O subsidiară locală a concernului danez agro-forestier Ingleby, controlat de familia miliardarului de origine suedeză Hans Rausing, a cumpărat integral o firmă din România deținătoare a circa 1.000 de hectare de pădure în comuna Siriu, din județul Buzău, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Hans Rausing a decedat în 2019, la vârsta de 93 de ani, el fiind la acel moment al doilea cel mai bogat om din Suedia, cu o avere de 12 miliarde dolari.
Firma care a făcut acum obiectul tranzacției, Forestiera Buzău, înființată în 2007, era controlată de entitatea juridică Buzau Skovdistrikt A/S, înregistrată în Danemarca. Unul dintre acționarii acesteia este o altă companie daneză, cu profil financiar - Niwa Holding A/S.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Noi condiții la ITP pentru autovehicule care se închiriază și scutire pentru trotinetePotrivit unui document oficial văzut de Profit.ro, discuțiile dintre Ingleby și vânzător datează din 2021, iar anul trecut, înainte de finalizarea tranzacției, negocierile asupra prețului se purtau în intervalul 3.500 – 4.000 euro/hectar.
Inițial se avea în vedere vânzarea-cumpărarea directă a celor circa 1.000 de hectare de terenuri forestiere, însă în cele din urmă s-a convenit să se facă transferul părților sociale ale firmei proprietare, ″pentru considerente de optimizare fiscală în beneficiul societății vânzătoare″, scrie în document.
Forestiera Buzău are capitaluri totale de peste 11 milioane lei. Compania a terminat anul 2022 cu profit net de 1,06 milioane lei, la venituri totale de circa 1,6 milioane lei, având cheltuieli de sub 500.000 lei și un singur angajat.
CITEȘTE ȘI Kosovo elimină dinarul sârb și impune plățile exclusiv în euroDupă perfectarea deal-ului, conducerea Forestiera Buzău a fost preluată de Andrei Pavel, care este și CEO-ul grupului Ingelby.
În perioada 2008-2020, unul dintre administratorii firmei forestiere preluate a fost, conform termene.ro, Ana Maria Ciceală, membru în Consiliul General al Municipiului București (CGMB) din partea USR și unul dintre fondatorii partidului. La numirea inițială, ea l-a înlocuit în funcție pe tatăl ei, Ion Ciceală.
De dinainte de recenta tranzacție, Ingelby deține în România 3 ferme agricole și 3 exploatații forestiere, cu suprafață totală de aproape 20.000 de hectare. În urmă cu 7 ani, grupul și-a unificat 2 societăți locale agricole, după cum a relatat atunci Profit.ro.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Tranzacție - Safety Broker a achiziționat portofoliul GlobasigLa nivel global, danezii controlează peste 100.000 hectare de terenuri agricole și forestiere, în Argentina, Australia, Letonia, Lituania, Noua Zealandă, Peru, România, Uruguay și Statele Unite.
Grupul a terminat anul 2022-2023 (încheiat la 30 iunie 2023) cu pierderi de 27 milioane dolari, după profitul de 24 milioane dolari din anul anterior, și venituri de 176 milioane dolari (188 milioane dolari în 2021-2022). Danezii au înregistrat totuși profit operațional EBITDA, de 14 milioane dolari, în scădere semnificativă față de cel anterior, de 48 milioane dolari.
″Le-am avut pe toate: cicloane, ploi excesive, inundații, secetă, caniculă, grindină, îngheț. Toate acestea, coroborate cu scăderea prețurilor la mărfuri, efective de animale și produse proaspete, ne-au majorat costurile input, iar situația economică globală a creat furtuna perfectă ce a dus la rezultatul nostru financiar negativ. Strategia noastră de a avea un business diversificat din punct de vedere geografic ne protejează de impactul elementelor climatice și de mișcările pieței, însă nu ermetic″, a declarat CEO-ul Andrei Pavel.