Compania canadiană StillCanna, specializată în producția uleiului de cannabis obținut din frunze de cânepă, va deschide în următoarele luni prima fabrică de extracție la scară largă a cannabidiolului din România, în urma unei investiții de aproximativ 1,8 milioane de dolari.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Unitatea, amplasată în Băilești, județul Dolj, este deținută în comun cu firma britanică Dragonfly BioSciences, care va furniza și cânepa în vederea obținerii de uleiuri și izolat de cannabidiol (CBD, componenta non-psihoactivă a cannabisului).
Cele două companii au înființat o societate mixtă, Premium Extractions, controlată în proporție de 49% de StillCanna, restul de 51% din acțiuni aparținând DragonFly. Cânepa folosită la unitatea din Băilești va fi importată exclusiv din Bulgaria, unde DragonFly deține peste 400 de hectare cultivate cu cânepă.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Un magnat din Dubai, cu afaceri în 14 țări, se pregătește să cumpere 10 hoteluri de pe litoralul românescStillCanna l-a recrutat la conducerea operațiunilor din România pe Ilie Bucur, director general al Applied Systems Craiova și fost director general al Institutului de Cercetări Chimice și Dezvoltare Tehnologică din același oraș.
Unitatea din Băilești, botezată “Origin”, este prima instalație comercială la scară largă de extracție a cannabidiolului din România, având potențialul să devină una dintre cele mai mari de pe continent.
Producția comercială va fi lansată în ultimul trimestru al acestui an, după obținerea aprobărilor finale de la autorități. Costurile cu echiparea unității au fost estimate la 1,78 milioane de dolari.
Pe lângă România, StillCanna are operațiuni și în Polonia, unde deține compania locală Olimax, achiziționată în luna martie în schimbul a circa 18,6 milioane de dolari în numerar și acțiuni.
Compania canadiană a început pregătirile pentru recoltarea primelor cantități de cânepă în Polonia și estimează că “Nexus”, prima sa unitate de extracție a CBD din această țară, va intra în funcțiune spre finalul anului.
A treia fabrică a companiei, denumită “Horizon”, va fi construită de asemenea în Polonia, cu o capacitate dublă comparativ cu unitatea din Băilești