Tranzacția surpriză prin care grupul de companii agricole Aaylex, care deține marca CocoRico, a preluat, discret, afacerile locale ale unuia dintre concurenți, compania Banvit Foods, anunțată în premieră de Profit.ro în urmă cu două luni, a fost apobată de Consiliul Concurenței. Tranzacția este de peste 20 de milioane de euro.
Banvit Foods este un producător de carne de pui deținut de grupul Banvit, cel mai mare producător de nișă din Turcia, la rândul său controlat de grupul brazilian BRF, una dintre cele mai mari companii alimentare din lume. Banvit Foods este unul dintre principalii jucători din România, cu afaceri de aproape 160 milioane lei și peste 150 de angajați.
Vânzarea către Aaylex a fost efectuată prin intermediul firmelor Nutrinvestment, înregistrată în Olanda, și Banvit Bandirma Vitaminli Yem Sanayii din Turcia, companii controlate indirect de BRF.
Valoarea totală a tranzacției s-a cifrat la 20,3 milioane euro.
Grupul brazilian BRF este una dintre cele mai mari companii alimentare din lume, cu peste 30 de mărci în portofoliu, printre care Sadia, Perdigão, Qualy, Paty, Dánica și Bocatti, și vânzări în peste 150 de țări de pe cinci continente.
BRF a preluat pachetul majoritar de acțiuni al Banvit în 2017, într-o tranzacție de 470 milioane dolari.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Cât de mult a afectat pandemia piața auto: România, cel mai mare declin din UE, în 2021. Dacia, pierdere de 40% față de 2019Banvit Foods SRL din Ialomița, pe piață din 2004, implicat și în activități de producere de hrană pentru animale și ouă de fermă, a avut în 2019, conform celor mai recente date, afaceri de 159,3 milioane lei și un profit net de 11,6 milioane lei, cu 153 de angajați.
Banvit era unul dintre concurenții Aylex, alături de Smithfield, Transavia, Galli Gallo.
Grupul Aaylex este controlat de omul de afaceri Bogdan Stanca, având în portofoliu companiile Avicola Buzău, Aaylex Prod și Aaylex Distribution, precum și brandul CocoRico.
Aaylex deține 24 ferme în Buzău, Brăila, Călărași, Galați, Giurgiu și Prahova. În plus, compania mai are două statii de incubație, două ferme de reproducție de păsări-adulți și două ferme de reproducție tineret.
În 2020, cifra de afaceri consolidată a grupului AAylex a fost de peste 651 de milioane de lei, cu peste 2.000 de angajați.
În 2018, grupul Aaylex a atras 25 de milioane de euro, printr-o emisiune de obligațiuni corporative, subscrisă de Credit Value Investments, fond de investiții înregistrat în Polonia și intrat în România în toamna anului 2016.
Aaylex a inaugurat, în urmă cu 5 ani, o fabrică de hrană pentru păsări la Făurei, cu o capacitate de 15 tone furaje/ oră și 110.000 tone/ anual.
CITEȘTE ȘI Numărul locurilor de muncă vacante, în creștereRomânia reprezintă principala piață de desfacere pentru Aaylex, aproximativ 70% din producție fiind vândută în țară. Cu toate acestea, compania se numără printre cei mai mari exportatori de carne de pui din țară, produsele fiind livrate către mai multe state atât din UE, cât și extracomunitare.
Grupul Aaylex livrează produse proaspete și refrigerate în Bulgaria, Cehia, Cipru, Franța, Germania, Grecia, Macedonia, Marea Britanie, Olanda, Slovacia.
Firma de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații a asigurat asistența juridică vânzătorului în această tranzacție.