Primăria municipiului Brașov a pus în dezbatere publică un document care reglementează circulația autovehiculelor în zona centrului istoric al orașului, în zilele de la sfârșit de săptămână și în cele în care sunt sărbători legale. Documentul definește, pe de o parte, zona considerată ”Centrul vechi” al Brașovului, iar pe de altă parte stabilește categoriile de autovehicule care au acces în această zonă și modalitățile de obținere a accesului. Brașovenii pot face propuneri pe acest subiect până pe data de 5 februarie.
Potrivit primarului municipiului Brașov, Allen Coliban, implementarea unor restricții pentru autovehicule în Centrul Vechi al orașului este o ”măsură pe care mii de brașoveni o susțin public”, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Regulamentul propus consultării publice definește clar două aspecte. Primul este definirea zonei - Centrul vechi, tot ceea ce începe de la Bulevardul Eroilor și până la Pietrele lui Solomon, între Drumul Poienii și Tâmpa - o zonă care are două puncte principale de acces, strada Mureșenilor și strada Castelului. Toată această zonă se supraaglomerează cu ocazia sărbătorilor, dar și a weekend-urilor în care vin foarte mulți turiști. Al doilea aspect se referă la categoriile care au acces în această zonă și la modalitățile de obținere a accesului. Vorbim atât de acces permanent, cât și modalități de acces temporar”, anunță edilul, marți, pe rețelele de socializare.
Brașovenii pot face propuneri pe marginea proiectului de regulament până pe data de 5.
La nivelul municipiului a fost lansată, de asemenea, o petiție pentru limitarea accesului autovehiculelor în centrul istoric al Brașovului, în weekenduri, primarul făcând apel către locuitorii orașului să semneze documentul. Peste 3.500 de persoane au semnat deja petiția.
Proiectul de regulament prevede restricționarea accesului autovehiculelor, în zona centrului istoric al orașului Brașov, la sfârșit de săptămână, de vineri, începând cu ora 18:00, până duminica, la ora 22:00, dar și în zilele de sărbători legale și în alte zile, stabilite la propunerea Primăriei Municipiului Brașov, cu avizul Comisiei de Circulație a Municipiului Brașov.
Excepție vor face, conform propunerilor din document, autovehicule care primesc permis de acces în centrul istoric, respectiv: riverani, serviciile de urgență, cele de utilitate publică, cele de transport public (inclusiv în regim taxi sau ride-sharing, de curierat sau livrare la domiciliu).
”Vor avea în continuare acces cei care lucrează în zonă, turiștii cazați la unitățile de turism autorizate, precum și aparținătorii rezidenților, pentru situațiile în care cei din urmă au nevoie de îngrijire. De asemenea, vor avea acces cei care participă la diferitele evenimente ale instituțiilor de cult, persoanele cu dizabilități sau cei care execută diverse reparații de urgență”, se arată într-un comunicat al Primăriei Brașov.
CITEȘTE ȘI A fost anunțată cea mai mare centrală din România dezvoltată pe baza vânzării în avans pe termen lung către un singur client a energiei ce va fi produsă de aceasta. Cât costăAmenzile pentru cei care vor încălca regulamentul vor fi, conform legii, între 1.000 și 1.500 de lei și vor fi aplicate de către Poliția Locală Brașov.
Regulamentul este propus în condițiile în care studiile de trafic realizate pentru acea zonă arată că „principala problemă a centrului istoric este dată de faptul că acesta funcționează ca o imensă fundătură, astfel că în momentele în care volumele de trafic sunt prea mari (peste 1500 vehicule / oră pe strada Mureșenilor) întreaga rețea de circulație rutieră se blochează” iar ”acest aspect face cvasi-imposibilă accesarea sau părăsirea zonei de către serviciile de urgență și limitează accesul rezidenților la propriile gospodării”.