a închis stații GPL, după ce a descoperit că buteliile pentru aragaz erau umplute direct din portbagajul autoturismelor
Evenimente

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Astfel, echipa CNIR, alături de Prestatorul care realizează Studiul de Fezabilitate și reprezentanții autorităților locale din cele trei comune, au analizat cele mai bune soluții pentru protejarea comunităților locale de pe traseul autostrăzii și au urmărit în teren posibilele constrângeri precum : halda de cenușă, spitalul și aerodromul din Sânpetru, dar și zona protejată din zona Dealului Lempeș.

FOTO Cu hărțile în față se caută un alt traseu la autostrada Brașov-Bacău. Tunel de 600 metri în zona protejată

Pentru a respecta cerințele de mediu, în zona Dealului Lempeș, se analizează proiectarea unui tunel cu o lungime cuprinsă între 400 și 600 de metri.

FOTO Cu hărțile în față se caută un alt traseu la autostrada Brașov-Bacău. Tunel de 600 metri în zona protejată

În următoarea perioadă, specialiștii CNIR, alături de reprezentanții firmei care elaborează Studiul de Fezabilitate vor avea întâlniri de lucru în județul Covasna, la Consiliul Județean și cu reprezentanții primăriilor de pe traseu.

FOTO Cu hărțile în față se caută un alt traseu la autostrada Brașov-Bacău. Tunel de 600 metri în zona protejată

Profit.ro a relatat recent că autoritățile analizează o nouă variantă de traseu pentru autostrada Brașov - Bacău, pe segmentul Sânpetru - Hărman - Prejmer.

Se discută despre reconfigurarea traseului viitoarei șosele de viteză, în condițiile în care pe teritoriul comunei Sânpetru urmează să se construiască un obiectiv de importanță strategică.

FOTO Mercedes prezintă \ CITEȘTE ȘI FOTO Mercedes prezintă "cel mai inteligent Mercedes-Benz creat vreodată"

În perioada următoare, specialiștii CNIR împreună cu proiectanții vor merge la fiecare primărie pentru evalua din punct de vedere practic, pornind de la documentațiile existente și de la realitățile din teren, modul în care va fi revizuit traseul, în așa fel încât să fie respectate condiționările generate de existența în zonă a unor arii naturale protejate, zone rezidențiale, investiții în desfășurare, planuri urbanistice zonale și autorizații de construire în vigoare.

FOTO Cu hărțile în față se caută un alt traseu la autostrada Brașov-Bacău. Tunel de 600 metri în zona protejată

Pe teritoriul județului Brașov, traseul spre Moldova pornește din zona de nord a municipiului Codlea, unde este planificată construcția nodului rutier ce va conexa viitoarele autostrăzi Ploiești - Brașov, Brașov - Făgăraș și Brașov - Bacău, străbate apoi localitățile Sânpetru - Hărman - Prejmer, continuând spre județul Covasna.

Wizz Air lansează o nouă cursă din București CITEȘTE ȘI Wizz Air lansează o nouă cursă din București

FOTO Cu hărțile în față se caută un alt traseu la autostrada Brașov-Bacău. Tunel de 600 metri în zona protejată

FOTO Cu hărțile în față se caută un alt traseu la autostrada Brașov-Bacău. Tunel de 600 metri în zona protejată

Aproximativ 5500 de metri liniari au fost deja forați pentru studiul geotehnic în cadrul contractului ,,finalizare Studiu de Fezabilitate Autostrada A 13 Brașov-Bacău’’, progresul fiind de 1.500 de metri liniari față de măsurătorile de luna trecută.

Specialiștii Companiei Naționale de Investiții Rutiere au verificat recent mobilizarea Prestatorului Consitrans S.R.L, proiectantul care realizează Studiul de Fezabilitate al Autostrăzii A 13, stadiul fiind următorul:

FOTO INEDIT Mii de proprietari de mașini Tesla dezamăgiți devin inventivi și schimbă emblemele cu Audi sau Mazda CITEȘTE ȘI FOTO INEDIT Mii de proprietari de mașini Tesla dezamăgiți devin inventivi și schimbă emblemele cu Audi sau Mazda

• Aproximativ 5.500 de metri liniari, progresul fiind de 1500 metri liniari de la verificarea anterioară (februarie 2025)

• Prestatorul a mobilizat 5 instalații de foraj în județele Brașov și Covasna și lucrează la Codlea (jud. Brașov), Mărcuș, Târgu Secuiesc, Lunga și Brețcu (jud. Covasna)

FOTO Cu hărțile în față se caută un alt traseu la autostrada Brașov-Bacău. Tunel de 600 metri în zona protejată

• În județul Brașov, la Codlea, Prestatorul a început efectuarea forajelor geotehnice pentru structuri, adâncimea maximă fiind de până la 30 metri.

