Grupul ceh agroalimentar Agrofert, controlat de fostul premier Andrej Babis, miliardar ceh și liderul opoziției, preia un pachet de 65% din acțiunile companiei clujene East Grain, în ceea ce este prezentat drept “cea mai importantă investiție externă în agrobusiness-ul românesc din ultimul an”.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
La acest moment, Andrej Babis este creditat de Forbes cu o avere de 3,6 miliarde dolari, conform datelor analizate de Profit.ro.
Tranzacția, semnată în toamna anului trecut, a primit acum aprobările autorităților locale și europene de reglementare necesare.
CITEȘTE ȘI Gripa aviară din SUA: Ar trebui Europa să fie îngrijorată?Operațiunea este realizată în principal printr-o majorare de capital și este prezentată drept cea mai importantă investiție externă în agrobusinessul românesc din ultimul an.
Fondat în 1993 de fostul premier ceh Andrej Babis, Agrofert este unul dintre principalii jucători din industria agroalimentară din Europa Centrală, având aproximativ 31.000 de angajați și peste 220 de subsidiare.
Babis a deținut controlul direct asupra Agrofert până în 2017, când și-a transferat deținerea către două fonduri fiduciare, pentru a se conforma regulilor privind conflictele de interese.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Maratonul Agriculturii – Adrian Oros, fost ministru al Agriculturii: 47% din fermieri sunt aproape în faliment, nu-și pot achita datoriile la furnizorii de inputuri din cauza prețului mic la cerealeÎn martie 2022, parchetul ceh l-a inculpat pe Babis într-un dosar de fraudare a fondurilor europene prin intermediul Agrofert.
În toamna anului trecut, afacerea media controlată de Andrej Babis a fost vândută investitorului Karel Prazak, înainte de o nouă legislație care interzice politicienilor să dețină anumite active de știri și de televiziune.Agrofert, controlată de Babis prin fonduri fiduciare, a fost de acord să-și vândă afacerile media MAFRA și LONDA și o firmă de chimie către Prazak, cu sediul în Cehia.
În 2017, Babis a pus Agrofert, un imperiu extins al firmelor mass-media, chimicale, agricole și de prelucrare a alimentelor, în fonduri fiduciare, pentru a se conforma regulilor de conflict de interese la acea vreme. Aceste reguli au fost înăsprite în continuare în temeiul legislației aprobate de actuala majoritate de centru-dreapta aflată la guvernare și urmează să intre în vigoare în ianuarie anul viitor.
CITEȘTE ȘI VIDEO Apple își cere scuze pentru reclama la noile iPad-uriPrincipala activitate a East Grain este comerțul cucereale și semințe oleaginoase, compania prestând și o serie de servicii adiacente cum ar fi servicii de logistică, depozitare, procesare și integrare. East Grains are prezență în România, Ungaria și Serbia.
Investiția Agrofert vine pe fondul dinamicii East Grain, care a avut o creștere medie a businessului in medie (CAGR) de 22,5% în ultimii 5 ani.
Agrofert este cel mai mare grup de companii care activează în agricultura și industria alimentară în Europa Centrală. Are o prezență importantă pe latura de agrobusiness în Cehia, Germania, Polonia, Slovacia, Ungaria și Croația, iar cu această achiziție își consolidează considerabil prezența și în România.