Sindicaliștii TAROM au protestat în fața sediului companiei, nemulțumirile fiind legate în principal de slaba remunerație a angajaților și de încălcarea Acordului Colectiv de Muncă.
Recent, TAROM a pierdut un proces pe zona zborurilor charter, cu acuzații de cartel - VEZI AICI
Conform sindicaliștilor, la miting participă aproximativ 100 de persoane, numai salariați aflați în ture libere de serviciu, în așa fel încât să nu fie afectată financiar compania TAROM, transmite Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Am solicitat o majorare a bugetului de salariu de 35% ca să putem să ne încadrăm într-un salariu decent. Procentul din bugetul de cheltuieli referitor la salariile TAROM este de 11,8%, în comparație cu recenta grevă a STB-ului unde bugetul de salarii la această societate comercială era de 74% din total cheltuieli, iar piața de aviație internațională are 34-37% buget de salarii în total cheltuieli”, a explicat Narcis Pascu.
Compania de stat, cunoscută pentru ineficiența ei, este pe pierdere de 11 ani consecutivi.
„Nemulțumirile sunt legate de lipsa unei grile de salarizare la compania TAROM, apoi remunerația angajaților companiei. Din cei 1.271 de angajați, peste 400 sunt plătiți cu salariul minim, în lipsa unor măsuri sociale acordate angajaților companiei. Am rămas cu salariile foarte, foarte jos. Ultima majorare de salariu a fost în 2008. Suntem într-o grevă japoneză de o săptămână. Neavând personal suficient, practic muncim mai mult decât ar trebui. De exemplu, lucrează doi mecanici la cinci avioane. Ar trebui să fie cinci mecanici la cinci avioane. Așteptăm să sensibilizăm Ministerul Transporturilor, Guvernul României și managementul politic pus la TAROM și să găsească soluție să angajeze personal la un nivel suficient”, a declarat pentru AGERPRES Narcis Pascu, președintele Sindicatul Unit TAROM.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Mă aștept ca, în următoarea perioadă, piața de criptomonede să evolueze în tandem cu piața bursieră. Investitorii tind să fie mai degrabă precauți și să se orienteze către active mai sigureTotodată, el a menționat că este nevoie de o majorare a bugetului salarial.
„Peste 400 de salariați sunt plăți cu 2.550 de lei salariu brut, în mână 1.536 lei, iar aproximativ 400 de salariați au un salariu negociat de 3.500 de lei, în mână sub 3.000 lei. Cel mai bine sunt plătiți piloții și personalul navigant. Inclusiv în Planul de restructurare transmis anul trecut de companie Comisiei Europene există un capitol care spune că ineficiența angajaților companiei TAROM este dată și de slaba salarizare (cu excepția personalului navigant TAROM)”, a adăugat Narcis Pascu.
În 2020, conform celor mai recente date publice disponibile, TAROM a avut pierderi de 439,8 milioane de lei, comparativ cu 169,6 milioane de lei în 2019, și afaceri de 355,3 milioane de lei, de la 1,35 miliarde de lei în 2019.
Ultimul an în care compania aeriană a înregistrat profit a fost 2007.
TAROM este controlată de stat, prin Ministerul Transporturilor.