Lungimea estimată a traseului care se desfășoară în județele Brașov, Covasna și Bacău este de 162,5 kilometri, iar durata de finalizare a Studiului de Fezabilitate este de 24 de luni, calculată de la momentul începerii activității, septembrie 2024.

Sectorul Brașov-Bacău al Autostrăzii A13 se va conecta cu viitoarea Autostrada Sibiu-Făgăraș-Brașov printr-un nod de mare viteză în zona localității Codlea, iar în zona Bacăului, la Răcăciuni cu Autostrada Moldovei -A 7.

Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) anunța în ianuarie că a depus aplicația de finanțare pentru proiectul „Elaborare studiu de fezabilitate autostrada Brașov-Bacău”, în vederea obținerii finanțării nerambursabile în cadrul Programului Transport 2021-2027. Solicitarea de finanțare a fost depusă pentru o valoare totală estimată de 97,08 milioane lei (inclusiv TVA).

”Compania Națională de Investiții Rutiere S.A. a elaborat și depus, astăzi, aplicația de finanțare pentru proiectul „Elaborare studiu de fezabilitate autostrada Brașov-Bacău”, în vederea obținerii finanțării nerambursabile în cadrul Programului Transport 2021-2027, Prioritatea 1 - Îmbunătățirea conectivității primare rutiere, Obiectiv Specific RSO 3.1 Dezvoltarea unei rețele TEN-T, reziliente la schimbările climatice, inteligente, sigure, durabile și intermodale. Obiectivul proiectului îl constituie realizarea studiului de fezabilitate pentru autostrada Brașov-Bacău, inclusiv activități conexe, precum realizarea auditului de siguranță rutieră”, anunță compania.

VIDEO Imagini la zi - Unde au ajuns grecii la Autostrada Bucureștiului CITEȘTE ȘI VIDEO Imagini la zi - Unde au ajuns grecii la Autostrada Bucureștiului

Solicitarea de finanțare a fost depusă la Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii pentru o valoare totală estimată de 97.082.000,32 lei (inclusiv TVA), din care contribuția Uniunii Europene din FEDR este de 32.653.387,89 lei, reprezentând 40% din valoarea eligibilă a acestuia, diferența de 64.428.612,43 lei reprezentând contribuția de la Bugetul de Stat al României (compusă din cota de 60% din valoarea eligibilă, precum și TVA), scrie News.ro.

Contractul de finanțare pentru acest proiect va putea fi semnat ulterior parcurgerii etapelor de evaluare si selecție, în conformitate cu prevederile Ghidului Solicitantului pentru Programul Transport (PT 2021 – 2027).

Politica fiscală pe termen mediu: Reforma taxării dividendelor pentru a permite distribuirea de acțiuni angajaților, sprijin pentru cercetare-dezvoltare, reducerea taxelor și impozitelor pe muncă, sprijinirea angajării tinerilor și vârstnicilor CITEȘTE ȘI Politica fiscală pe termen mediu: Reforma taxării dividendelor pentru a permite distribuirea de acțiuni angajaților, sprijin pentru cercetare-dezvoltare, reducerea taxelor și impozitelor pe muncă, sprijinirea angajării tinerilor și vârstnicilor

Contractul pentru finalizarea studiului de fezabilitate al Autostrăzii Brașov-Bacău are valoare de 81 milioane lei și o durată de 24 de luni, calculată de la data începerii activităților, septembrie 2024. Prestatorul -Consitrans S.R.L.- este mobilizat cu cinci utilaje pentru realizarea forajelor geotehnice în județul Covasna, în zona orașului Târgu Secuiesc și a realizat peste 3000 de metri liniari de foraje. Studiul de fezabilitate include: Studiu și Proiect Geotehnic, Studiu Topografic, Studiu Arheologic, Documentație de Mediu (Acord de Mediu). Studiul de fezabilitate este necesar pentru stabilirea traseului final al viitoarei autostrăzi și a costului estimat pentru etapa ulterioară de proiectare și execuție.

Sectorul Brașov-Bacău (162 km) al Autostrăzii A13 se va conecta cu viitoarea Autostrada Sibiu-Făgăraș-Brașov printr-un nod de mare viteză în zona localității Codlea, iar în zona Bacăului, la Răcăciuni cu Autostrada Moldovei -A 7. Proiectul face parte din coridorul de conectivitate ”Carpatia” și este inclus în Planul Investițional al României 2021-2030.

viewscnt
Afla mai multe despre
autostrada brașov-bacău
cnir