ANUNȚ Soluție pentru coșmarul zâmbetelor fără dinți - Medicament care regenerează dinții

ANUNȚ Soluție pentru coșmarul zâmbetelor fără dinți - Medicament care regenerează dinții
scris 17 dec 2024

Cercetătorii japonezi anunță că au găsit o soluție pentru "coșmarul zâmbetelor fără dinți", testând la acest moment un medicament care va permite incisivilor și molarilor să crească din nou, conform AFP.

Cercetătorii japonezi speră că medicamentul lor să devină o alternativă la protezele dentare și costisitoarele implanturi dentare, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
ANUNȚ Ce este, de fapt, boala X, care a generat temeri la nivel mondial. „Misterul a fost în sfârșit rezolvat!” CITEȘTE ȘI ANUNȚ Ce este, de fapt, boala X, care a generat temeri la nivel mondial. „Misterul a fost în sfârșit rezolvat!”

Spre deosebire de reptile și pești, ai căror dinți sunt înlocuiți cu regularitate, oamenilor, la fel ca în cazul majorității celorlalte mamifere, le cresc doar două serii de dinți - dinții de lapte și cei denumiți "definitivi".

Însă, ascunși sub gingiile noastre, se află mugurii latenți ai unei a treia generații de dinți, afirmă Katsu Takahashi, directorul secției de chirurgie bucală de la Institutul de cercetări medicale din cadrul Spitalului Kitano din Osaka.

În octombrie, Katsu Takahashi și echipa lui au lansat studii clinice (pe oameni - n.red.) ce vizează un medicament experimental care are potențialul de a relansa creșterea acelor dinți ascunși.

CONFIRMARE Regina Maria planifică una dintre cele mai mari clinici ale sale. Contract cu cel mai mare investitor imobiliar din România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Regina Maria planifică una dintre cele mai mari clinici ale sale. Contract cu cel mai mare investitor imobiliar din România

Acea tehnologie "în întregime nouă" este concepută pentru a neutraliza o proteină denumită USAG-1, care inhibă creșterea celei de-a treia serii de dinți, a explicat cercetătorul nipon.

Tratamentele protetice actuale utilizate pentru dinții pierduți din cauza unei carii, unei boli sau unei răni sunt adeseori considerate ca fiind costisitoare și invazive.

"A face să crească dinți naturali prezintă fără niciun dubiu avantaje", a declarat Katsu Takahashi.

Într-un studiu publicat anul trecut, echipa niponă a dezvăluit - cu fotografii drept dovadă - că "tratamentul cu anticorpi la șoareci este eficient pentru regenerarea dinților și poate constitui un progres în tratamentul anomaliilor dentare la oameni".

Obiectiv 2030

Pentru moment, dentiștii acordă prioritate cazurilor "urgente" ale pacienților care au la naștere șase dinți lipsă sau chiar mai mulți.

ULTIMA ORĂ FOTO Patru formațiuni politice, dar fără USR, anunță principiile programului de guvernare. LISTA măsurilor CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FOTO Patru formațiuni politice, dar fără USR, anunță principiile programului de guvernare. LISTA măsurilor

Această boală ereditară ar afecta aproximativ 0,1% din oameni, care pot avea dificultăți grave de a mesteca și, în Japonia, își petrec cea mai mare parte a adolescenței purtând o mască facială pentru a ascunde golurile mari din gurile lor, a explicat Katsu Takahashi.

"Acest medicament ar putea schimba datele problemei pentru ei", a adăugat el.

Astfel, medicamentul ar fi destinat cu prioritate copiilor, iar oamenii de știință doresc să îl facă disponibil începând din 2030.

Angray Kang, profesor de stomatologie la Universitatea Queen Mary din Londra, cunoaște o singură altă echipă care urmărește un obiectiv similar. "Însă aș zice că grupul Takahashi deschide calea", a declarat acest expert în imunotehnologie.

Munca lui Katsu Takahashi este "pasionantă și merită să fie continuată", deoarece este un medicament pe bază de anticorpi care țintesc o proteină aproape identică cu USAG-1 și este deja utilizat pentru a trata osteoporoza.

Taxele și impozitele locale vor fi majorate din nou în București CITEȘTE ȘI Taxele și impozitele locale vor fi majorate din nou în București

"Cursa pentru regenerarea dinților umani nu este un sprint, ci o serie de ultra-maratoane. Iar acesta este doar începutul", a declarat el.

Potrivit lui Chengfei Zhang, profesor de endodonție la Universitatea Hong Kong, metoda lui Katsu Takahashi este "inovatoare și are potențial".

"Afirmația potrivit căreia oamenii posedă muguri dentari latenți, capabili să producă o a treia serie de dinți este în același timp revoluționară și controversată", a nuanțat el.

Acel "mugure" ar putea fi explicat prin faptul că reziduuri ale lamei dentare umane duc uneori la un excedent de dinți, după opinia sa.

Speranța de viață

Rezultatele experimentelor efectuate pe animale ridică "întrebări despre capacitatea dinților regenerați de a îi înlocui din punct de vedere funcțional și estetic pe dinții lipsă", a continuat Chengfei Zhang.

FOTO România caută să cumpere trenuri noi în Polonia și Germania CITEȘTE ȘI FOTO România caută să cumpere trenuri noi în Polonia și Germania

Ca răspuns, Katsu Takahashi susține că, dacă un nou dinte crește incorect, el poate fi repoziționat prin ortodonție sau transplant.

Pentru moment, participanții la aceste studii clinice sunt adulți, cărora le lipsește un singur dinte, iar regenerarea dentară nu este primul obiectiv al testelor.

Potrivit lui Katsu Takahashi, sunt șanse slabe ca acest lucru să li se întâmple subiecților testați, însă cercetătorul spune că ar fi "extrem de bucuros dacă acest lucru s-ar întâmpla".

FOTO Auchan extinde noul tip de magazine lansat recent în România CITEȘTE ȘI FOTO Auchan extinde noul tip de magazine lansat recent în România

Lansarea pe piață a acestui medicament ar fi binevenită în Japonia, care ocupă locul al doilea în clasamentul țărilor cu cele mai îmbătrânite populații din lume.

Datele publicate de Ministerul Sănătății arată că peste 90% din japonezii cu vârste de peste 75 de ani au lipsă cel puțin un dinte.

"Sperăm cu tărie ca tehnologia noastră să le poată prelungi în mod direct speranța de viață într-o stare bună de sănătate", a adăugat Katsu Takahashi.

viewscnt
Afla mai multe despre
stomatologie
romania