Țările UE au agreat măsuri de sprijin pentru fermierii afectați de secetă

Țările UE au agreat măsuri de sprijin pentru fermierii afectați de secetă
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 aug 2019

Statele UE au agreat un set de măsuri de sprijin propuse de Comisia Europeană pentru a combate dificultățile financiare cu care se confruntă fermierii din cauza condițiilor meteorologice și pentru a crește disponibilitatea hranei pentru animale.

Noile măsuri includ posibilitatea unor plăți în avans mai mari și a unor derogări excepționale de la normele de „înverzire”, cu scopul de a ajuta fermierii să asigure hrană suficientă pentru animalele lor.

Urmărește-ne și pe Google News

Fermierii afectați de secetă vor putea să primească un procentaj mai mare din plățile politicii agricole comune (PAC), ceea ce va duce la îmbunătățirea fluxului lor de numerar, arată Comisia într-un comunicat.

Tranzacție: Producătorul cărnii de pui CocoRico a preluat integral o fermă de păsări CITEȘTE ȘI Tranzacție: Producătorul cărnii de pui CocoRico a preluat integral o fermă de păsări

Astfel, fermierii vor primi până la 70% din valoarea plăților directe începând cu mijlocul lunii octombrie, în timp ce 85 % din plățile privind dezvoltarea rurală vor fi primite imediat după adoptarea oficială a pachetului de măsuri, estimată pentru începutul lunii septembrie.

“Aceste măsuri ar trebui să protejeze fermierii din punct de vedere financiar, precum și împotriva unei penurii de furaje care ar putea să le afecteze animalele”, a declarat comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan.

Totodată, Comisia arată că vor fi adoptate derogări de la anumite norme de „înverzire” pentru a spori disponibilitatea hranei pentru animale, printre care posibilitatea de a considera terenurile lăsate în pârloagă drept culturi distincte, sau ca zone de interes ecologic, chiar dacă acestea au fost pășunate sau recoltate, precum și de a însămânța culturi intermediare drept culturi pure (și nu ca amestec de culturi, astfel cum este prevăzut în prezent) în cazul culturilor destinate pășunatului sau producției de furaje.

O altă potențială derogare vizează posibilitatea de a reduce perioada minimă de 8 săptămâni pentru culturile intermediare, pentru a permite fermierilor care cultivă terenuri arabile să însămânțeze culturile de iarnă în timp util după culturile intermediare.

viewscnt
Afla mai multe despre
seceta
masuri sprijin seceta
comisia europeana
acord
sprijin financiar
plati pac