Rata de reclamații din industria de curierat este de 0,048%, iar rata de livrare în 24 de ore în România este în jurul a 85%, a declarat, miercuri, Cornel Morcov, chief commercial officer, Fan Courier, la un eveniment de specialitate.
"Vizavi de reclamații, pentru că se pare că este un subiect hot, abordarea trebuie să fie mult mai complexă. Într-adevăr am primit niște cifre cu privire la numărul de reclamații dar dacă ne uităm că doar în industria de curierat, aici nu pun serviciile poștale, nu pun volumele de la Poșta Română, de la Pink Post sau de la alți operatori de servicii poștale, discutăm undeva poate de 20 de milioane de expediții de tip curierat pe lună, cred că sunt mult mai multe, iar la numărul de reclamații vehiculat practic avem o rată de reclamații de 0,048%, ceea ce mie nu mi se pare mult. Totodată, dacă ne uităm la calitatea serviciilor prestate în România, ca nivel de livrare în 24 de ore pe serviciul standard, pentru că România are o particularitate, serviciul standard în România este de 24 de ore, în Europa nu este așa. În Europa, în majoritatea țărilor europene 24 de ore înseamnă un serviciu premium, plătit suplimentar. Rata de livrare în 24 de ore în România probabil că este în jurul a 85%. Spun o cifră care este valabilă cu plus/minus 2-3 procente, dar este net superioară majorității țărilor din Uniunea Europeană", a spus Cornel Morcov, la a 11-a ediție a Courier&Postal Services Forum 2024, organizat de Govnet Conferences.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El a menționat că România este o țară în care majoritatea livrărilor se fac home delivery, în timp ce în multe țări europene livrările se realizează out of home, iar acest fapt face cu atât mai dificilă misiunea companiilor de curierat de la noi din țară, scrie Agerpres.
De asemenea, el a spus că există o "injecție masivă de livrări din Asia", fapt care schimbă paradigma modului în care firmele au fost obișnuite să facă acest tip de business, iar acest lucru se poate dovedi un factor declanșator pentru numărul de reclamații.
"Am avut surpriza eu, personal, să merg la Poliție să dau cu subsemnatul pentru că un vânzător din China a înșelat un consumator. Înșelarea era pe bună dreptate, însă organele de ordine au considerat necesar să mă cheme pe mine în calitate de administrator al companiei să răspund la aceste întrebări", a declarat Cornel Morcov.
Anterior în cadrul aceluiași eveniment, Valeriu Zgonea, președintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), a spus că se constată o creșterea masivă a numărului de reclamații vizând serviciile poștale, în condițiile în care a primit, în primele două luni și jumătate din acest an, 400 de reclamații, jumătate din câte a primit anul trecut.
De asemenea, Sebastian Hotca, vicepreședinte ANPC, a precizat că Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a înregistrat în primele luni din acest an o treime din totalul reclamațiilor primite anul trecut, acesta fiind un fenomen îngrijorător.