Compania de stat Șantierul Naval 2 Mai SA, controlată de Ministerul Economiei, care este acționar majoritar (51%) al Damen Shipyards Mangalia, aflată în insolvență și la care conglomeratul naval olandez Damen are în continuare 49% din capital, deținere în curs de desființare după ce olandezii au denunțat acum aproape 2 ani înțelegerea cu România în baza căreia preluaseră în 2018 și managementul operațional al șantierului, s-a înscris la procedura competitivă de achiziție cu negociere organizată de o altă companie de stat românească, Romtehnica, pentru cumpărarea a până la 3 remorchere maritime, relevă date analizate de Profit.ro.
Romtehnica, aflată în coordonarea Ministerului Apărării Naționale (MapN) și care acționează de regulă ca interfață între industria românească de apărare și partenerii externi ai acesteia, vizează încheierea unui acord-cadru pe 2 ani pentru achiziția de remorchere, în valoare estimată de 165 milioane lei plus TVA.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Șantierul Naval 2 Mai SA, o firmă cu venituri anuale de 4,3 milioane lei în 2023, provenite în principal din contracte cu Damen Shipyards Mangalia, s-a înscris la procedura competitivă cu negociere a Romtehnica în calitate de lider al unui consorțiu din care mai fac parte 2 companii românești private, ambele din Constanța.
Una dintre ele este societatea de construcții și reparații navale Global Naval Production, controlată și condusă de Vasile Iorga, iar cealaltă – firma cu profil similar Tehnorex International, la care acționar majoritar, cu 90% din capital, este Tudor Antohi, potrivit termene.ro.

Olandezii de la Damen s-au înscris în competiția organizată de Romtehnica pentru remorchere cu subsidiara specializată Damen Workboats B.V.
Al treilea ofertant este compania turcă Med Marine Kilavuzluk ve Romorkkor Hizmetleri, proprietara și operatoarea șantierului naval Eregli de la Marea Neagră, unul dintre cele mai mari din Turcia.
Extras din documentația de atribuire

După cum a relatat Profit.ro, autoritățile române negociază cu compania turcă Desan, care este interesată de închirierea capacităților de producție și a forței de muncă de la șantierul naval insolvent Damen Shipyards Mangalia.
Începând cu data de 28 februarie, a început concedierea a peste 200 de angajați ai șantierului, iar pentru restul de aproape 1.000 de angajați, sistemul de șomaj tehnic a fost prelungit până pe 31 mai.
Damen Shipyards Mangalia a intrat în insolvență în vara anului trecut cu datorii de peste 800 milioane lei.