Andrei Hoștiuc, Apa Nova: Perioada 2023 – 2024 este una de maturitate a programului investițional. Valoarea totală a investițiilor până acum - 67,4 milioane de euro

Andrei Hoștiuc, Apa Nova: Perioada 2023 – 2024 este una de maturitate a programului investițional. Valoarea totală a investițiilor până acum - 67,4 milioane de euro

Andrei Hoștiuc, Director General Adjunct Apa Nova

scris 16 iul 2024

Apa Nova București, furnizorul serviciilor de apă potabilă și canalizare din Capitală, și-a rezervat pentru acest an un buget de aproape 30 milioane euro pentru continuarea implementării programului investițional, gestionând la acest moment peste 50 șantiere în perimetrul Bucureștiului, anunță, într-un interviu pentru Profit.ro, directorul general adjunct al companiei, Andrei Hoștiuc.

Planurile de investiții sunt direcționate spre îmbunătățirea infrastructurii de apă și canalizare, fiind anticipată o ușoară creștere a investițiilor comparativ cu perioada 2022-2023.

Urmărește-ne și pe Google News

Directorul general adjunct semnalează în același timp faptul că inflația accelerată din ultimii ani a determinat o presiune semnificativă asupra bugetului investițional, iar actualizarea tarifelor de implementare a înregistrat o creștere de peste 25,4% față de anul 2022, reflectând fluctuațiile economice largi și impactul lor asupra costurilor materialelor și resurselor umane, fiind însă menținut un nivel optim de implementare fără a compromite calitatea sau amplitudinea proiectelor.

Pe lângă presiunile inflaționiste au apărut și alte provocări, precum întârzierile în lanțurile de aprovizionare și fluctuațiile disponibilității muncii calificate, dar și întârzieri în obținerea avizelor necesare demarării lucrărilor.

Care este stadiul actual al planului investițional demarat de Apa Nova pentru modernizarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare? Care sunt modificările la nivel de buget?

Stadiul actual al planului investițional demarat de Apa Nova pentru modernizarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare reflectă o evoluție pozitivă și un angajament constant orientat către modernizarea si optimizarea infrastructurii de apă și canalizare. Valoarea totală a investițiilor în cadrul programului a atins, la finalul anului 2023, suma de 67,4 milioane euro, cu o distribuție echilibrată pe parcursul ultimilor trei ani, structurată astfel: 12,3 milioane de euro au fost alocați în 2021, urmați de investiții consistente de 27 de milioane de euro în fiecare dintre anii 2022 și 2023.

Perioada 2023 – 2024 este una de maturitate a programului investițional, în care compania noastră a decis să crească  numărul de proiecte. Astfel, am ajuns la 300 de proiecte pentru extinderea și reabilitarea rețelei de apă, implicând 56,2 km de conducte, și 221 de proiecte dedicate rețelei de canalizare, adăugând 39,6 km de infrastructură nouă.

Implementarea programului este, în general, într-o fază de palier, cu aproape 1.000 de lucrări aprobate de la începutul programului până la sfârșitul anului 2023. Dintre acestea, 118 sunt în curs de execuție și 131 au fost finalizate, incluzând lucrări de extindere și redimensionare a rețelelor de apă și canalizare, precum și foraje de mare adâncime pentru a asigura reziliența în situații de criză.

Cum a afectat inflația accelerată din ultimii ani bugetul pentru implementarea acestui program? Ce alte provocări ați întâmpinat în implementarea planului investițional și cum au fost acestea gestionate?

Inflația accelerată din ultimii ani a determinat o presiune semnificativă asupra bugetului destinat implementării programului nostru investițional pentru modernizarea și extinderea infrastructurii de apă și canalizare, materializată prin creșteri constante de costuri în implementare. Actualizarea tarifelor de implementare a înregistrat  o creștere de peste 25,4% față de anul 2022, reflectând fluctuațiile economice largi și impactul lor asupra costurilor materialelor și resurselor umane. În ciuda acestui context inflaționist complicat, am menținut un nivel optim de implementare datorită resurselor solide ale Grupului Veolia, care ne-au permis să gestionam aceste creșteri de costuri fără a compromite calitatea sau amplitudinea proiectelor.  

