CONFIRMARE Ajutorul de stat pentru TAROM, avizat de Comisia Europeană. Numărul rutelor va fi redus

CONFIRMARE Ajutorul de stat pentru TAROM, avizat de Comisia Europeană. Numărul rutelor va fi redus
scris 29 apr 2024

Ajutorul de stat pentru TAROM a fost avizat de Comisia Europeană, aprobarea, anunțată anterior de Profit.ro, fiind confirmată acum oficial.

Este vorba de un ajutor de stat de circa 80 milioane de euro, care preupune continuarea restructurării companiei.  

Urmărește-ne și pe Google News
Vechimea în muncă, recunoscută pentru contractele de mandat, preconizate cu un nou statut în Codul muncii CITEȘTE ȘI Vechimea în muncă, recunoscută pentru contractele de mandat, preconizate cu un nou statut în Codul muncii
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Valoarea acestuia este de maximum 95,26 milioane euro, din care 49,53 milioane euro reprezintă ajutorul individual de salvare acordat în anul 2020 (la care se adaugă dobânzile aferente).

„Ajutorul de restructurare acordat de România care a fost aprobat astăzi (luni, n.r.) va contribui la menținerea conectivității regionale a cetățenilor și a întreprinderilor din România. În urma investigației noastre aprofundate, am concluzionat că planul de restructurare al TAROM va asigura viabilitatea pe termen lung a companiei aeriene. Pentru a limita eventualele denaturări ale concurenței generate de sprijinul public, TAROM își va reduce semnificativ numărul de rute și de aeronave", a declarat vicepreședinta Margrethe Vestager, într-un comunicat al Executivului european.

Wizz Air lansează un nou serviciu. Inclusiv cu bilete la teatru. Cât te costă să vezi unde a fost filmat serialul Netflix Wednesday CITEȘTE ȘI Wizz Air lansează un nou serviciu. Inclusiv cu bilete la teatru. Cât te costă să vezi unde a fost filmat serialul Netflix Wednesday

Garanțiile constau astfel în reducerea numărului de rute pe care TAROM operează, precum și a numărului de aeronave și menținerea unei astfel de capacități reduse, limitând astfel prezența sa pe piață pe întreaga durată a perioadei de restructurare, respectiv până la 31 decembrie 2026

TAROM va folosi acești bani pentru:
- înnoirea flotei de aeronave;
- optimizarea destinațiilor și politicii comerciale;
- aplicarea unor soluții pentru eficientizarea activităților de mentenanță a aeronavelor;
- digitalizarea companiei și îmbunătățirea mediului IT, inclusiv a programelor de distribuție bilete;
- acoperirea deficitului de lichiditate pentru anul 2024.

La 28 mai 2021, România a notificat Comisiei Europene un plan de restructurare a companiei TAROM care stabilea un pachet de măsuri de raționalizare a operațiunilor operatorului aerian, de reînnoire a flotei sale învechite și de reducere a costurilor.

VIDEO Un Boeing 767 își pierde toboganul de urgență după decolare și se întoarce pe Aeroportul JFK la New York CITEȘTE ȘI VIDEO Un Boeing 767 își pierde toboganul de urgență după decolare și se întoarce pe Aeroportul JFK la New York

Ulterior, în luna iulie 2021, Comisia a deschis o investigație aprofundată pentru a evalua dacă măsurile de restructurare adoptate de România în favoarea TAROM ar fi în concordanță cu normele UE privind ajutoarele de stat. În cursul investigației aprofundate, România a actualizat planul de restructurare pentru a răspunde preocupărilor exprimate în decizia de inițiere a procedurii.

În prezent, măsurile de restructurare notificate includ anularea unei datorii în valoare de aproximativ 49,53 milioane euro (246,19 milioane lei), corespunzătoare valorii ajutorului pentru salvare, aprobat de Comisie în februarie 2020, plus dobânzile aferente și o injecție de capital de aproximativ 45,77 milioane euro (227,50 milioane lei).

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeană
tarom
ajutor