Airbus a dezvăluit săptămâna aceasta conceptul pentru o nouă dronă de luptă, numită Wingman, prezentând un model al acesteia la uriașul salon aerian ILA din Berlin, relatează CNBC.
Drona ar fi ”o escortă fără pilot pentru avioanele de luptă cu echipaj”, a spus Airbus într-un comunicat, menționând că este proiectată să funcționeze într-un mod similar cu un partener.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În aviație, un partener (wingman) este un pilot într-o aeronavă secundară care îl susține și protejează pe pilotul principal, scrie News.ro.
Drona, care poate fi comandată de piloții de avioane de luptă, poate fi desfășurată în misiuni mai riscante, care ar putea reprezenta o amenințare pentru aeronavele cu pilot.
„Sarcinile Wingman-ului pot varia de la recunoaștere până la blocarea țintelor și angajarea țintelor la sol sau în aer, cu muniții sau rachete ghidate de precizie”, a spus Airbus.
Dronele și avioanele fără pilot au devenit o caracteristică cheie a războiului modern. Ele oferă eficiență și o rază de acțiune mai mare, deoarece nu necesită capacitatea de a transporta echipaj și nu au nevoie de caracteristici de siguranță sau sisteme de sprijin similare.
Modelul expus la salonul aerian de la Berlin este descris ca o bază pentru proiectarea și eventuala producție a dronei. Acesta include caracteristici precum observabilitatea scăzută, senzori și integrarea armamentului, a spus Airbus.
Airbus a mai spus că lucrează cu compania de inteligență artificială pentru apărare Helsing la dezvoltarea tehnologiilor AI pentru drona Wingman.
CITEȘTE ȘI Șeful operațional al VW: Era motoarelor cu combustie nu s-a încheiatAntrenori de apărare aeriană VR, drone și motoare de luptă
Salonul ILA Berlin Air Show este unul dintre cele mai mari din lume, reunind startupuri și companii mari din industrie, pentru a prezenta cele mai recente evoluții din industria aeriană și spațială civilă și militară.
O serie de drone sunt expuse în acest an, inclusiv așa-numitele drone ”kamikaze”, despre care se crede că au fost folosite în războiul Rusia-Ucraina.
Aceste drone transportă de obicei explozibili și zăbovesc lângă o țintă înainte de a o angaja.
Există, de asemenea, demonstrații de echipamente de antrenament de luptă în realitate virtuală, care oferă personalului militar experiența utilizării armelor și sistemelor de apărare fără a utiliza efectiv rachete sau avioane.
Alte echipamente expuse includ noi motoare de luptă – concepute să ofere mai multă putere aeronavelor sau să funcționeze mai puțin la cald pentru a evita detectarea – precum și drone de recunoaștere și o dronă de evacuare medicală, menite să ajungă și să ajute eficient soldații răniți. Unele dintre aceste produse sunt deja în uz, în timp ce alte modele sunt încă conceptuale sau în curs de dezvoltare.