Pe lângă presiunile inflaționiste, am întâmpinat și alte provocări, precum întârzierile în lanțurile de aprovizionare și fluctuațiile disponibilității muncii calificate, dar și întâzieri în obținerea avizelor necesare demarării lucrărilor.

Ce progrese a înregistrat Apa Nova în cadrul planului investițional?

Până la finele anului 2023, odată cu implementarea lucrărilor de investiții, am reușit extinderea și modernizarea a 88, 95 kilometri de rețea de apă potabilă și 66,87 kilometri de sistem de canalizare, pentru care am alocat până acum aproximativ 67,4 milioane de euro.

Pentru 2024, avem alocati nu mai puțin de 29,14 milioane de euro pentru continuarea implementării acestui program amplu de investiții.

Câte șantiere sunt deschise la această oră în perimetrul Bucureștiului? Care sunt lucrările prioritare?

În prezent, gestionăm un număr de 52 șantiere în perimetrul Bucureștiului, fiecare fiind focalizat pe redimensionarea și extinderea infrastructurii de apă și canalizare. Un aspect cheie al proiectelor noastre este integrarea tehnologiilor minim invazive și non-distructive. Această abordare permite evitarea săpăturilor deschise și minimizarea impactului ambiental, incluzând reducerea vibrațiilor și a zgomotului, ceea ce reflectă angajamentul nostru față de sustenabilitate și minimizarea disconfortului urban.

Printre lucrările prioritare se numără acele proiecte care vizează zonele cu densitate ridicată de populație și cele critice din punct de vedere al necesităților comunității, unde modernizarea rețelelor poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții, cum ar fi racordarea locuitorilor din periferie la sistemul centralizat.

Ce măsuri de sustenabilitate puneți în practică și cum contribuie acestea la protecția mediului?

Măsurile de sustenabilitate adoptate de Apa Nova București, parte a Grupului Veolia, sunt fundamentate pe un angajament solidsi constant pentru protecția mediului și promovarea unei dezvoltări durabile.

Compania noastră și-a asumat o abordare holistică, care integrează performanța multidimensională în toate dimensiunile sale – economică, socială și ecologică –, reflectând o viziune ambițioasă, aceea de transformare ecologică.

Într-un efort continuu de a contribui la conservarea biodiversității, evaluăm, monitorizăm amprenta de biodiversitate a locațiilor noastre, implementând planuri de acțiune pe termen lung pentru îmbunătățirea mediului înconjurător și pentru protejarea speciilor pe amplasamentele sensibile. Încă de acum trei ani, am inițiat calculul amprentei de biodiversitate pentru două dintre site-urile noastre cheie, respectiv Stația de Tratare Arcuda și Stația de Tratare Crivina. La finalul anului 2023, progresele noastre în ceea ce privește îmbunătățirea amprentei mediilor și a biodiversității au fost notabile, cu o rată de progres de 92,9% pentru Stația de Tratare Arcuda și 89,3% pentru Stația de Tratare Crivina.

În plus, tot în cursul anului 2023, am continuat să evaluăm amprenta de biodiversitate pentru încă trei site-uri : Stația de Pompare Cotroceni, Stația de Pompare Nord și Stația de Pompare Sud. Această evaluare a generat automat un plan de acțiuni pentru fiecare site, rezultat dintr-un pachet de 11 măsuri de bază per site și, respectiv, obligația de a întreprinde demersurile necesare pentru un număr minim de trei acțiuni cu impact direct important în reducerea amprentei de biodiversitate, pentru fiecare locație.

Ce planuri aveți pentru anul următor în ceea ce privește investițiile?

Pentru anul următor, planurile noastre de investiții sunt direcționate spre intensificarea și extinderea angajamentului nostru față de îmbunătățirea infrastructurii de apă și canalizare, în contextul programului investițional. Anticipăm o ușoară creștere a investițiilor comparativ cu perioada 2022-2023, ceea ce va permite accelerarea și diversificarea proiectelor de infrastructură.

viewscnt
Afla mai multe despre
andrei hoștiuc
apa nova